Altijd dichtbij Mark Janssen
Gevonden Cees van den Berg
Aster en Vonk, feeën in het... Lindsey Kelk
Aster en Vonk, magie om mid... Lindsey Kelk
Het leven is een circus Lex Paleaux
Geworteld in het kwaad Karen Dionne
Dochter van het moeras Karen Dionne
Duizend ogen Samantha Schweblin
Mijn vader woont in het tui... Jacques Vriens
Het slijmboek Annet Jacobs
Twee broers uit Auschwitz Malka Adler
In vrije val Corine Hartman
Hemelse modder Gaby Rasters
Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan
De vrouw en de weduwe Christian White
Het geluk van Cavendon Hall Barbara Taylor Bradford

De boekenkast van … Mariska Budding

Geschreven op donderdag 30 april 2020

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mooie filosofische vraag: wie ben ik 🙂
Om te beginnen: mijn naam is Mariska Budding. Ik ben getrouwd en heb een zoon (11) en woon in een mooie Noord-Hollandse kustplaats.
Ik ben kinder- en jeugdboekenuitgever bij uitgeverij Kluitman sinds 2012 en heb daar in 2015 Pepper Books, een fonds voor volwassenen, opgezet.
Van kleins af aan hou ik van letters, verhalen en boeken. Op mijn achtste begon ik een dagboek en als ik het nu nog wel eens nalees, zie ik weer de onschatbare waarde van het woord en het verhaal. Een verhaal brengt je in allerlei werelden en periodes die je anders niet zou kennen of vergeten zou zijn; lezen vergroot je wereld in alle opzichten. Ik lees dus veel en graag. Ook voor mijn werk natuurlijk.

Waar staat jouw boekenkast?

In ons huis staan meerdere boekenkasten, en vooral stapels boeken die op een boekenkast liggen te wachten. Na onze verhuizing staan er helaas nog heel veel dozen met boeken op zolder. Mijn meest recente boeken liggen op mijn nachtkastje.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Ik heb net Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan gekocht van Ischa Meijer, samengesteld en ingeleid door Ronit Palache. Omdat ik deze man altijd enorm interessant heb gevonden, een waanzinnige interviewer en schrijver, en ik dus ook benieuwd was naar dit boek.

Welk boek zou iedereen in de kast moeten hebben staan?

Iedereen zou zijn eigen lievelingsboek in de kast moeten hebben staan. De titel die aan het begin stond van alle boeken die daarna gelezen zouden worden, zodat je er steeds weer aan herinnerd kan worden hoe fijn lezen is! En dat het zo mooi is dat voor iedereen dat lievelingsboek weer anders kan zijn.

“Een stukje boekenkast van thuis.”

Welk boek is je dierbaar?

Een dierbaar boek is Liefdeleven van Marcellus Emants. Ik was een jaar of vijftien toen ik het las. Het was op de middelbare school en in een prachtige zomer. We gingen vaker met de klas buiten lezen tijdens het vak Nederlands. Ik weet nog dat ik zo in het boek opging, dat ik de tijd vergat en een half uur te laat in de volgende les kwam. De hele omgeving was verdwenen en ik had niet gemerkt dat iedereen naar binnen was gegaan. Later bleek dat ze me ook nog hadden geroepen.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Spaghetti van Menetti (auteur: Kees Leibbrandt) is een van de eerste kinderboeken die ik stukgelezen heb. Voor die tijd werd ik veel voorgelezen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt, vond ik ook prachtig, maar wat betreft zelf lezen was mijn favoriete boek toch Spaghetti van Menetti. Waarschijnlijk omdat het steeds weer emoties opriep, ondanks dat ik wist dat het goed af zou lopen.

Welke van de boeken in je kast zou je weg willen geven?

Dat is op dit moment Alles wat was van Stine Jensen. Het boek gaat over rouw en afscheid nemen. Ik denk dat afscheid nemen voor kinderen – hoe groot en heftig of hoe klein een afscheid ook is – altijd lastig is, omdat er vaak geen woorden voor te vinden zijn. Dit boek helpt daarbij, om te leren praten over wat je voelt. En het boek biedt ook troost en hoop. De prachtige illustraties zijn van Marijke Klompmaker.

Wie zou dat boek van je krijgen en waarom?

Ik gun dit boek alle kinderen en volwassenen.