Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan

De dikke Vlo en Stiekel - Pieter Koolwijk

Geschreven op dinsdag 6 juli 2021

We werden betoverd door de prachtige omslag van De dikke Vlo en Stiekel en het verhaal voerde ons direct mee. Helena en ik kozen het boek als voorleesboek voor het slapen en waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij De dikke Vlo en Stiekel nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken…

Waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij 'De dikke Vlo en Stiekel' nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken...

Helena vindt het heerlijk om voorgelezen te worden voor het slapen gaan, maar wat langer opblijven heeft nog altijd de voorkeur. Ik wist dan ook niet wat ik hoorde toen ze me opeens vroeg of we niet wat eerder naar boven konden gaan zodat we meer tijd zouden hebben voor het lezen. En dat gebeurde vervolgens nog veel vaker.

Koolwijk weet een heerlijke humor in het verhaal te gebruiken waardoor we vaak in de lach schieten tijdens het lezen. Toch is het niet allemaal zo vrolijk. Arjan is wel een serieuze pestkop, iets wat indruk maakte op Helena. Het positieve hieraan is dat situaties in het boek zich goed lenen om gesprekken over aan te gaan. Na het voorlezen bespreek ik soms met Helena wat zij van bepaalde acties of reacties vond en wat zij zou doen.

Aan de magische onderdelen van het boek moest ik wel even wennen, juist omdat andere situaties zo realistisch zijn. Toch laat Koolwijk hiermee zien dat in boeken alles kan en daarnaast verschaft hij zich veel meer ruimte voor grappige, bijzondere en avontuurlijke situaties.

Titel: De dikke Vlo en Stiekel
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Linde Faas
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 477 1376 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2021
Prijs: € 17,99

De illustraties van Faas vind ik werkelijk betoverend. Zo spot on, zo kleurrijk, je blijft er naar kijken. Het klopt gewoon. Zelfs wanneer uit de beschrijving van Koolwijk weer een onmogelijke kleding- en/of kleurencombinatie van Stiekel blijkt, weet Faas haar zo te tekenen dat ze er net zo geweldig uitziet als ze zelf geloofd.

Het moge duidelijk zijn, wij zijn inmiddels fan van Vlo en Stiekel!

Bestel De dikke Vlo en Stiekel via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 17,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De beide boeken over Vlo en Stiekel in één onweerstaanbare bundel.

Vlo is niet zo dapper, best wel klein, en zijn leven is niet echt denderend. Totdat er een nieuwe leerling in zijn klas komt: een piepklein meisje in kleurige kleren. Stiekel. En Stiekel durft alles.

Dat is het begin van de fantastische avonturen van dit humoristische tweetal, dat niet meer is weg te denken uit de kinderliteratuur. Lees Vlo en Stiekel en Vlo en Stiekel: Vliegen zwammen nu achter elkaar door, in één dikke nieuwe druk.