De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

Al die dingen, nu jij er niet meer bent - Emily Spurr

Geschreven op maandag 8 november 2021

Hoe een klein verhaal groots kan zijn. Het boek komt traag op gang maar weet op een gegeven moment je hart te beroeren. Er waren momenten waarop ik hardop moest grinniken, maar ook waar de tranen over mijn wangen drupten. Jonkie en ouwe bok, wat een stel.

Dit boek is een parel. Je moet de oester even openbreken, maar wat wat je dan krijgt is het doorgaan zeker waard.

Toen ik begon in Al die dingen nu jij er niet meer bent moest ik erg wennen aan de schrijfstijl. Ik was niet direct enthousiast. Het verhaal is  in ik-vorm geschreven en wanneer Rae over haar moeder denkt of spreekt, zegt ze jou of jouw. Op een gegeven moment ben je gewend en klopt het ook voor je gevoel helemaal, maar als je net in het boek begint voelt het wat verwarrend en raar. Je hebt nog geen duidelijk beeld van waar je in terecht bent gekomen.

Het verhaal is vrij traag en voor mijn gevoel kabbelde het voort tot het moment dat buurvrouw Lettie de hulp nodig heeft van Rae. Twee wonderlijke personen die veel meer in zich hebben dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Vanaf dat moment gaat het boek dieper, leer je zowel Rae als Lettie beter kennen en hun manier van omgaan met elkaar raakte me echt.

Rae is bewonderenswaardig. Zo dapper, slim en vastberaden. Ze pakt aan, trotseert moeilijkheden en is niet voor de gek te houden. Wat een kracht! Ze heeft me laten huilen, maar samen met Lettie ook vaak doen grinniken. Zelfs aan het eind, na alles wat ze heeft meegemaakt, raakt ze die kracht niet kwijt.

Titel: Al die dingen, nu jij er niet meer bent
Auteur: Emily Spurr
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 239 6037 9
Uitgever: Mozaïek
 
Verschenen: september 2021
Prijs: € 21,99

Waar Spurr de inspiratie vandaan heeft gehaald weet ik niet, maar het is knap om een verhaal als dit zo neer te zetten dat het je raakt en je de hoofdpersonen zo in je hart sluit. Het verhaal gaat over Rae, maar Lettie is wel een heel belangrijk onderdeel van dit verhaal. Met haar eigen geheimen, maar ook haar eigen kracht.

Dit boek is een parel. Je moet de oester even openbreken, maar wat wat je dan krijgt is het doorlezen zeker waard.

Bestel Al die dingen, nu jij er niet meer bent via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 21,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Als de tienjarige Rae op een dag ontdekt dat haar moeder is verdwenen, doet ze het enige wat ze kan bedenken: gewoon doorgaan met haar leven. Ze gaat naar school, regelt het huishouden, zorgt voor haar hond Splinter en laat zich verder met niemand in. Doen alsof er niks aan de hand is gaat haar eigenlijk best prima af. Totdat haar oude buurvrouw Lettie op een dag dringend haar hulp nodig heeft…

Voorzichtig groeit er een bijzondere vriendschap tussen Rae en Lettie. Rae ontdekt dat zij niet de enige is die geheimen heeft en dat Lettie en zij elkaar misschien wel harder nodig hebben dan ze dacht. Maar naarmate het vertrouwen sterker wordt, groeit ook Rae’s angst. Er komt een dag dat ze de werkelijkheid onder ogen moet zien – en dan?