Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De beste meester van de hele wereld - Manon Sikkel

Geschreven op vrijdag 14 oktober 2022

Vol enthousiasme werd De beste meester van de hele wereld hier in huis ontvangen. Het is alweer het derde deel van een geweldig leuke serie. De beste school van de hele wereld  en De beste juf van de hele wereld zijn hier al meerdere keren (voor)gelezen dus we wisten niet hoe snel we in dit derde boek moesten duiken!

Dankzij een knotsgek avontuur komen we er in ieder geval al snel achter dat meester Frenkie een heel bijzondere meester is.

Gelukkig is ook dit verhaal weer gevuld met de heerlijke, speelse schrijfstijl van Sikkel en de geweldige tekeningen van Meijer. Dit in combinatie met de opmaak zorgt ervoor dat deze boeken ook heel aantrekkelijk zijn voor kinderen om zélf te lezen, hoewel voorlezen dus ook kan en natuurlijk ook heel gezellig is. De kinderen in het boek zijn, ondanks de soms onrealistische gebeurtenissen, heel herkenbaar en geven de lezer het gevoel dichtbij te staan.

Eerlijk is eerlijk, zelf heb ik juf Rachida wel erg gemist (zij was met zwangerschapsverlof en dus weinig aanwezig in het verhaal). Aan meester Frenkie moest ik even wennen, net als de kinderen wist ik niet meteen hoe hij in elkaar zat. Dankzij een knotsgek avontuur komen we er in ieder geval al snel achter dat meester Frenkie een heel bijzondere meester is.

Helena was weer razend enthousiast tijdens en na het lezen van dit boek en heeft het in een ruk uitgelezen. Ze vond het vooral erg grappig. Daarnaast zorgt Sikkel er altijd op een hele mooie manier voor dat de tekst in het boek leerzaam kan zijn, maar zelden te moeilijk. Waar het misschien nodig is zorgt ze wel voor een klein stukje uitleg zonder dat je actief doorhebt dat jou op dat moment iets geleerd wordt.

Wat ik in dit boek heel mooi vond was dat er benoemd werd dat fouten maken mag en je dan een tweede kans zou moeten krijgen. Soms maak je een fout, dat hoort er toch een beetje bij in het leven. Mooi dat in De beste meester van de hele wereld het een volwassene is die zo’n fout maakt en het juist de kinderen zijn die daar niet boos over zijn.

Titel: De beste meester van de hele wereld
Auteur: Manon Sikkel
Illustrator: Marja Meijer
 
Genre: kinderboek (9+)
Aantal pagina's: 160
 
ISBN: 978 90 487 4487 9
Uitgever: Zwijsen
 
Verschenen: september 2022

Dit avontuur sprak mij iets minder aan dan de vorige twee verhalen, maar dat dit heel persoonlijk is blijkt maar weer. Helena heeft van dit boek volgens mij net zoveel genoten als van de voorgangers. Dat snap ik ook wel weer want de tekeningen zijn fantastisch, zorgen ervoor dat het verhaal nog meer gaat leven en dankzij het schrijftalent van Sikkel kan ieder kind het verhaal volgen. Voeg daar aan toe dat de opmaak heel slim en goed is neergezet en de zeer fijne humor van schrijver en tekenaar en je hebt een absolute winnaar te pakken.

De boeken uit deze De beste school serie zijn een must om in de (school)bibliotheek te hebben staan, of natuurlijk gewoon lekker in je boekenkast thuis.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Supergrappig verhaal over Marie en Jack die op de beste school van de hele wereld zitten.

Op een dag krijgen ze een nieuwe meester. Meester Frenkie houdt van zijn snor, zijn nette pak, zijn witte sneakers en hij vindt meesters nogal belangrijk. Waar hij niet van houdt, is pesten …

Vlak voor de zomervakantie neemt meester Frenkie zijn klas mee naar een verlaten eiland. Het lijkt een leuk schoolreisje, maar het is ook een experiment. Wat gebeurt er met kinderen op een onbewoond eiland? Stoppen ze met pesten? Helaas gaat er iets heel erg mis en daardoor wordt het ’s nachts spannend voor de kinderen. Gelukkig heeft Marie als enige haar mobiel niet ingeleverd en heeft ze pen en papier bij zich …

Een geweldig boek, vol humor en verrassende ontwikkelingen. Ook geschikt voor kinderen die eigenlijk niet zo van lezen houden, mede door de vele grappige tekeningen van Marja Meijer.