Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

In gesprek met Francis van Broekhuizen

Geschreven op woensdag 2 september 2020

Francis van Broekhuizen, wie kent haar inmiddels niet? De goedlachse operazangeres heeft bij het televisieprogramma ’De slimste mens’ laten zien dat ze niet alleen een flapuit is met een dijk van een stem, maar dat ze ook ontzettend veel weet. Ze verraste vriend en vijand met haar kennis, maar blijkt een geheim wapen te hebben gehad… haar vader.

Francis, hoe gaat het met je? Ik kan me voorstellen dat de aandacht een beetje ontploft is na ’De Slimste Mens’.
“Ja goed. Moe maar ik krijg ook zoveel leuke reacties. Elke dag zit ik wel een paar uur mensen terug te mailen en op Instagram berichtjes terug te sturen. Het is eigenlijk bijna niet meer te doen, maar zo lang het lukt doe ik het toch maar, want ik vind het ook leuk dat iedereen de moeite neemt om te laten weten hoe leuk ze het vonden. Ik kan op dit moment ook niet meer rustig boodschappen doen, dat is wel geestig.

Maarten van Rossem is eigenlijk een hele lieve, verlegen man die ontzettend veel weet.

Francis van Broekhuizen

Heb je ook negatieve reacties gehad?
“Ja ook, doodsbedreigingen zelfs. Van mensen die mij haten omdat ik te druk ben. Ik praat veel en voor die mensen ben ik dan blijkbaar te aanwezig. Toen ik het terugzag vond ik mezelf ook weleens druk, maar het was ook zo leuk tijdens de opnames! Er wordt heel veel geknipt want de opnames duren per aflevering wel tweeënhalf uur terwijl er maar veertig minuten van op televisie komen. Eigenlijk is Maarten van Rossum degene die het meest praat, wat ik heerlijk vind! Die man weet zoveel, maar daar wordt dus veel van weggeknipt.”

Still uit De Slimste Mens van 2020 met Francis van Broekhuizen © KRO-NCRV

Wie is Francis van Broekhuizen nou eigenlijk?
“Ik ben 45 jaar en sinds 2005 ben ik operazangeres van beroep, maar ik zing al sinds mijn vijftiende. Ik zing voornamelijk opera. Ook maak ik mijn eigen theatershows en doe ik mee aan televisieprogramma’s. Zo deed ik heel lang geleden al mee aan ‘Onder Wibi’s vleugels’ en gaf ik les aan een autistische jongen met een hele goede stem in ‘Knoop in je zakdoek’.

Verder is het vooral het programma ‘Maestro’ geweest waardoor ik wat bekender werd en zit ik in de jury bij ‘All together now’. Dat viel erg leuk, ook bij jonge mensen die nog nooit iets van opera hadden gehoord. Voor mij ook leuk om te doen omdat ik kon laten zien dat ik niet alleen van operamuziek houd. Dat is wel mijn grootste muziekliefde, maar ik vind ook Motown geweldig, of als iemand ineens Elvis Presley goed zingt vind ik dat ook prachtig.

En nu heb ik dus aan de slimste meegedaan en daar kijken echt veel mensen naar, dat heb ik wel gemerkt. Ik ben nu ook gevraagd voor ‘Ik hou van Holland’ met Linda de Mol, dat wordt natuurlijk weer een hysterische toestand.”

Francis doet een beetje onnozel, maar ondertussen heeft ze een heel goed stel werkende hersenen.

Maarten van Rossem over Francis

Was je omgeving verrast dat je het tot de finale hebt geschopt in ‘De Slimste Mens’ of hadden die dit wel verwacht?
“Nou zij weten wel dat ik veel weet, maar ze weten ook dat het een spel is. Mijn vader is een fan van het eerste uur, hij heeft alle afleveringen van alle seizoenen gekeken. Hij vond het dan ook het einde dat ik meedeed aan dit programma en heeft me wel een beetje gecoacht hoe ik het spel moest spelen hoor. Hij mocht ook mee naar een opnamedag, dat vond hij helemaal geweldig. Kon hij eindelijk Philip en Maarten eens ontmoeten.”

v.l.n.r Jeroen Grueter, Francis van Broekhuizen en Astrid Kersseboom. De drie finalisten van ‘De slimste mens’ wintereditie 2020.

Ja, hoe zijn zij in het echt?
“Dat zijn zulke leuke heren. Ik lees nog weleens dat Maarten veel weerstand krijgt omdat hij zo’n uitgesproken mening heeft en hij is zogenaamd altijd nors, maar dat vind ik helemaal niet. Hij is gewoon reëel. Het is eigenlijk een hele lieve, verlegen man die ontzettend veel weet en als hem iets gevraagd wordt wil hij graag vertellen.


