Het spel van leugens Anna West
Stoere sprookjes over super... Julia Bruce
Thuis in het Duincafé Debbie Johnson
De piraten van hiernaast Reggie Naus
Vol verwachting Madelein Kerseboom
Zo goed als nieuw Petra Vollinga
Perfecte prooi Helen Fields
Ons huis Louise Candlish
Zomer in het Duincafé Debbie Johnson
Rood, wit & koningsblauw Casey McQuiston
De huiself Bruce Coville
Stoere sprookjes over avont... Julia Bruce
De brief om Middernacht Benjamin Read, Laura Trinder
Festivalkriebels Myrna Pruijn
Bijna echt Lisa van Campenhout
De Gorgels en het geheim va... Jochem Myjer
Een dikke tien van Meester ... Mark van der Werf
Ik moet dit doen Maren Stoffels
Onder invloed Marijke Verhoeven
Ik pleit voor jou! Marijke Vos
De laatste toevlucht Marissa Stapley
Dop Jonne Kramer
Misverstand in de middle of... Lis Lucassen
Het grote voorleesboek voor... verschillende auteurs
Dom geluk, vette pech Harrie Keusters

De boekenkast van … Ilse Ruijters

Geschreven op donderdag 23 april 2020

Deze Almeerse schrijfster studeerde communicatiewetenschap in Amsterdam. In 2008 is ze, na het winnen van de IVIO Andries Greinerprijs, als freelance publicist aan het werk gegaan. Inmiddels is eind 2019 alweer haar vierde boek uitgekomen, Meisje van me.

Waar staat jouw boekenkast?

Niet schrikken, maar op dit moment heb ik geen boekenkast. We zijn anderhalf jaar geleden verhuisd en de boeken die ik bezit, liggen nog steeds (!) in een verhuisdoos op zolder.
Er gaat binnenkort wel een boekenkast komen, maar dat wordt een bescheiden exemplaar. Ik hou er namelijk niet van om boeken op te slaan. Dode woorden die stof vergaren vind ik een van de verdrietigste dingen die bestaan. Boeken moeten niet verzameld, maar gelezen worden!
Ik leen boeken van vrienden, of van de bibliotheek waar we praktisch naast wonen. De boeken die ik cadeau krijg of zelf koop, geef ik meestal weer door.
We hebben wel een salontafel vol met kinderboeken, want we lezen elke dag voor. Sommige exemplaren worden letterlijk stuk gelezen door onze mini boekverslinder 🙂 .

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Het boek Bestemming geluk van Aline van Wijnen. Ik had echt zin in iets waar ik blij van zou worden en wist dat Van Wijnen daar weer in zou slagen. (Dit is haar derde feelgood roman). Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen. Van Wijnen weet romantiek te combineren met sterke personages, een gelaagd plot en stof om over na te denken. Geen standaard feelgood en daarom een voltreffer.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

De gedichtenbundels van Tjitske Jansen. Die zijn zo mooi! Haar gedichten hebben in elke fase van mijn leven een andere betekenis. Haar bundels staan dus momenteel bij ons op zolder. Ik kan niet wachten tot ze weer voor het grijpen staan.

Welk boek is je dierbaar?

Bezeten van mij van Nicci French. Met de boeken van Nicci French is mijn liefde voor thrillers ontstaan, maar deze titel heeft ook nog een bijzondere betekenis voor mij.
Ik las dit boek en werd zo verliefd op Adam, de zeer foute hoofdpersoon, dat ik mijn vriend, met wie ik al bijna zeven jaar samen was, ervoor verliet. Als ik zo verliefd kon worden op iemand anders, iemand die niet eens echt bestond, dan moest er toch iets mis zijn met onze relatie…
Inmiddels heb ik Nicci Gerrard en Sean French al een paar keer ontmoet. Ze keken wel wat raar op toen ik hun mijn verhaal vertelde, maar hebben er smakelijk om kunnen lachen.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Rupsje nooitgenoeg. Dit is het favoriete boek van mijn twee jaar oude dochter en het is een geweldig verhaal om voor te lezen. Rupsje nooitgenoeg eet fruit, een groen blaadje en heel veel snacks. Elk hapje is een gaatje in het kartonnen boek. Mijn dochter legt daar steeds haar vinger op en ik doe aan de achterkant alsof Rupsje nooitgenoeg aan haar vinger knabbelt. Peuterpret in het kwadraat.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Ik bewaar alleen gesigneerde exemplaren en boeken die echt indruk op me maakten. De rest geef ik makkelijk weg.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Toen wij gingen verhuizen heb ik in één keer een hele berg boeken weggedaan. Ik heb de stapels gefotografeerd en op Facebook gezet. Gratis af te halen. Ik heb hiermee een onbekende boekenliefhebster heel erg gelukkig gemaakt. Hopelijk geeft zij de woorden die met zoveel liefde zijn opgeschreven door een auteur die gelezen wil worden, ook weer door.