Val voor jou Tijan
Met een beetje geluk Tamara Haagmans
Boutje van de rommelberg Mirjam Oldenhave
Leuke nieuwe buren Jane Fallon
Perfect match Patricia Snel
De dikke Vlo en Stiekel Pieter Koolwijk
André Kuipers en De Kleine ... André Kuipers
Wreed spel Angela Marsons
Loslopen Laura van der Haar
Hallo, hallo, wie brult daa... Harmen van Straaten
Mijn beste vriendenboek Emma Thyssen
Mind games Leona Deakin
Een vreemdeling op Wyndclif... Sarah Ladd
De club van ons Chariva
Wedden dat ik blijf Marijke Vos
Schaduwleven Kim Moelands
Voetstappen in de donkere n... Rindert Kromhout
De sterren boven Bagdad Gina Wilkinson
Billie en zijn genen Stefan Boonen
De draak die niet van vuur ... Gemma Merino
Eén waarheid Nadine Swagerman
Het geheim van Raven Hall Emma Rous
Hildes droom Marie Lamballe
De Puzzelman Nadine Matheson
Ik zie je tussen de wolken Maren Stoffels

De boekenkast van … Tamara Haagmans

Geschreven op donderdag 22 juli 2021

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Tamara Haagmans en in het dagelijks leven schrijf ik, ben ik moeder, echtgenote en vertaal ik boeken. Verder doe ik wat er op mijn pad komt. Dat kan van alles zijn.

Waar staat jouw boekenkast?

In de woonkamer, tegen de lange muur, achter de eettafel. Het is het eerste wat ik zie als ik de woonkamer binnenloop en ik moet er elke keer om glimlachen. En er staat er eentje op de computerkamer. En wie hou ik voor de gek: Overal in mijn huis staan, liggen, hangen boeken en dozen vol boeken. Hahahaha.

Welke genres lees je graag en welke juist niet?

Ik heb weinig met (YA)-fantasy, ik lees geen SF en ook niet echt literatuur. Ik lees heel graag thrillers en horror. Stephen King met stip op 1 natuurlijk. Ik lees ook graag New Adult (COLLEEN HOOVER!) en feelgood, maar dat laatste niet zo heel vaak. Eigenlijk kijk ik niet vaak naar genres maar liever naar of een boek me aanspreekt of niet.

Wat is je laatste aanwinst en waarom kocht je dit boek?

Verloren in de Jungle van Marja West. Omdat ik bij een lezing van haar was -omdat zij ook bij LS schrijft- en terwijl ze zat te vertellen vond ik het interessant klinken en daarom heb ik het gekocht. Dat is wat ik met mijn vorige antwoord ook bedoelde: Ik lees eigenlijk helemaal geen true crime maar dit boek klonk interessant.

Welk boek vind jij een aanrader?

Op dit moment is het niet het allerbeste boek om te lezen: De beproeving van Stephen King. (The stand). Voor mij gewoon hét ultieme boek. Ik hou ervan. Maar ja, het gaat om een virus, dat ze halve wereldbevolking uitroeit, en heel besmettelijk is, waar veel mensen aan doodgaan…  Als je mij om boekentips vraagt kun je maar beter héél veel tijd hebben want ik blijf doorgaan tot je me smeekt om alsjeblieft op te houden.

Welk boek is je dierbaar?

Plankenkoorts. Mijn eigen boek, omdat ik ZO GRAAG iets wilde schrijven voor mijn opa. Over mijn opa. Ik heb zoveel van hem in dat boek gestopt dat ik regelmatig moest huilen tijdens het schrijven. Hij heeft mij leren lezen, mijn liefde voor lezen (En vast ook een beetje voor schrijven) heb ik van hem en ik weet dat hij het geweldig zou hebben gevonden.

Als het geen boek van mij mag zijn dan denk ik dat ik kies voor Zondagskind van Judith Visser. Ik las dat boek in Tunesië aan het zwembad en herkende zoveel van mijn zoon erin dat ik serieus moest huilen. Toen ik thuiskwam heb ik het papieren boek gekocht, de schrijfster een bericht gestuurd om haar te bedanken en het is nog steeds het eerste en enige boek dat ‘zoiets’ voor me gedaan heeft.

Wat is of was je favoriete kinderboek?

Dat zijn er twee: Matilda, omdat ik dat boek helemaal stukgelezen heb en haar wilde zijn, en Stijfkopje omdat dat het eerste boek was dat ik ooit heb gelezen.
Omdat ik mijn oma om een grotemensenboek vroeg en zij niet geloofde dat ik dat kon lezen. Ik was nog heel jong, ging nog niet eens naar kleuterschool haha. Ik kón het lezen, ik héb het gelezen en het is me altijd bijgebleven.

Welk boek heb je recentelijk nog cadeau gedaan en aan wie gaf je dit?

Dat is mijn eigen boek geweest. Met een beetje geluk is pas uitgekomen en ik gaf er één aan mijn moeder, en één aan de vriendin op wie ik het gebaseerd heb, omdat we i.v.m. al die maatregelen geen boekpresentatie en ‘eerste exemplaar overhandigen’ konden doen. En als het niet mijn eigen boek mag zijn, dan is het On writing (Over leven en schrijven) van Stephen King geweest dat ik iemand heb gegeven die zelf ook graag wil schrijven, als een soort duwtje in de rug.