Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De club van ons - Chariva

Geschreven op dinsdag 8 juni 2021

De club van ons valt in eerste instantie al op door de prachtige vormgeving. Op de voorkant zie je een volwassen vos en een kindervos. Zij staan voor de leden van deze club, een ouder en een kind. De tekeningetjes eromheen vind ik mooi en dankzij de kleurkeuze voelt het ook niet schreeuwerig aan.

Je houdt er een heel mooi en waardevol boek aan over wanneer het gevuld is met jullie antwoorden, foto's en tekeningen.

Die keuze voor natuurlijke kleuren past erg goed bij de personages, de vossen, die dus de leden van de club uitbeelden. Daarnaast maakt dat dit boek geschikt is voor iedereen. Het is niet meisjes- of juist jongensachtig en ook kinderachtig komt nergens in mij op. StudioSilvana heeft zeer mooie en aansprekende illustraties neergezet in dit boek, dat is wel duidelijk!

Dat laatste is ook wel prettig want de aanbevolen leeftijd is 7+ en eerlijk gezegd lijkt me dit boek ook zeker niet geschikt voor kinderen jonger dan dat. Er zitten soms namelijk best moeilijke vragen tussen voor een kind. Zo vond Helena het best lastig om situaties te bedenken die we al wat langer geleden hebben meegemaakt of juist om te bedenken wat ze binnen een paar jaar gedaan wil hebben. De leeftijd van het kind met wie het boek ingevuld zou worden is dus wel iets om mee te laten wegen in de overweging of het boek al geschikt is.

De variatie in de vragen vind ik wel top, er komt van alles voorbij. Van een lijstje met favorieten tot vragen over gevoelens of dingen die je van elkaar hebt geleerd. Deze worden ook nog eens afgewisseld met ruimte voor een tekening en plekken waar je foto’s kunt plakken. Je merkt dat Chariva goed heeft nagedacht over de vragen die je je kind zou kunnen en ook zou willen stellen.
Ook de vormgeving en de kwaliteit van het boek wil ik nog benoemen. De bladzijdes voelen dik aan, het boek is mooi en degelijk tegelijkertijd. Je kunt het ook werkelijk gebruiken op de manier waarvoor het bedoeld is zonder lelijke lijmvlekken of snel scheurende bladzijdes.

Ik vind het een meerwaarde dat je het boek niet op volgorde door hoeft te gaan. Je kunt zelf kiezen welke bladzijde je wilt gaan doen en ook hoeft er geen vaste frequentie te zitten in wanneer je erin schrijft. Je kunt er zelfs voor kiezen afzonderlijk van elkaar een moment te nemen om er iets in te schrijven. Natuurlijk is het wel zo leuk om dit samen te doen, maar als verrassing kan het leuk zijn als je ineens weer iets hebt opgeschreven.

Titel: De club van ons
Auteur: Chariva
Illustrator: StudioSilvana
 
Genre: invulboek (7+)
Aantal pagina's: 158
 
ISBN: 978 90 206 1905 8
Uitgever: Kluitman
 
Verschenen: mei 2021

Voorin het boek worden de kleurcodes uitgelegd. De hoeken van de bladzijdes hebben een bepaalde kleur en deze geeft aan of de bladzijde door het kind, de volwassene of beide moet worden ingevuld. Ook de illustraties van de vossen blijven terugkeren. Deze zijn niet alleen mooi dus, maar ook nog functioneel.

Ieder kind is weer anders en niet ieder kind zal veel zin hebben om dit soort vragen te beantwoorden. Toch is het ontzettend leuk als je dit boek samen met je kind kunt invullen want je houdt er een heel mooi en waardevol boek aan over wanneer het gevuld is met jullie antwoorden, foto’s en tekeningen. Ik vind het dan ook een echte aanrader!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De Club van Ons is een heel speciaal verbond. De leden leren elkaar écht kennen. En dit boek is waar ze elkaar ontmoeten. Maar wel in het geheim. Want De Club van Ons is alleen voor leden. En die leden… dat zijn moeder en zoon, of vader en dochter. Of andersom.

In dit prachtige invulboek vol vragen, opdrachten en inspiratie kunnen ouder en kind elkaar vragen stellen, antwoorden geven en geheimen onthullen. Er is ruimte voor foto’s, knutseldingen, brieven of andere mooie herinneringen. Je mag erin schrijven wat en wanneer jij wilt.

De enigen die het lezen zijn de clubleden. Dat maakt dit boek zo bijzonder en verbindend. Welkom bij De Club van Ons.