Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Daantje durft alles! - Eline Hoogenboom

Geschreven op woensdag 12 april 2023

Daantje durft alles! is een boek dat niet alleen de bewustwording van je kind aanwakkert, maar ook die van jezelf! Het verhaal geeft een mooie opening om met je kind te praten over grenzen aangeven. Natuurlijk gaat het over je lijf en dat jij beslist wie daaraan zit, maar het benoemt, heel terecht, ook dat je nee mag zeggen wanneer iemand aan je haren wil zitten bijvoorbeeld. Dit voorbeeld kan je ook omzetten in die lief bedoelde kus van oma of het goedbedoelde aaien over een schouder om iemand gerust te stellen.

In 'Daantje durft alles!' ligt de nadruk op "Nee is oké" en dat vind ik een hele mooie. Doorzetten is absoluut belangrijk, maar je hoeft niet alles te durven of oké te vinden.

De insteek van Hoogenboom om te schrijven over Durfal Dinsdag en hoe Daantje dingen spannend vind, is denk ik slim. Ieder kind vindt dingen spannend en Daantje laat zien dat dit niet raar is, maar ook dat het je een goed gevoel kan geven om iets alsnog te doen. Ook komen er verschillende situaties voorbij waarin het spannend vinden en het durven aan bod komen. Zo vindt Daantje bepaalde dingen in de speeltuin eng, maar vindt ze het ook spannend om tegen de juf te zeggen dat ze het niet fijn vindt als deze aan haar haar zit. Hoogenboom gebruikt in dit boek herkenbare situaties die goed passen bij de belevingswereld van kinderen.

Titel: Daantje durft alles!
Auteur: Eline Hoogenboom
Illustrator: Anne Sara Schenk-Verloop
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 266 2599 2
Uitgever: Kokboekencentrum
 
Verschenen: maart 2023

Het stukje waarin papa en Daantje ’s ochtends in de houding gaan staan en zeggen “Ik ben sterk. Ik ben dapper. Ik ben geliefd!” was voor mij net een beetje teveel van het goede, dat vond ik overdreven en sla ik daarom over tijdens het voorlezen. Het gedeelte waarin Daantje en Lua in de zandbak gaan rijmen met het woord nee voelt ook een beetje gekunsteld en gek aan zo tussendoor, maar wellicht is hiervoor gekozen om even wat luchtigheid in het verhaal te brengen. Dat gezegd hebbende wil ik wel benadrukken dat dit verhaal zeker niet zwaar is. Het is gelukt om er en gewoon leuk verhaal van te maken waarin een heel belangrijk thema aan bod komt en de mogelijkheid het hier eens over te hebben, zonder dat het beladen wordt.

In Daantje durft alles! ligt de nadruk op “Nee is oké” en dat vind ik een hele mooie. Doorzetten is absoluut belangrijk, maar je hoeft niet alles te durven of oké te vinden. Het is goed als kinderen van jongs af aan leren wat hun grenzen zijn en dat ze daar voor op mogen komen. Een onderwerp waarvan ik hoop dat veel ouders er wat meer aandacht aan zullen gaan geven.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Als Daantje op Durfal Dinsdag in haar superheldencape naar de speeltuin gaat, neemt ze zich voor dat ze alles durft. Maar die karretjes zijn toch wel heel hoog en snel… Durft ze het durfalwoord NEE te gebruiken? En wat doet ze als een juf haar haar aan wil raken?

Daantje zegt nee! is een vrolijk verhaal dat elk kind herkent. Dit prentenboek zet in op zelfvertrouwen, en nee durven zeggen als je iets niet fijn of leuk vindt.