Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Cadeautje! - Miriam Bos

Geschreven op vrijdag 16 juni 2023

Cadeautje! valt natuurlijk al direct op door die prachtige cover. Echt een boek dat ik zeker oppak wanneer ik het in een winkel zie liggen. Gelukkig gaan die prachtige illustraties binnenin het boek volop verder. De ene keer paginagroot met van alles te zien, de andere keer kleiner waarop grappige dingen juist meer opvallen (zoals alle illustraties waarbij Suus dingen probeert met het ingepakte cadeautje om erachter te komen wat erin zit…)

Ik ben vooral verliefd geworden op de tekeningen, daar kan ik heel lang naar kijken, maar gelukkig blijk Bos ook gewoon een fijn verhaal te hebben geschreven waar jonge kinderen zich zeker in kunnen herkennen.

Juist doordat Suus iets doet wat eigenlijk niet mag (het cadeautje vast stiekem meenemen om erachter te komen wat erin zit) wordt het verhaal heel grappig. Door zowel het schrijven als tekenen van Bos zie je (op de illustraties, maar ook als een film in je hoofd) voor je hoe Suus doet en reageert.
Gelukkig is Suus ook heel eerlijk tegen August wanneer hij erachter komt wat er gebeurd is en komt het goed tussen de vrienden. Een mooie boodschap om ook mee te geven!

Over goede boodschappen gesproken, dat het feestje van Suus draait om samen spelen met je vrienden vind ik nog zo’n mooie. Dat is wat een verjaardag mooi maakt, daar zijn geen dure uitjes voor nodig.

Titel: Cadeautje!
Auteur: Miriam Bos
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1479 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2023

Wat ook niet onbelangrijk is, het verhaal leest lekker voor. De zinnen lopen lekker en het taalgebruik is naar mijn idee ook mooi op niveau. Niet kinderachtig en ook niet te ingewikkeld. Het past in ieder geval bij hoe ik normaal ook tegen mijn kleuter praat.

Ik ben vooral verliefd geworden op de tekeningen, daar kan ik heel lang naar kijken, maar gelukkig blijk Bos ook gewoon een fijn verhaal te hebben geschreven waar jonge kinderen zich zeker in kunnen herkennen. Voeg daarbij de humor toe en volgens mij heb je dan met Cadeautje! een topper in handen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Suusje Eekhoorn en August de Vos beleven een nieuw avontuur… Deze keer met Suus in de schijnwerper!

Suus is jarig en dat viert ze samen met August. Ze kijkt ontzettend uit naar haar cadeautje. Maar hij heeft het veel te druk met de voorbereidingen van het feest om aan het pakje te denken! Hij zal het vast niet erg vinden als ze alvast even spiekt wat erin zit… Ze gaat erop zitten. Ze gaat erop staan. Ze danst met haar cadeautje en likt er zelfs aan! (Hè bah!) Maar dan raakt ze het per ongeluk kwijt…

Hoe zal August reageren als hij erachter komt dat Suus’ cadeautje is verdwenen?