Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Appels vallen niet - Liane Moriarty

Geschreven op maandag 22 november 2021

Morarty levert een dik boek af waar ik even in moest komen. Wat gebeurt er? Welke personages doen ertoe? En uiteindelijk de grootste vraag, wat is er nu écht gebeurd?

De auteur weet alle lijntjes op geniale wijze in elkaar te weven. Chapeau!

De titel, Appels vallen niet, vind ik wonderschoon gekozen. Eerlijk is eerlijk, ik begreep hem niet meteen, maar vooral na het uitlezen van dit boek voelt het als een passende en poëtische naam.

Stan en Joy hebben een huwelijk zoals zoveel mensen, neem ik aan. Met pieken en dalen, irritaties, momenten waarop je je niet gezien voelt, offers en vele ballen die in de lucht gehouden moeten worden. Met vier, inmiddels volwassen, kinderen is het aanpoten geweest in hun leven. Maar nu hun pensioen is aangebroken vinden ze het moeilijk om een nieuw ritme te vinden. Niet gek dat irritaties niet meer weg te drukken zijn en beide met verrassende openbaringen komen.

Moriarty voert je mee in het heden en het recente verleden. In het heden is Joy vermist. Er is geen lichaam, maar ook geen teken van leven. In het recente verleden lees je over de momenten die vooraf gingen aan deze vermissing en ontdek je steeds meer over de verschillende gezinsleden.

De auteur neemt in Appels vallen niet uitgebreid de tijd om een web aan familiegebeurtenissen te spinnen. Als lezer kan je niet anders dan langzaam maar zeker de draden in dit web volgen tot je bij het verrassende einde uitkomt. De auteur weet alle lijntjes op geniale wijze in elkaar te weven. Chapeau!

Ik kan niet ontkennen dat het verhaal soms iets te traag was voor mij persoonlijk. Vooral aan het eind, nadat veel antwoorden zijn onthuld, lijkt de auteur enigszins te verzanden in haar geheel. Toch krijgt ze het voor elkaar dat je geen bladzijde overslaat omdat je moet en zal weten hoe het zit. Alleen maakt ze vervolgens nog een bijzondere keuze door plotseling corona te introduceren in het boek. Het wringt en voegt niets toe aan het boek, dus die keuze vond ik persoonlijk een vreemde.

Titel: Appels vallen niet
Auteur: Liane Moriarty
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 560
 
ISBN: 978 94 005 1444 7
Uitgever: A.W. Bruna
 
Verschenen: november 2021

Stukje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar. Moriarty laat zien dat ze sterk is in het creëren van mysterie. Niet alleen de vraagstukken rondom Joy en wat er met haar gebeurd is, maar ook de andere gezinsleden hebben hun geheimen, problemen, beschadigingen en gevoelens. Geen mens zit simpel in elkaar, dat weet de auteur met deze personages mooi weer te geven.

Moriarty kan het niet laten om een beetje mysterie te laten bestaan, iets waarmee ze er naar mijn mening voor zorgt dat het boek zelfs na het uitlezen nog intrigerend blijft. Knap werk!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Zo op het eerste oog zijn de Delaneys een gezin om jaloers op te zijn. De voormalige tennisleraren Joy en Stan winnen nog altijd elk toernooi waaraan ze meedoen, en nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben, is er alle tijd om te leren ‘ontspannen’.

Hun vier volwassen kinderen hebben ieder hun eigen drukke leven, en hoewel het de vraag is of zij daar alles uit halen, wordt dit nooit hardop gezegd. Maar dan verdwijnt Joy Delaney. En de kinderen bekijken het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen.

Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een jaar geleden? Was alles wel zo’n rozengeur en maneschijn in huize Delaney…?