De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

500 appjes die ik niet wil lezen - Maren Stoffels

Geschreven op dinsdag 23 november 2021

Hoe ze het doet weet ik niet, maar Stoffels weet iedere keer weer een levensecht boek af te leveren waarin (helaas) échte problemen voor jongeren zo raak worden beschreven dat je het tot in je ziel voelt.

Iedere jongere zou toegang moeten hebben tot de boeken van Maren Stoffels.

500 appjes die ik niet wil lezen gaat over Esper die tot dat jaar een prima tijd heeft gehad op de basisschool. Helaas bleef Fedde zitten waardoor de hele klas lijkt veranderd. Esper wordt gepest door Fedde en doordat deze jongen populair is, doet (bijna) de hele klas mee. Helaas beperkt dit pesten zich niet tot school. Naast dat Esper soms achtervolgt wordt, krijgt hij ook de meest nare appjes op zijn telefoon.

Hoewel je als lezer weet dat je een boek aan het lezen bent, is het moeilijk om je in te houden. Je zou er zelf voor Esper willen zijn. Hem goede raad geven of laten weten dat hij voor zichzelf op mag komen. Hij is zoveel meer waard dan Fedde en zijn hulpjes hem laten geloven.

Ondanks alle pesterijen en de angst om dit tegen een volwassene te vertellen, houdt Esper dapper stand. Ik kan hier niet te diep op in gaan omdat ik niet teveel wil verklappen, maar Esper is sterker dan hij denkt.

Stoffels weet heel goed bepaalde pijnpunten neer te zetten in dit boek. Espers angsten om iemand te vertellen over het gepest, zijn ouders en de reden waarom hij ook na langere tijd nog niets durft te zeggen, de redenen waarom sommige klasgenoten doen zoals zij doen. Het lijkt voor een volwassene zo simpel om dit probleem op te lossen, maar Stoffels toont waarom dit niet zo is.

Titel: 500 appjes die ik niet wil lezen
Auteur: Maren Stoffels
 
Genre: jeugd (10+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 90 258 8179 5
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: oktober 2021
Prijs: € 13,99

Eerder las ik al Ik moet dit doen en Ik zie je tussen de wolken van deze auteur. Twee boeken waarvan ik onder de indruk was, maar ook twee boeken met hele verschillende onderwerpen. 500 appjes die ik niet wil lezen past hier perfect tussen. Het is actueel, begrijpelijk geschreven en waarschijnlijk aangrijpend herkenbaar voor veel kinderen en jongeren.

Iedere jongere zou toegang moeten hebben tot de boeken van Maren Stoffels. Hetzij via de boekwinkel, de bibliotheek of school, maar zorg dat deze verhalen gelezen worden zodat kinderen en jongeren weten dat ze niet raar zijn of de enige met zo’n probleem.
Dat gezegd hebbende wil ik benadrukken dat deze boeken ook aanraders zijn voor volwassenen. Je leest ze zo uit maar geloof me dat de boodschap, die hard binnenkomt, belangrijk is.

Bestel 500 appjes die ik niet wil lezen via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 13,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Esper kijkt nog een keer naar de groepsapp. Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijkertijd kan hij niet anders. Zijn ogen worden ernaartoe getrokken als een magneet.

Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door.

Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten…

Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?