Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De dikke Vlo en Stiekel - Pieter Koolwijk

Geschreven op dinsdag 6 juli 2021

We werden betoverd door de prachtige omslag van De dikke Vlo en Stiekel en het verhaal voerde ons direct mee. Helena en ik kozen het boek als voorleesboek voor het slapen en waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij De dikke Vlo en Stiekel nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken…

Waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij 'De dikke Vlo en Stiekel' nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken...

Helena vindt het heerlijk om voorgelezen te worden voor het slapen gaan, maar wat langer opblijven heeft nog altijd de voorkeur. Ik wist dan ook niet wat ik hoorde toen ze me opeens vroeg of we niet wat eerder naar boven konden gaan zodat we meer tijd zouden hebben voor het lezen. En dat gebeurde vervolgens nog veel vaker.

Koolwijk weet een heerlijke humor in het verhaal te gebruiken waardoor we vaak in de lach schieten tijdens het lezen. Toch is het niet allemaal zo vrolijk. Arjan is wel een serieuze pestkop, iets wat indruk maakte op Helena. Het positieve hieraan is dat situaties in het boek zich goed lenen om gesprekken over aan te gaan. Na het voorlezen bespreek ik soms met Helena wat zij van bepaalde acties of reacties vond en wat zij zou doen.

Aan de magische onderdelen van het boek moest ik wel even wennen, juist omdat andere situaties zo realistisch zijn. Toch laat Koolwijk hiermee zien dat in boeken alles kan en daarnaast verschaft hij zich veel meer ruimte voor grappige, bijzondere en avontuurlijke situaties.

Titel: De dikke Vlo en Stiekel
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Linde Faas
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 477 1376 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2021

De illustraties van Faas vind ik werkelijk betoverend. Zo spot on, zo kleurrijk, je blijft er naar kijken. Het klopt gewoon. Zelfs wanneer uit de beschrijving van Koolwijk weer een onmogelijke kleding- en/of kleurencombinatie van Stiekel blijkt, weet Faas haar zo te tekenen dat ze er net zo geweldig uitziet als ze zelf geloofd.

Het moge duidelijk zijn, wij zijn inmiddels fan van Vlo en Stiekel!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De beide boeken over Vlo en Stiekel in één onweerstaanbare bundel.

Vlo is niet zo dapper, best wel klein, en zijn leven is niet echt denderend. Totdat er een nieuwe leerling in zijn klas komt: een piepklein meisje in kleurige kleren. Stiekel. En Stiekel durft alles.

Dat is het begin van de fantastische avonturen van dit humoristische tweetal, dat niet meer is weg te denken uit de kinderliteratuur. Lees Vlo en Stiekel en Vlo en Stiekel: Vliegen zwammen nu achter elkaar door, in één dikke nieuwe druk.