In eigen hand Linda Jansma
Ootje is jarig Lizette de Koning
Altijd dichtbij Mark Janssen
Gevonden Cees van den Berg
Aster en Vonk, feeën in het... Lindsey Kelk
Aster en Vonk, magie om mid... Lindsey Kelk
Het leven is een circus Lex Paleaux
Geworteld in het kwaad Karen Dionne
Dochter van het moeras Karen Dionne
Duizend ogen Samantha Schweblin
Mijn vader woont in het tui... Jacques Vriens
Het slijmboek Annet Jacobs
Twee broers uit Auschwitz Malka Adler
In vrije val Corine Hartman
Hemelse modder Gaby Rasters
Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan

Interview met Barbara Jurgens

Geschreven op vrijdag 9 oktober 2020
“Tijdens het signeren van ‘De wolventemmer'”

Naast deze website, werk ik ook nog op een hele grote school voor speciaal onderwijs, zowel basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Als vaste invaller kom ik in alle groepen.

Laatst had ik een leerling (14) in de klas die niet verder kon met haar eigen werk voor Nederlands. Mijn collega en ik gaven haar een alternatieve opdracht: een boek/auteur uitkiezen en vragen gaan bedenken voor een interview. Ik zou dan proberen in contact te komen met de betreffende auteur om te vragen of die de vragen ook echt wilde beantwoorden.

De leerling begon niet heel enthousiast aan deze opdracht (“ik lees nooit!”) maar begon toch aan haar opdracht. Ze koos De wolventemmer uit en de auteur, Barbara Jurgens, reageerde direct enthousiast op mijn bericht. Natuurlijk wilde ze de vragen beantwoorden!


Hieronder het resultaat!

Hoe bent u aan de titel ‘De wolventemmer’ gekomen?

“Ik las ooit een historisch boek, waarin wolventemmers werden beschreven in het middeleeuwse Frankrijk. Het waren vreemde lieden, een soort rattenvangers, maar dan met wolven! Ze trokken rond over het platteland, spelend op een fluit, met een troep wolven achter zich aan die ze ‘getemd’ hadden. Zo boezemden ze de mensen veel angst in, en konden hen laten doen wat ze wilden.

Men dacht dat wolventemmers magische krachten hadden.
Ik vond dit zo’n superspannend gegeven. Daar ben ik op door gaan fantaseren. Zeker toen, zo’n jaar of vijf, zes geleden, de eerste wolf in Nederland gespot werd…”

Waarom heeft u dit boek geschreven?

“Ik heb dit boek geschreven omdat ik een enorme fascinatie heb voor wolven.
Ik vind de wolf een schitterend dier. Trouw, sociaal, slim, volhardend. Van wolven kunnen wij leren. Hoe je voor je familie moet zorgen, bijvoorbeeld. De wolf hoort bij ons, mensen. Niet in gevangenschap, maar in vrijheid. Niet te dichtbij, maar wel in onze nabije omgeving.

Europa, Nederland is zo erg aangeharkt/volgebouwd dat er geen plaats meer is voor wilde dieren. Dat moet anders. En natuurlijk zijn er felle tegenstanders, zoals boeren, die hun vee opgegeten zien worden. Maar als wij natuurgebieden willen beschermen, is de wolf een broodnodig onderdeel van het ecosysteem.”

Wat is uw favoriete boek?

“Jeugdboek? Pippi Langkous en Kruistocht in Spijkerbroek. Ik denk dat je wel begrijpt waarom! Later vond ik ook Waterschapsheuvel erg indrukwekkend.”

Welke boeken heeft u allemaal geschreven?

De Wolventemmer 1 en 2: Opgejaagd. Lees dat boek, het is minstens net zo mooi als deel 1!

De Wilde Wereld van Benjamin Bontje, een spannende komedie over Amsterdamse stadsratten.

Hond vs. Kat, mijn nieuwste boek welke in het voorjaar uitkomt. Voor iets jongere kinderen.

Zoals je ziet schrijf ik graag over dieren, liefst dieren die in het verdomhoekje zitten 🙂 Vaak ten onrechte, want net als wolven zijn bijvoorbeeld ook ratten hele bijzondere en intelligente dieren.”

Ik wilde vroeger al kinderboekenschrijver worden. Echt waar!

Barbara Jurgens

Hoelang schrijft u al boeken?

“Ik denk zo’n jaar of vijf? Ik ben eigenlijk scenarioschrijver, dat doe ik al mijn hele leven. Ik schrijf films en tv- series, tegenwoordig vooral jeugddrama. Ik heb ‘Vechtmeisje’ geschreven, en werk nu op dit moment aan twee grote speelfilms voor jeugd.”

Wat wilde u vroeger worden?

“Kinderboekenschrijver. Echt waar!”

Hoelang doet u erover om een boek te schrijven?

“Een half jaar, soms een heel jaar, zoals bij De wolventemmer.”

“Met mijn hond Pietje”

Schrijft u met de hand of op de computer?

“Ik schrijf op de computer.”

Doet u nog ander werk dan boeken schrijven?

“Ja, scenarioschrijven dus.”

Waarom schrijft u boeken?

“Omdat ik het kan, en omdat ik het moet 🙂
Maar ook omdat ik zelf vroeger zo ontzettend graag las, het was voor mij dé manier om te ontsnappen uit de echte wereld. Dat plezier gun ik ook aan de kinderen van nu, en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”