Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Billie en zijn genen - Stefan Boonen

Geschreven op vrijdag 21 mei 2021

Boeken over een ingewikkeld onderwerp en deze op een begrijpelijke en leuke manier neerzetten is een flinke uitdaging. Toch zijn Stefan en Melvin hier met vlag en wimpel in geslaagd! Ze hebben een manier gevonden om zowel kinderen als volwassenen uit te leggen hoe het nu zit met genen, DNA, chromosomen en alles wat daarbij komt kijken.

'Billie en zijn genen' zorgt ervoor dat (bijna) iedereen dit onderwerp nu kan begrijpen.

Stefan heeft de droge stof in een grappige, informatieve verhaalvorm gegoten en zo een goede opbouw gemaakt. Stap voor stap komen de onderwerpen aan bod. Hoewel het meer informatief is dan verhalend, is het Stefan gelukt om de lezer bij het verhaal te houden. Billie en zijn genen is leuk om te lezen waardoor het opnemen van de informatie gemakkelijk gaat. Ook Melvin heeft hier een groot aandeel in gehad. De tekeningen zijn vrolijk en grappig, maar ook zeer zinvol. Ze helpen om de tekst van Stefan nog verder te verduidelijken en zorgen ervoor dat je het boek nieuwsgierig oppakt en met plezier leest.

Billie en zijn genen is onderverdeeld in een soort hoofdstukken waardoor het verhaal gestructureerd en overzichtelijk is. Daarnaast herhaalt Stefan aan het eind van zo’n gedeelte steeds kort en bondig wat er in het afgelopen deel is uitgelegd. Hierdoor blijft de uitleg beter hangen en kan je ook makkelijk even terugbladeren als je toch nog even snel iets wilt checken.

Titel: Billie en zijn genen
Auteur: Stefan Boonen
Illustrator: Melvin
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 94 638 3269 4
Uitgever: Pelckmans
 
Verschenen: april 2021

De speelse vormgeving maakt het boek erg aantrekkelijk. Het laat zien dat leren hartstikke leuk en interessant kan zijn en dat ingewikkelde onderwerpen niet per se onbegrijpelijk zijn. Wanneer je aan het lezen bent heb je niet het gevoel dat je soort ‘studieboek’ zit te lezen terwijl het informatieve gedeelte een stuk groter is dan het verhaal waarin de informatie is gegoten. Perfect want leren gaat een stuk makkelijker als het ook leuk is!

Hoewel het een kinderboek is, is het ook echt een aanrader voor volwassenen die nu weleens zouden willen weten hoe het zit  met genen, DNA, cellen en chromosomen. Billie en zijn genen zorgt ervoor dat (bijna) iedereen dit onderwerp nu kan begrijpen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Er was eens een moeder. En er was eens een vader. Op een zaterdag – de zon scheen, het waaide – gingen ze naar De Winkel. Om er een kind te kopen. Deze kant uit, zei de verkoper. Ze liepen naar een grote hal. Allemaal rekken. En in die rekken allemaal potjes, potjes met spul in allerlei kleuren. Allemaal genen, zei de verkoper.

Dit boek gaat over Billie en over genen. Genen zijn héél kleine deeltjes van je lichaam. Je krijgt ze van je vader en je moeder. Genen zorgen ervoor dat jij er uitziet zoals je er uitziet en dat je lichaam doet wat het moet doen. Of je blauwe of bruine ogen hebt? Wat de vorm van je hand is? Of je een wipneus hebt? Van chocolade houdt? Noem maar op. Het komt allemaal door je genen.