Over de dingen waar Maarten veel van weet is hij wel heel zeker, maar hij vertelde ook dat hij als klein jongetje gepest is. Dat herken ik wel, wat toch een soort van band schiep. In het begin dacht hij: “wat is dat een gek wijf”, maar ik bleef natuurlijk steeds langer in het spel en ik had hele leuke gesprekken met hem. Toen ook nog bleek dat ik naar al zijn hoorcolleges luister, begon hij te geloven dat ik echt geïnteresseerd ben in wat hij allemaal te vertellen heeft en was het ijs gebroken. 

Maarten zei zelfs bij ‘Jinek’: “Francis doet een beetje onnozel, maar ondertussen heeft ze een heel goed stel werkende hersenen.” Daar kwam hij dus achter tijdens ‘De slimste mens’ en dat vind ik dan leuk. Ken je dat gevoel dat je je vroeger wilde uitsloven voor een bepaalde leraar? Dat gevoel heb ik bij hem.”

Ken je dat gevoel dat je je vroeger wilde uitsloven voor een bepaalde leraar? Dat gevoel heb ik bij hem.

Francis over Maarten van Rossem

Heb je daar vaker last van, van vooroordelen?
“Er zijn een hoop mensen die mij gelijk leuk vinden omdat ze wel houden van een flapuit, maar er zijn ook mensen die eerst heel erg van mij schrikken juist omdat ik zo’n flapuit ben. En als je dan één keer in beeld bent denken ze al snel: “oh, wat een gek wijf”, maar als je dan langer in beeld bent gaan ze je ineens toch leuker vinden.

Ik kreeg zelfs een mail van iemand die mij eerder een bericht had gestuurd waarin hij zei dat ik een irritant mens was op tv, nadat hij ‘Maestro’ had gezien. Nu wilde hij laten weten dat hij alles terug nam. Hij had me nu langer gezien en vond me toch heel leuk.

Zo zie je maar dat een eerste indruk niet altijd het juiste beeld geeft van hoe iemand is. Een vooroordeel is iets wat jij zelf op een ander neerlegt. Vervolgens moet je geïnteresseerd zijn en erachter komen of jouw eerste indruk klopt of niet, maar daar wordt nog zelden moeite voor gedaan.”

Hoe ervaar jij deze corona tijd eigenlijk?
“Het is natuurlijk een hele vervelende tijd waarin we een hoop naar nieuws te verduren krijgen. Ik moet ook zeggen dat ik het nieuws een tijdje ontweken heb hoor. Het was alleen maar narigheid wat je te horen kreeg, nog steeds wel eigenlijk. Natuurlijk corona, maar ook al die ellende in Amerika. Ik vrees daarnaast dat Trump in november nog wel herkozen zal worden, er zijn nog teveel mensen dol op die man.

Maar al die ellende is ook precies de reden waarom programma’s zoals ‘Denkend aan Holland’ met André van Duin en Janny van der Heijden zo aanslaan. Het gaat eigenlijk nergens over, maar juist daarom is het zo ontspannend. We hebben dat gewoon nodig.

“Francis zingt voor U!”

Toen we begonnen met de lockdown werden al mijn optredens afgezegd. Op mijn studeerkamer ben ik liedjes gaan zingen en elke dag plaatste ik zo’n filmpje. Zo kon ik blijven zingen en ging ik de verveling tegen, maar op deze manier kon ik ook andere mensen een stukje van die ontspanning geven. Dat werd zo enthousiast ontvangen dat mensen gingen vragen om en een cd, maar die had ik helemaal niet!

Natuurlijk vond ik deze reacties wel ontzettend leuk, dus heb ik een crowdfundactie opgezet. Twee dagen later had ik het geld bij elkaar en kon ik ‘Francis zingt voor U!’ uitbrengen. Dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Maar ik zeg altijd maar, naar aanleiding van mijn lievelingsfilm ‘The Sound of Music’, “als God ergens een deur dichtdoet, doet Hij ergens anders een raam open. Je moet dat raam alleen wel even zien te vinden.”

Het klinkt alsof jij eigenlijk helemaal geen tijd hebt om boeken te lezen?
Oh ja, boeken! Ja hoor, ik lees heel veel! En alles tegelijk. Van Harry Potter tot Hendrik Groen, van biografieën tot whodunnits. Wat wil je weten?

Dat lees je in ‘De boekenkast van … Francis van Broekhuizen