Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Boutje van de rommelberg - Mirjam Oldenhave

Geschreven op woensdag 14 juli 2021

Er is een nieuw voorleesboek van de makers van Mees Kees! Mirjam Oldenhave en Rick de haas bundelen ditmaal hun krachten voor het neerzetten van Boutje, geschikt voor een net wat jongere doelgroep dan die van Mees Kees.

Sjan vond ik een zeer welkome aanvulling omdat hij als volwassene net een andere inbreng heeft terwijl hij wel lekker eigenzinnig is.

Hoewel deze boeken niet te vergelijke zijn, doe je dat stiekem toch een beetje. Daarbij valt op dat in Boutje van de rommelberg veel meer fantasie is gebruikt. Zowel Oldenhave als De Haas pakken dit leuk aan. Je ziet het terug in de uitvindingen die Boutje maakt bijvoorbeeld, of dat hij in het wagentje van Sjan past en de avonturen die ze meemaken. Oldenhave weet alles goed te beschrijven en De Haas heeft zich uitgeleefd met de tekeningen. Leuk!

Sisi en Boutje zijn een leuk duo. Heel erg verschillend qua achtergrond, maar tegelijk lijken ze veel op elkaar. Sjan vond ik een zeer welkome aanvulling omdat hij als volwassene net een andere inbreng heeft terwijl hij wel lekker eigenzinnig is.

Titel: Boutje van de rommelberg
Auteur: Mirjam Oldenhave
Illustrator: Rick de Haas
 
Genre: kinderboek (5+)
Aantal pagina's: 160
 
ISBN: 978 90 216 8189 4
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: juni 2021

Het verhaal op zich is heel geschikt voor de doelgroep. Wat oudere kinderen zullen het verhaal an sich misschien wat saai of kinderachtig vinden.
Toch kan het best eng zijn dat Ed, de vader van Boutje, meegenomen wordt en de gevangenis in moet. Ook zijn de verschillende pogingen om hem te helpen best spannend. Het ligt natuurlijk aan het kind dat voorgelezen wordt, maar wat geruststelling geven als volwassene kan soms wel handig zijn.

Het boek zelf ligt trouwens lekker in de hand. Het formaat is wat groter en het papier is stevig. De kwaliteit is voelbaar wat maakt dat je niet direct in de stress schiet wanneer je kind het boek er zelf bij pakt en erin gaat zitten lezen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer.

Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan.

Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!