Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Abel en Ad - Emily Gravett

Geschreven op donderdag 26 augustus 2021

Een boek waarin zoveel samenkomt! Het is grappig, het is zoet en de boodschap is een hele mooie. Want wat maakt het eigenlijk uit dat je verschillend bent wanneer je het zo fijn hebt met elkaar?

Een boek waarin zoveel samenkomt! Het is grappig, het is zoet en de boodschap is een hele mooie.

Op een dag ontmoet Abel Ad en heeft hij niet door dat Ad een rat is, en geen eekhoorn net als hij. Ze hebben de tijd van hun leven, maar verschillende figuren proberen Abel te waarschuwen voor Ad. En voor een rat hebben ze geen goed woord over.

Abel slaat alle waarschuwingen in de wind. Wat zeg ik, hij luistert er helemaal niet naar. Zijn weerwoord is iedere keer weer ook véél leuker! Uiteindelijk ontdekt Abel dan toch hoe het eigenlijk zit en scheiden de wegen, want een eekhoorn en een rat samen, dat kan niet! Volgens de buitenwereld dan…

Abel ontdekt dat het park toch een stuk minder leuk is zonder zijn vriend. Gelukkig vinden ze elkaar terug én trekken ze zich er niets meer van aan dat ze verschillend zijn. En dat is precies wat je kinderen mee wilt geven in mijn optiek. Of de ander nu een jongen of een meisje is, een bril draagt, een arm mist of sproeten heeft, bruin, wit, roze, geel, groen of paars is, dat doet er allemaal niet toe als je het zo fijn hebt met elkaar.

Abel en Ad is een boek over vriendschap en hoe simpel het eigenlijk is wanneer je die bijzondere klik hebt. Abel luistert niet naar alle anderen, hij vormt zijn eigen mening. Qua taalgebruik heeft Gravett goed rekening gehouden met de doelgroep. Het verhaal is prima te begrijpen voor kleuters. Ook is het een feestje om dit boek voor te lezen als volwassene. Gravett geeft ruimte om even te pauzeren en vervolgens door te gaan met een grappige uitspraak, maar ook om goed gebruik van intonatie te maken.

Titel: Abel en Ad
Auteur: Emily Gravett
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1325 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juli 2021

Dan zijn er natuurlijk ook nog de illustraties, minstens zo belangrijk in een prentenboek. Ik vind ze hartverwarmend. Abel en Ad zijn ontwapenend. Hun uiterlijk, de gezichtsuitdrukkingen, de details (zoals bijvoorbeeld de staart van Ad welke hij als stuur gebruikt op het skateboard). Ik kan naar deze afbeeldingen blijven kijken, heerlijk!

Ook qua personages passen Abel en Ad volledig bij de doelgroep want hun kijk op het leven komt aardig overeen met dat van kleuters. Het gaat om plezier maken met elkaar en als je elkaar lief vindt, dan is dat genoeg voor een vriendschap.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Mogen een eekhoorn en een rat wel vrienden zijn? Als Abel Ad ontmoet, weet hij zeker dat hij een maatje voor het leven heeft gevonden. Ze spelen samen, halen samen kattenkwaad uit (of eigenlijk rattenkwaad). Ad deelt het eten dat hij steelt met Abel.

Maar andere mensen en dieren moeten niets van Ad hebben. En dan komt Abel erachter dat Ad geen eekhoorn is, maar een rat. Maar een leven zonder Ad is helemaal niet leuk Wat moet Abel doen?

Een verhaal over inclusiviteit, maar vooral een vrolijk prentenboek over vriendschap.