Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Bevroren planeet - Leisa Stewart- Sharpe

Geschreven op maandag 20 februari 2023

Zo, qua informatie vind ik Bevroren planeet zeker niet alleen een boek voor kinderen… Mijn hoofd duizelt nu nog van alle nieuwe weetjes die ik heb opgedaan. Het boek staat vol verhaaltjes, informatie en prachtige tekeningen waardoor je op een laagdrempelige manier een hoop te weten komt.

Eigenlijk is de conclusie dat niet alleen kinderen dit boek eens zouden moeten lezen, maar ook volwassenen...

Het onderwerp moet je wel net interesseren, daardoor denk ik dat het boek een wat beperkter publiek aan zal spreken. Hoewel het voor kinderen van acht jaar en ouder bedoeld is, vond ik ook het taalgebruik vrij moeilijk. Achterin het boek staat wel een woordenlijst (erg prettig!) maar dan nog denk ik dat de tekst op sommige punten of ontmoedigt om door te lezen of dat de lezer gewoon niet begrijpt wat ie leest.

De gedeeltes waarin de verschillende dieren onder de loep worden genomen vond ik wel wat makkelijker lezen dan de delen over de landschappen. Stewart-Sharpe is wel pijnlijk eerlijk over hoe het gaat in het dierenrijk. Hoewel ze niet in details treedt is het duidelijk dat het ene dier soms het andere dier grijpt om op te eten. Het is natuurlijk zoals het is dus ik kan haar geen ongelijk geven maar tere ziel als ik kan zijn vond ik het nog weleens zielig…. (terwijl het tekeningen zijn die erbij staan, niet eens foto’s! Zo erg ben ik dus…)

Zoals gezegd zijn de tekeningen van Smith prachtig. Zowel haar stijl als het kleurgebruik past ontzettend goed bij dit boek en het onderwerp. Het is duidelijk en realistisch getekend, het voelt allemaal heel natuurlijk aan. Niet te fotorealistisch, maar wel op een manier waardoor je een goed idee krijgt van hoe de dieren en hun omgeving eruitzien.

Titel: Bevroren planeet
Auteur: Leisa Stewart- Sharpe
Illustrator: Kim Smith
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 64
 
ISBN: 978 90 477 1363 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: februari 2023

Stewart-Sharpe heeft naast de leerzame feiten ook vele leuke weetjes uitgezocht om te vertellen. Zo wist ik niet dat er schildpadjes bestaan die gewoon bevriezen om vervolgens in de lente te ontdooien en hun nest weer uitkomen. Of dat er een haaiensoort bestaat die honderden jaren oud kan worden! Het verhaaltje over de winderige walrus vond ik juist weer ontzettend grappig en erg leuk overgebracht.

Naast alle interessante en leuke informatie is de auteur wel ook duidelijk over de noodzaak van ijs en dat het momenteel de verkeerde kant op gaat met de wereld en de opwarming ervan. Juist doordat de auteur en illustrator de dieren en hun omgeving in dit boek zo dichtbij en tot leven wekken, voel je je als lezer meer betrokken bij de klimaatdoelen en waarom je je hiervoor in zou willen zetten. Dus eigenlijk is de conclusie dat niet alleen kinderen dit boek eens zouden moeten lezen, maar ook volwassenen…

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Duik onder het ijsplafond en leer zwemmen met zeehondenjongen, kies het luchtruim met ijskoude flamingo’s en nestel je tussen de winderige walrussen om even uit te rusten.

Kijk hoe orka’s jagen op Groenlandse walvissen die zich ontspannen in de spa, ontmoet een Groenlandse haai die minstens 250 jaar oud is en zie hoe ijsberen hun voedsel steeds dichter bij de mens zoeken.

Ontdek in de bevroren bossen hoe bizons verstoppertje spelen met wolven en ontmoet lemmingen die een poolvos te slim af zijn in hun huis onder haar poten, diep begraven onder de sneeuw.

Kleed je warm aan en ontdek de spannende, waargebeurde verhalen van onze ongelooflijke planeet.