Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan
De vrouw en de weduwe Christian White
Het geluk van Cavendon Hall Barbara Taylor Bradford
Keteltje, prinses met praatjes Jeska Verstegen
Formule 6, gekkigheid met e... Koen Vogels
Pechdag Marleen Ouwerkerk
Een glimp van jou Holly Miller
Bij mij ben je veilig Sharon Cameron
Doe-boek insecten ROOTS
Het vijfde meisje J.D. Barker
Horen, zien, zwijgen J.D. Barker
Het spel van leugens Anna West
Stoere sprookjes over super... Julia Bruce
Thuis in het Duincafé Debbie Johnson
De piraten van hiernaast Reggie Naus
Vol verwachting Madelein Kerseboom

De boekenkast van … Angelique Haak

Geschreven op donderdag 20 augustus 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Angelique Haak en in het dagelijks leven doe ik van alles. Ik ben o.a. hoofd inkoop, planner, taxichauffeuse, administrateur, chef-kok, wasvrouw, toiletjuf, dierenverzorgster… Met andere woorden, ik heb een gezin 😉. En naast dit gezellige gezinsleven met een man, twee pubers en een hoogbejaarde kat, schrijf ik ook nog thrillers. Lezers kunnen me kennen van de Jennifer Brugman-serie (Een nieuw begin, Uitgeschakeld en Zwarte ziel). Mijn nieuwste boek Nooit meer alleen verschijnt 17 september.

“Mijn eigen gecreëerde leesplekje.”

Waar staat jouw boekenkast?

Vorig jaar zijn wij verhuisd en in ons nieuwe huis wilde ik echt graag een eigen leesplekje creëren. Daar was gelukkig ruimte voor, dus nu heb ik een mooie boekenkast (met een ladder, jee!) en daartegenover staat mijn leesstoel, en aan de muur hangt mijn boekenklok en naast me staat mijn boekenlamp (had ik al gezegd dat ik gek ben op boeken?). Op onze slaapkamer heb ik nog een tweede boekenkast staan. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ook daar een heerlijke leesstoel naast staat, dus eigenlijk heb ik twee leeshoekjes.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Mijn favoriete genre is en blijft het thrillergenre. Als kind koos ik al voor de spannende boeken en die liefde is altijd gebleven. Ik vind het tegenwoordig leuk af en toe eens een feelgood of een roman tussendoor te lezen, maar thrillers trekken me toch het meest.

Non-fictie, vooral heftige waargebeurde verhalen, lees ik zelden. In thrillers gebeuren vreselijke dingen en dan vind ik het heerlijk om daarover te lezen (en ook te schrijven dus). Maar als ik weet dat een verhaal iemands realiteit is (geweest), ervaar ik het lezen ook anders. Zo heb ik bijvoorbeeld als laatste non-fictieboek het boek over de zoektocht naar Anne Faber gelezen, en daar lig ik dan vervolgens ’s nachts van wakker. Zo heftig! Dus ja, misschien een vorm van struisvogelpolitiek, maar dat soort boeken laat ik (meestal) aan me voorbijgaan.

“De boekenkast (met ladder!) tegenover mijn leesstoel.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Mijn laatste aanwinst was Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker. Het eerste deel uit een serie die ontzettend spannend moet zijn als ik de recensies mag geloven. Wellicht dat na het lezen de andere delen dus ook nog zullen volgen…

Welk boek vind jij een aanrader?

Ik zag laatst een mooie spreuk voorbij komen waar ik aan moet denken bij deze vraag: ‘Voor iedereen is wel een boek, maar niet elk boek is voor iedereen’.
Ik vind heel veel boeken aanraders, maar ik vind vooral dat iedereen moet lezen wat hem of haar het meeste aanspreekt.

Als je mij om aanraders vraagt, komt er een stortvloed aan thrillergeweld uit en daar is niet iedereen fan van… Daarbij is mijn smaak ook door de jaren heen veranderd, net zoals je als mens verandert en ontwikkelt. Een boek dat ik twintig jaar geleden las en wat als ‘geweldig’ in mijn hoofd zit, zou ik nu misschien toch anders ervaren. Wel zijn er een aantal boeken die ik zo nu en dan herlees omdat ik ze geweldig blijf vinden: o.a. Misery van Stephen King, De sadist van Dean Koontz, Het Franciscus Complot van Dean Koontz, Vermist van Chevy Stevens… Maar mijn aanrader is dus: lees vooral waar je zelf zin in hebt, er is keuze genoeg!

“Mijn Disneyclub boekjes van vroeger.”

Welk boek is je dierbaar?

De allereerste boeken waar ik herinneringen aan heb zijn de Disneyclub boekjes van vroeger. Via een abonnement kreeg je dan steeds (elke maand?) een nieuw boek toegestuurd. Ik kon er als kind geen genoeg van krijgen als mijn ouders hier uit voorlazen en ik heb ze later zelf ook weer aan mijn eigen kinderen voorgelezen. De Disneyverhalen zijn tijdloos vind ik. En zeker omdat mijn beide ouders inmiddels overleden zijn, zijn deze boekjes me dierbaar. Nu staat de doos met al deze stukgelezen boekjes op zolder achter een schot en wie weet zullen mijn eigen kinderen er ooit weer uit voorlezen aan hun kinderen.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

De heksen van Roald Dahl is een boek dat gelijk bij me naar boven komt. Dit werd op school voorgelezen en ik vond het meteen geweldig. Ogenschijnlijk keurige dames die in werkelijkheid vrouwen zonder haar en zonder tenen waren, met klauwen in plaats van handen en met een gruwelijke hekel aan en moordlust naar kinderen… Heerlijk gruwelen. En Matilda van Roald Dahl vond ik ook geweldig. Zo’n uitzonderlijk slim meisje dat gek is op lezen en superkrachten heeft, het blijft leuk!

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Dat was vorige week Dagboek van een muts aan mijn dochter. Mijn zoon is een enorme lezer, mijn dochter ietsje minder. Dus toen ze om dit boek vroeg, rende ik meteen naar de winkel om het te halen. Lees! Amen!