Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De boekenkast van … Marijke Verhoeven

Geschreven op donderdag 6 augustus 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Marijke Verhoeven, in het dagelijks leven ben ik auteur van romantische thrillers voor uitgeverij De Crime Compagnie.
Ik woon dichtbij Groningen, ben getrouwd met Frans en samen hebben wij vier kinderen en een kleindochter. Lezers van Boekleven kunnen mij kennen van bijvoorbeeld mijn laatste thriller, Onder invloed: Annelien plaatste onlangs hierover een prachtige recensie. Daarnaast schreef ik Onder mijn huid, Onderschat en de erotische thriller Zomerhitte. En natuurlijk vooral niet te vergeten de Kenning-serie: drie boeken die zich afspelen op een fictief Deens eiland. Mijn nieuwste boek hete Vervlogen.

Waar staat jouw boekenkast?

Op dit moment bevinden de meeste boeken zich op zolder. Ik ben een echte boekenverzamelaar, iets wat door mijn huisgenoten niet altijd gewaardeerd wordt. Ik ben lichtelijk chaotisch en opruimen is absoluut niet mijn hobby. Dus als ik er niet aan denk de boeken te ordenen, liggen ze overal.

Ik heb graag boeken om me heen. Een woonkamer zonder boeken vind ik ongezellig, ademt geen sfeer. In onze woonkamer staan twee aftandse, wat rommelige boekenkasten, die nodig aan vervanging toe zijn. We zijn al een tijd aan het bedenken wat we ervoor in de plaats willen, maar dat schiet nog niet echt op. In de tussentijd vul ik die kasten met nog te lezen boeken.

Geregeld verhuizen er stapels boeken naar de zolderverdieping waar ik er een volledige wand mee heb weten te bekleden. In het najaar ben ik weer van plan, onder lichte dwang weliswaar, een flink aantal boeken van de hand te doen. Want de kasten puilen uit, zowel op zolder als beneden. Gelukkig heb ik (voor het welzijn van Frans 😉) ook een lidmaatschap van de bibliotheek en daar maak ik veelvuldig gebruik van.

“Je ziet hier onder andere een plank met meerdere vijflingen van Agatha Christie. Mijn vader las ook enorm veel en was ook zo’n verzamelaar. Deze boeken heb ik gekregen toen hij overleed en zijn me erg dierbaar.”

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Mijn laatste aanwinst is Op de vlucht van Nora Roberts. Ik ben groot fan van de romantische thrillers van deze Amerikaanse auteur en deze titel is eindelijk weer een echt nieuw boek van haar. De afgelopen jaren verschenen er van Roberts regelmatig titels die in de jaren ’90 al gepubliceerd waren, soms onder een andere titel en de meeste bleek ik dan al gelezen te hebben. Dus ik verheug me erg op dit boek dat ik in de vakantie wil lezen.

Deze foto’s van mijn boeken zijn een compilatie van verschillende boekenplanken, verspreid door het huis of op onze boekenzolder.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Smaken verschillen, maar er zijn drie titels waaruit ik geen keuze kan maken, als ik iets mag aanbevelen.
Als eerste Rebecca van Daphne du Maurier. Uit de Britse klassiekers is dit een titel die altijd wat is achtergebleven op de boeken van de Brontë-zussen, maar Rebecca is echt een goed en spannend verhaal. De voorloper van de romantische thriller, misschien wel.

Eveneens een absolute aanrader is De paardenfluisteraar van Nicholas Evans. Een erg indrukwekkend verhaal, niet alleen qua beschrijving van de natuur, maar ook van emoties en angsten.

En Beaches van Iris Rainer Dart. Dit boek verscheen in Nederlandse vertaling als Voetstappen langs de vloedlijn. Een aangrijpend verhaal over echte vriendschap.

“Dit was net na de boekpresentatie van Onder invloed. Ik was dus superblij!”

Welk boek is je dierbaar?

Een boek dat me heel dierbaar is, is een titel van mijzelf, De beproeving. Ik schreef dit boek in een destijds nogal hectische periode. Omdat het speelt op een Deens eiland dat ik zelf heb gecreëerd en ingericht, was dit voor mij echt een plek waar ik me kon terugtrekken. Ik ben zelfs een Deense taalcursus gaan volgen om mijzelf goed in de cultuur en ook de taal te kunnen inleven.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Voor zover ik me kan herinneren was dat De kinderen uit de Kabaalstraat van Astrid Lindgren. Een lichtgroen boekje dat ik helemaal stuk heb gelezen. Het kneuterige, gezellige, in dat verhaal vond ik fijn. Maar ook alle boeken van De Vijf, van Enid Blyton. Die waren toch een beetje spannend, voor zover ik me kan herinneren.
En ook Black Beauty van Anna Sewell. Ik vond die televisieserie ervan zo geweldig, die begintune geeft me nog kippenvel als ik dat galopperende paard zie en die muziek hoor. Prachtig.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Er zijn wel boeken bij die ik zelf niet geweldig vond, die tegenvallen of waar ik niet doorkwam, dus die geef ik dan aan de kringloop of plaats ik op de lokale weggeefsite. Wat ik niet leuk vind, vindt een ander misschien wel fantastisch.
Boeken die ik zelf heel goed vond of waar ik heel enthousiast over was, leen ik graag uit, ook al vragen mensen er niet om. Ik dring ze gewoon op, zeg maar. Maar soms vergeet ik aan wie ik wat heb uitgeleend, dus feitelijk is dat ook een soort weggeven 😉. Maar daarnaast vind ik het altijd leuk om iemand mijn eigen werk cadeau te doen. Zeker als die persoon niet eerder iets van mij heeft gelezen.