Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Koos Meinderts

Geschreven op donderdag 17 juni 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Koos Meinderts en schrijf verhalen en gedichten voor alle leeftijden. Verder schrijf ik ook liedteksten, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Inmiddels heb ik ook een aantal theaterstukken en musicals op mijn naam staan. Mijn eerste boek, Mooi meegenomen,  verscheen in 1983. In hetzelfde jaar kwam ook Tejo, of de lotgevallen van een geëmancipeerde man uit, een satirische roman die ik schreef samen met Harrie Jekkers.

Stork is mijn meest recente publicatie, een postcoronaprentenboek met illustraties van Annette Fienieg, over een gepensioneerde ooievaar die wegens drukte Ooievaarscentrale Eiber & co helpt met het bezorgen van een baby. Helaas is ook zijn geheugen met pensioen en weet hij niet bij wie hij de baby moet afleveren.
In september verschijnt Stapelbedbroers, een jeugdroman over een warm gezin in een volksbuurt, eind jaren zestig.

Waar staat jouw boekenkast?

Ik heb in alle ruimtes in huis boekenkasten staan. In de huiskamer staat een boekenkast met gedichten en Nederlandse literatuur, min of meer alfabetisch gerangschikt. Tegenover deze kast staan de kunstboeken.
Op de computerkamer staan kinder- en jeugdboeken en vertaalde literatuur en wat boeken in vreemde talen, met name Duitse literatuur. In de slaapkamer staan de Engelstalige boeken, de favoriete boekenkast van mijn vrouw.
Op de zolder staan de non-fictieboeken.  

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik ben een alleseter. Mijn voorkeur gaat uit naar poëzie en romans.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Dat zijn er twee. De Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer en De herinnerde soldaat van Anjet Daanje.
De bijbel voor ongelovigen wilde ik lezen omdat ik onlangs de Bijbel van kaft tot kaft heb gelezen en benieuwd was naar de versie van Kuijer. Ik kan het boek iedereen aanraden, het is prachtig geschreven, intelligent en ook nog humoristisch. Tijdens het lezen kon ik de neiging niet onderdrukken hele passages hardop aan mijn vrouw voor te lezen, waarop ik besloot het boek in zijn geheel aan haar voor te lezen, elke dag een kwartiertje Kuijer.

De herinnerde soldaat lees ik op aanraden van mijn broer en omdat ik zelf ooit van plan was een verhaal te schrijven over een man die na een hartstilstand zijn geheugen kwijt is geraakt. Dat overkwam iemand uit mijn kennissenkring, hij herkende zijn vrouw niet meer. Ik vroeg me af of hij opnieuw op zijn vrouw verliefd zou worden.

Elke schrijver van kinderboeken zou Liefde is niet voor lafaards van Ulf Stark moeten lezen.

Koos Meinderts

Welk boek vind jij een aanrader?

Elke schrijver van kinderboeken zou Liefde is niet voor lafaards van Ulf Stark moeten lezen, vertaald door Edward van de Vendel, net zoals elke schrijver van kinderboeken de film Mijn leven als hond zou moeten zien.

Liefde is niet voor lafaards is een hartverwarmend verhaal, jaloersmakend mooi en bedrieglijk eenvoudig geschreven, met de volgende ijzersterke openingszinnen:  Papa en mama noemden me Fred, want dat  betekent ‘Vrede’ Maar het hielp niet. Het werd toch oorlog.
Ik heb het boek vorig jaar kerst (het verhaal speelt zich af rond die tijd) voorgelezen tussen de gangen van het kerstdiner door, en het vervolgens aan alle gasten aan tafel cadeau gedaan.

Welk boek is je dierbaar?

Zien wat van gisteren overbleef van M. Th. Meinderts-Batist. Het is het levensverhaal van mijn moeder, opgetekend uit haar mond door mij en mijn broers Aad en Harrie, ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag.  Ik kan iedereen aanraden zijn of haar ouders te interviewen. Het levert mooie gesprekken op en  verhalen die anders niet aan de oppervlakte zouden zijn gekomen.

Het is mijn favoriete cadeau aan jonggehuwden, zeker als ik op de uitnodiging voor de bruiloft als cadeautip een getekend envelopje zie staan. Niks geld, liefdespoëzie kunnen ze krijgen!

Koos Meinderts

Wat is of was je favoriete kinderboek?

In de vijfde klas kreeg ik na kerst een nieuwe meester die van voorlezen hield, elke dag. Hij had een warme stem, een stem om in te liggen. Een van de boeken die hij voorlas was Alleen op de wereld, van Hector Malot. Ik was zo onder de indruk van het verhaal dat ik het boek voor mijn verjaardag heb gevraagd. Op de middelbare school heb ik het boek gelezen in het Frans, de oorspronkelijke taal. Zo af en toe herlees ik het verhaal, maar zo mooi als ik het destijds als 10-jarige vond, zo kan ik er helaas niet meer van genieten.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

27 liefdesliedjes van Judith Herzberg, een gedichtenbundel gebaseerd op Het Hooglied uit (daar is ie weer) de Bijbel. Ik heb het cadeau gedaan aan een bruidspaar. Het is mijn favoriete cadeau aan jonggehuwden, zeker als ik op de uitnodiging voor de bruiloft als cadeautip een getekend envelopje zie staan. Niks geld, liefdespoëzie kunnen ze krijgen!