Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De bijzondere beer - Tjibbe Veldkamp

Geschreven op donderdag 9 december 2021

Hoewel de achterflap en het onderwerp van De bijzondere beer mij direct aanspraken, moest ik ergens toch ook een beetje wennen aan het verhaal. Waar dat precies door komt weet ik niet. Misschien omdat het verhaal vrij plotseling begint in de fabriek en er gesproken wordt over een bepaalde beer terwijl er op de paginagrote illustratie heel veel beren te zien zijn.

Dat bewijst voor mij dat de samenwerking én de keuzes van Veldkamp en Ten Cate geslaagd zijn.

De beer begrijpt niet waarom hij weggegooid wordt en gaat vervolgens zelf wel op zoek naar iemand om van te zijn. Ondanks tegenslagen en ontmoedigingen gaat de beer ogenschijnlijk onvermoeid door. Dit alles maakt het zeker een boek met een mooie boodschap want er is geen antwoord op de vraag waarom beer niet goed genoeg zou zijn.

De illustraties van Ten Cate zijn groot en mooi. Vanwege de kleuren vond ik het boek erg passen bij de herfst en winter. De kleuren zijn wat donker en ‘zwaar’ voor mijn gevoel. Al wil dit alles niet zeggen dat het boek alleen in deze seizoenen (voor)gelezen kan worden natuurlijk.

Titel: De bijzondere beer
Auteur: Tjibbe Veldkamp
Illustrator: Marijke ten Cate
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 32
 
ISBN: 978 90 477 1076 9
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: september 2021

Doordat er gekozen is voor deze grote prenten is het verhaal wel extra aantrekkelijk. In mijn ervaring hebben kinderen op jonge leeftijd vaak veel minder oog voor de verschillen die er zijn tussen mensen waardoor het onderwerp op zich wat abstract had kunnen zijn. De prenten maken het echt tot een geheel.

Veldkamp heeft vervolgens de juiste keuze gemaakt door niet teveel tekst te gebruiken en de zinnen redelijk kort te houden. Julian is bijna drie jaar en komt constant met dit boek aanlopen. Het liefst wil hij voorgelezen worden, maar hij gaat ook gerust alleen zitten lezen. Hij imiteert dan onze stemmen en herhaald bepaalde zinnen uit het boek. Hoewel een volwassene vrij snel uitgekeken kan zijn op het boek, bewijst dit wel dat de gemaakte keuzes bij de doelgroep goed werken.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Hoe een bijzondere beer een thuis vindt.

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg.

Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer.