Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Jeroen Windmeijer

Geschreven op donderdag 28 mei 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Jeroen Windmeijer en ik ben voltijds schrijver. Tot januari vorig jaar was ik leraar godsdienst en maatschappijleer aan het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden, maar ik heb mijn baan opgezegd om me helemaal op het schrijven te kunnen richten.

In juni 2015 debuteerde ik met De bekentenissen van Petrus (Primavera Pers). Al snel daarna volgden bij HarperCollins Holland Het Pauluslabyrint (2017), Het Pilgrim Fathers Complot (2018), De Offers (2019) en, samen met schrijver Jacob Slavenburg, Het Isisgeheim (maart 2020).
In oktober van dit jaar verschijnt De Genesissleutel, deel 2 van wat een Latijns-Amerika trilogie moet gaan worden. Het boek speelt in de Nazcawoestijn van Peru en volgt De Offers op dat het Boliviaanse Titicacameer als decor had.

Waar staat jouw boekenkast?

Eigenlijk heb ik drie plaatsen. In onze huiskamer staan de leesboeken en boeken die te maken hebben met kunst, geschiedenis en filosofie. Op mijn eigen studeerkamer heb ik echt kasten vol met boeken over godsdienst, esoterie en Bijbelse geschiedenis. Op mijn kantoortje in de stad heb ik twee boekenkasten waar altijd veel boeken te staan over het specifieke onderwerp waar ik op dat moment mee bezig ben.
Omdat mijn nieuwe boek, De Genesissleutel, over UFO’s en aliens gaat, puilen die kasten uit met boeken over die onderwerpen – inderdaad ook boeken als Waren de goden kosmonauten? van Erich von Däniken. Hij stelt dat de aarde in een heel ver verleden door buitenaardse wezen is bezocht en dat hiervoor allerlei bewijzen zijn te vinden, zoals de piramides in Egypte of die vreemde tekeningen in de woestijn van Nazca, Peru.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Mijn laatste aanwinst is Goddelijk en griezelig. Het geheim van de slang van Wouter Welling (red.). De samenwerking voor Het Isisgeheim is Jacob Slavenburg en mij zo goed bevallen, dat we direct met een nieuw project zijn gestart. In ons nieuwe boek speelt de slang een centrale rol. Vanzelfsprekend komt dan ook het paradijsverhaal met Adam en Eva aan de orde! Dit boek is een cultuur-historische studie naar de slang, dat in alle tijden en culturen in mythologie, religie en beeldende kunst een aparte plaats inneemt.

Niet lang na ons eindexamen maakte hij een eind aan zijn leven. Het boek is het enige tastbare dat ik heb van hem.

Jeroen Windmeijer

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Pff, lastig… Ik zou dan toch zeggen De bijbel denk ik! Zelf ben ik niet gelovig, maar ik vind het echt een heel erg mooi en rijk boek. Je kunt de bijbel altijd willekeurig openslaan en op iets interessants stuiten. Ik lees zelf graag in het Nieuwe Testament, omdat ik ook erg houd van de verhalen die Jezus vertelde aan de mensen. Het grappige vind ik dat je vaak iets nieuws ziet of leest in zo’n verhaal, ook al dacht je het al heel goed te kennen. Blijkbaar hangt wat je eruit oppikt ook af van de gemoedstoestand of van de levensfase waarin je je bevindt.

Welk boek is je dierbaar?

Dat is een Engelse versie van 1984 van George Orwell. Ik kreeg van een vriend op de middelbare school cadeau, die in New York was geweest en het speciaal voor mij had meegenomen. Hij wist dat ik het had gelezen en heel mooi had gevonden. Niet lang na ons eindexamen maakte hij een eind aan zijn leven. Het boek is het enige tastbare dat ik heb van hem. Voorin had hij zijn naam geschreven en dat hij het in New York had gekocht.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Dat is en blijft dat toch De Brief voor de Koning van Tonke Dragt. Op de lagere school las onze meester dat voor in de zesde klas – dat is nu groep 8 – en dan was de hele klas muisstil. Als het in de klas niet naar zijn zin ging, hoefde hij maar te zeggen: “Als jullie nu niet rustig worden, lees ik straks niet voor.” En dan hield iedereen direct zijn mond! Het was ook een boek waar je heel erg mee bezig was. Bijvoorbeeld dan liep je naar huis en vroeg je je af hoe het verhaal verder zou gaan.

Heel veel dingen die je dacht te weten over de bijbel blijken helemaal niet te kloppen. Er is nergens sprake van een appel die Adam en Eva eten bijvoorbeeld, in Genesis staat alleen maar “vrucht”.

Jeroen Windmeijer

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Ah, dat is een gewetensvraag. Zoals de meeste mensen vind ik het moeilijk boeken weg te doen, al hebben we tijdens onze verhuizing naar dit huis toch wel veel boeken weggebracht naar de kringloop. Dat waren vooral heel veel romans waarvan je wist dat je ze toch nooit meer ging (her)lezen. Maar non-fictieboeken houd ik in het algemeen graag, omdat ik nooit weet of ik ze nog een keer kan gebruiken voor mijn eigen onderzoek.
Nou vooruit dan: Adam at geen appel van Dick Berents. In dit boek gaat de auteur dieper in op de achtergrond van allerlei Bijbelverhalen. Heel veel dingen die je dacht te weten over de bijbel blijken helemaal niet te kloppen. Er is nergens sprake van een appel die Adam en Eva eten bijvoorbeeld, in Genesis staat alleen maar “vrucht”. De zogenaamde uittocht van het volk Israël uit Egypte heeft nooit plaatsgevonden, de joodse God Jahwe had een echtgenote – en die heette Asjera. Heel boeiend.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Tjarko Evenboer, schrijver van onder meer de thriller De Stenen Getuigen en De Wereldwijde Vloed, een boek over de Zondvloed die in godsdiensten en mythologieën van over de hele wereld terugkomen. Binnen de Nederlandse christelijke wereld is hij een bekende figuur vanwege deze boeken. Onlangs veroorzaakte hij een schokgolf door publiekelijk te erkennen dat hij afstand heeft genomen van zijn geloof – een heel moedige stap. Daarom zou ik dit boek aan hem cadeau willen geven, omdat het goed bij zijn “nieuwe leven” past.
Overigens heb ik hem nooit ontmoet, we kennen elkaar alleen virtueel omdat we elkaars werk bewonderen.