De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano

De beste juf van de hele wereld - Manon Sikkel

Geschreven op donderdag 28 oktober 2021

Helena en ik waren super enthousiast over De beste school van de hele wereld dus natuurlijk sprongen we een gat in de lucht toen bleek dat er een vervolg op kwam. Dit bleek geheel terecht want ook De beste juf van de hele wereld is weer een ontzettend leuk boek geworden!

Juf Patries is werkelijk een heerlijk personage. Lekker overdreven en tijdens het voorlezen heerlijk om om als typetje neer te zetten.

Sikkel heeft een aantal personages toegevoegd in dit tweede deel over de beste school van de hele wereld. Hierdoor is er een iets andere dynamiek en ligt de focus minder op juf Rachida, Marie en Jack. De auteur heeft dit wel zo weten te doen dat het alleen maar een toevoeging is gebleken. Het verhaal is zeer geslaagd terwijl het toch weer een heel ander avontuur is dan deze drie personages in De beste school van de hele wereld beleefden.

Juf Patries is werkelijk een heerlijk personage. Lekker overdreven en tijdens het voorlezen heerlijk om om als typetje neer te zetten. Het enige dat we wel jammer vonden is dat zij aan het begin van het boek op een bepaalde manier wordt neergezet, terwijl aan het eind de boel weer een beetje wordt gladgestreken.

Ook dit deel is weer zeer geschikt voor kinderen die lezen normaal gesproken misschien niet zo leuk vinden. De opmaak is speels. De tekst is soms in kleinere delen opgeknipt, af en toe een stukje toneellezen tussendoor en Sikkel heeft er wederom een enorme dosis humor aan toegevoegd.

Titel: De beste juf van de hele wereld
Auteur: Manon Sikkel
Illustrator: Marja Meijer
 
Genre: kinderboek (AVI M5)
Aantal pagina's: 162
 
ISBN: 978 90 487 4159 5
Uitgever: Zwijsen
 
Verschenen: september 2021
Prijs: onbekend

Ook het moderne vloggen, wat juf Patries doet, zal in de smaak vallen denk ik. Helena vond als enige nadeel dat Sikkel af en toe een beetje in herhaling valt. Dan wordt er iets verteld wat even daarvoor ook al aan  bod was geweest. Maar wellicht viel dat ons ook vooral op omdat we het boek in een keer achter elkaar door hebben uitgelezen…

Meijer heeft daarnaast weer geweldige illustraties voor dit boek gemaakt. Cool, herkenbaar, vlot, speels. Meijer en Sikkel vullen elkaar heel goed aan en zetten dezelfde sfeer neer.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De beste juf van de hele wereld is een supergrappige graphic novel over Marie en Jack die op de beste school van de hele wereld zitten. Een school midden in het bos. Buitenspelen zoveel ze willen. Pizza’s bestellen met een goudkleurig kaartje. En superlieve juf Rachida. Een juf die het niet erg vindt als de la van Marie een rommeltje is of als Jack zijn potloden alweer kwijt is.

Maar dan komt er nieuws van de Domorenschool in Beekjesdal. Hun juf, Patries, is een bekende vlogger geworden. En die wil niets liever dan de prijs winnen van beste juf van de hele wereld. Maar er kan er natuurlijk maar één de beste zijn …