Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Elle van Rijn

Geschreven op donderdag 11 februari 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Elle van Rijn. Ja wat doe ik in het dagelijks leven? Ik ben schrijver. Ik schrijf boeken, scenario’s, columns, ik acteer nog incidenteel en ik ontwikkel films en series. De laatste drie jaar werkte ik ook als creative producer bij MediaLane maar ik heb er voor gekozen om dat op een lager pitje te zetten en me weer vooral te focussen op het schrijven. Mijn meest recente boek heet De crèche.

Heb je eigenlijk nog wel tijd om te lezen?

Jawel hoor, ik lees best wel veel! Ik vind lezen belangrijk en ook heel fijn omdat je je eigen voorstelling bij een verhaal kunt maken. Ik ben tegenwoordig ook meer into de luisterboeken. Dat vind ik zo handig omdat ik kan wandelen, autorijden, de was doen, noem maar op, en tegelijkertijd een verhaal tot me kan nemen. Dat vind ik wel een prettige combi.

Ik heb trouwens ook pas een e-reader gekocht. Dat vind ik dan weer handig in bed omdat ik over het algemeen langer wakker ben dan mijn man. Een e-reader leest toch makkelijker in bed dan een fysiek boek. Die laatste lees ik dan juist graag als ik buiten ben of op een zondagmiddag op de bank. Ik weet ook altijd heel goed waar iets stond, op welke pagina en welke plek. Bij een fysiek boek blader je makkelijk even terug en dan neem ik het verhaal wat beter in me op. Mijn voorkeur gaat dan ook nog steeds wel daar naar uit, maar tegelijkertijd ben ik ook blij met de alternatieven die er bestaan.

“Mijn werkkamer met dus mijn boekenkast”

Waar staat jouw boekenkast?

Hier in mijn werkkamer staat mijn boekenkast. Het is wel een beetje een rommeltje… Naast kantoor is dit ook de logeerkamer. En op mijn slaapkamer heb ik ook nog heel veel boeken staan.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Het meest houd ik van romans, en dan niet al te romantisch. Liever met echt een stevig dilemma en ook een verhaal waardoor ik, of door de tijd of door de arena, iets van leer. Dat vind ik altijd wel belangrijk merk ik. Dat ik er iets van opsteek of dat het verhaal zo pakkend is en een situatie weergeeft waar ik me misschien wel wat bij voor kan stellen, maar die ik niet zelf heb meegemaakt. Waar ik emotioneel door geraakt wordt, dat ik denk: oh dit had ik niet willen missen.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Wilde zwanen door Jung Chang, dat herlees ik nu. Een mooi, episch verhaal over de Chinese geschiedenis. Mijn volgende boek heeft iets met China te maken dus ik herlees het deels ook als research.

Welk boek vind jij een aanrader?

Honden huilen niet van Anne Moraal heb ik net uit en vind ik wel een aanrader. Het is haar debuutroman en gaat over een jonge, Noord-Koreaanse vrouw met veel daadkracht en dromen maar volledig geïndoctrineerd door de Noord-Koreaanse ideologie. Het is een bizar en fantasievol verhaal. Het is ook heel mooi geschreven en je gaat echt mee in haar manier van denken.

Nog twee andere boeken die losstaan van elkaar maar die zo mooi bij elkaar passen zijn Tropenbruid van Susan Smit en Lichter dan ik van Dido Michielsen. Susan heeft altijd een hele bloemrijke en mooie manier van schrijven en dit vind ik een van haar beste romans. Het gaat over een weesmeisje op de Rapenburgerstraat in Amsterdam. Zij had de moed om net een stap verder te durven gaan en ze trouwde met de handschoen met iemand die in Nederlands Indië zat. Een man die ze niet kende en daar al een vrouw en kinderen had. Het boek geeft heel mooi haar verwachtingen weer en haar wil om lief te hebben.

Lichter dan ik van Dido Michielsen sluit zo mooi aan op Tropenbruid omdat het boek gaat over dezelfde arena en ongeveer dezelfde tijd, alleen bekijkt dit boek het vanuit de andere kant. Deze twee boeken geven zo mooi beide een kant van het verhaal weer. Ik zou wel adviseren om eerst Lichter dan ik te lezen en daarna Tropenbruid. Het verhaal van Dido speelt net iets eerder volgens mij.

Mag ik nog een laatste titel tippen? Materiaalmoeheid van Marek Sindelka is zo’n boek wat je niet snel oppakt. De cover valt niet echt op en het is geen commercieel boek. Het gaat over twee jonge broers die vluchten voor de oorlog en elkaar uit het oog verliezen. Je volgt hun ontberingen met een wisselend perspectief. Het is een deprimerend verhaal. Als wij zulke dingen horen of zien op het nieuws dan kunnen wij ons maar weinig voorstellen bij zo’n vlucht in koelwagens, verstopt onder motorkappen en op verlaten terreinen. Dit boek geeft die onmogelijke reis weer naar een beter leven.

Welk boek is je dierbaar?

Ik vond Een klein leven heel mooi, Hanya Yanagihara. Ik vond het indrukwekkend qua wereld die er geschetst werd en dat je zo meegaat met een hoofdpersoon die langzaam ontrafeld wordt, waarom ie is zoals ie is. Met al zijn kwetsbaarheid en wonden die onder de oppervlakte nog liggen die in zijn jeugd zijn ontstaan. Het is een dikke pil wat af kan schrikken en je moet er ook wel even inkomen want er zijn heel veel stemmen door elkaar in het begin, snelle dialogen en je denkt: waar gaat dit over? Maar als je er eenmaal inzit grijpt het je. Voor sommige boeken moet je moeite doen om in het verhaal te komen. Dit is zeker zo’n boek dat dat waard is. Het is zo mooi opgebouwd en gelaagd Het heeft me echt geraakt. Kennelijk houd ik van verhalen die een leven omvatten.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Het mooiste vond ik Kruistocht in spijkerbroek van The Beckman. De olijke tweeling heb ik ook van genoten. Ik las trouwens ook heel vaak boeken over ontdekkingsreizigers. Het reizen in boeken heb ik altijd heel fijn gevonden.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Ik heb laatst nog heel veel boeken weggedaan naar de kringloop. Ik vind het moeilijk om dingen weg te gooien, vooral als ik denk: daar hebben andere mensen echt wat aan.
Grappig genoeg kom ik er dan ook weer achter dat ik veel boeken ooit heb aangeschaft, maar nooit heb gelezen. Maar op een gegeven moment moet ik keuzes maken en breng ik dus een deel naar de kringloop.

Als ik een boek mooi vind dan geef ik dat zeker weleens cadeau. Het laatste boek waarbij dat gebeurde was van De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld. Degene aan wie ik het gaf had het al dus heb ik hem zelf gehouden. Ik heb het nog niet gelezen maar dat ga ik zeker wel doen.