De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

De boekenkast van … Judith Koppens

Geschreven op donderdag 30 september 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Mijn naam is Judith Koppens en ik ben kinderboekenschrijfster.”

Waar staat jouw boekenkast?

“Mijn boekenkast staat midden in de woonkamer. Eigenlijk is de kast te klein, dus ik verhuis regelmatig boeken naar de zolder.”

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

“Ik lees het liefst boeken uit het literair en historisch genre. Daarnaast lees ik graag kinderboeken. Science fiction is niet aan mij besteed.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

“Ik ben slechtziend en lees daarom geen boeken meer. In plaats daarvan luister ik veel boeken, meestal via de app van Storytell. Het boek dat ik nu aan het lezen ben is Bezonken rood van Jeroen Brouwers. Prachtig boek.”

Welk boek vind jij een aanrader?

“Het boek Spinder van Simon van der Geest. Een geweldig kinderboek waarin een jongen indruk probeert te maken op een meisje door een nieuwe insectensoort te kweken: een spinder. Ik werd zo meegezogen in de belevingswereld van dit jongetje, dat ik het boek in een ruk heb uitgelezen. Prachtige illustraties ook. Ik vind sowieso dat volwassenen meer kinderboeken zouden mogen lezen. Het lezen van deze boeken prikkelt de creativiteit enorm.”

‘Kan het nog erger?’ schreef ik toen ik te horen kreeg dat ik een progressieve oogziekte heb en blind word. Toch is het boek niet zwaar, maar juist met veel humor geschreven.

Judith Koppens

Welk boek is je dierbaar?

“Mag ik een boek van mezelf noemen? Dan noem ik mijn laatste jeugdroman Kan het nog erger?
Het boek gaat over het relativeren van tegenslagen en over geloven in je eigen dromen. Ik schreef het toen ik te horen kreeg dat ik een progressieve oogziekte heb en blind word. Toch is het boek niet zwaar, maar juist met veel humor geschreven. Hoewel de doelgroep van dit boek kinderen van tien jaar en ouder is, denk ik dat het ook volwassenen aan zal spreken.”

Wat is of was je favoriete kinderboek?

“Naast Spinder van Simon van der Geest vind ik Lampje van Annet Schaap echt prachtig. Een verhaal vol onwerkelijkheden, die zomaar werkelijkheid zouden kunnen zijn omdat Annet het prachtig en zo vol overtuiging beschrijft.”

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

“Het boek De Fundamenten van Ramses Nasr Een bijzonder boek waarin Nasr zijn blik werpt op de crisis in ons land. Ik gaf het cadeau aan een goede vriend, die de wereld graag een beetje mooier wil kleuren.”