Altijd dichtbij Mark Janssen
Gevonden Cees van den Berg
Aster en Vonk, feeën in het... Lindsey Kelk
Aster en Vonk, magie om mid... Lindsey Kelk
Het leven is een circus Lex Paleaux
Geworteld in het kwaad Karen Dionne
Dochter van het moeras Karen Dionne
Duizend ogen Samantha Schweblin
Mijn vader woont in het tui... Jacques Vriens
Het slijmboek Annet Jacobs
Twee broers uit Auschwitz Malka Adler
In vrije val Corine Hartman
Hemelse modder Gaby Rasters
Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan
De vrouw en de weduwe Christian White
Het geluk van Cavendon Hall Barbara Taylor Bradford

De boekenkast van … Loes Wouterson

Geschreven op donderdag 4 juni 2020

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Dat hangt er vanaf aan wie je het vraagt 🙂 .
Sommige mensen zullen mij kennen als actrice in bijvoorbeeld Bij Nader Inzien of in De Kleine Blonde Dood. Anderen hebben me zien spelen in Penoza of in de film Afblijven.

Er zijn mensen die een boek van mij gelezen kunnen hebben: Groener gras, De Tweede Geschiedenis, Begin. Of een boek waaraan ik heb meegeschreven, zoals Trainingsacteren, een vak om van te leren. Of Eerste Hulp Bij Ongewenste resultaten.

Of ze hebben de Opleiding WWLA Acteur m/v in het Bedrijfsleven® gevolgd, die ik samen met André Witbreuk heb opgezet in 2007.

Waar staat jouw boekenkast?

Er staan er meerdere in mijn slaapkamer en er staat een ‘zwevende boekenstandaard’ naast mijn bureau in de huiskamer.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Het werk van Etty Hillesum. Ik heb alles al van haar gelezen toen ik 27 was. Etty werd maar 2 jaar ouder. De oorlog speelt helaas een grote rol in mijn familie. Een jaar geleden gaf ik ‘mijn Etty-boek’ mee aan mijn dochter. En ik miste het, omdat ik er af en toe in kijk. Dus bestelde ik het opnieuw.

De oorlog speelt helaas een grote rol in mijn familie. Een jaar geleden gaf ik ‘mijn Etty-boek’ mee aan mijn dochter. En ik miste het, omdat ik er af en toe in kijk. Dus bestelde ik het opnieuw.

Loes Wouterson

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Keuzes, keuzes. En zoveel redenen om een boek te kiezen.
Een boek dat veel indruk op me heeft gemaakt is Bezonken rood van Jeroen Brouwers. Het is rauw en indringend, vooral het perspectief dat hij geeft van zichzelf als jonge jongen samen met zijn moeder in het jappenkamp.

Welk boek is je dierbaar?

Dat is het boek van Etty. En meer oorlogsboeken. Zoals Shoah, Wees manlijk, zijt sterk, Om erger te voorkomen, Wij weten niets van hun lot, Kopgeld, Het Hooge Nest. En meer. Ze zijn me dierbaar omdat ze me hebben geholpen puzzelstukken te leggen over de geschiedenis die een rol speelde in het leven van mijn ouders.
De oorlog is op geen enkele manier te bevatten, maar de mensen die de moeite hebben genomen geschied te schrijven, te documenteren en te vertellen wat ze hebben beleefd

Dansschoentjes en De kostschool van Meneer Beer.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Ik heb veel gelezen. Ik had het geluk dat mijn oma een winkel had met tweedehands boeken. Daar was nogal eens wat te vinden.
Ook las ik met een vriendin samen hele reeksen: De Olijke Tweeling, De Dolle Tweeling. En verbeeldden we ons dat we die personages waren en schreven elkaar brieven als Ellis en Thelma (Olijke Tweeling).
De mogelijkheid weg te dwalen, in een andere werkelijkheid te leven. Dansschoentjes ging over een droom om op het podium te staan en je talent te volgen. De kostschool van meneer Beer over kinderen die alleen waren en die een steunende volwassene wisten te vinden.

Ook las ik met een vriendin samen hele reeksen: De Olijke Tweeling, De Dolle Tweeling. En verbeeldden we ons dat we die personages waren en schreven elkaar brieven als Ellis en Thelma (Olijke Tweeling).

Loes Wouterson

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Ik heb twee jaar geleden heel veel boeken weggegeven omdat ik het huis ging opknappen en rigoureus heb opgeruimd. Vooral de verstrooiingsboeken (thrillers) heb ik van de hand gedaan. En verder boeken waarvan ik weet dat ik ze niet nog een keer ga lezen. Ik heb mezelf sinds kort toestemming gegeven dat ik een boek niet hoef uit te lezen als het me niet raakt of interesseert. Die boeken doe ik ook makkelijker van de hand.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Deze boeken gaan naar de kringloopwinkel zodat iedereen toegang krijgt tot boeken, ook wie ze niet nieuw kan kopen.