De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

De dikke Vlo en Stiekel - Pieter Koolwijk

Geschreven op dinsdag 6 juli 2021

We werden betoverd door de prachtige omslag van De dikke Vlo en Stiekel en het verhaal voerde ons direct mee. Helena en ik kozen het boek als voorleesboek voor het slapen en waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij De dikke Vlo en Stiekel nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken…

Waar ik normaal gesproken één hoofdstuk voorlees, hebben we bij 'De dikke Vlo en Stiekel' nogal eens de neiging om er nog een hoofdstuk aan vast te plakken...

Helena vindt het heerlijk om voorgelezen te worden voor het slapen gaan, maar wat langer opblijven heeft nog altijd de voorkeur. Ik wist dan ook niet wat ik hoorde toen ze me opeens vroeg of we niet wat eerder naar boven konden gaan zodat we meer tijd zouden hebben voor het lezen. En dat gebeurde vervolgens nog veel vaker.

Koolwijk weet een heerlijke humor in het verhaal te gebruiken waardoor we vaak in de lach schieten tijdens het lezen. Toch is het niet allemaal zo vrolijk. Arjan is wel een serieuze pestkop, iets wat indruk maakte op Helena. Het positieve hieraan is dat situaties in het boek zich goed lenen om gesprekken over aan te gaan. Na het voorlezen bespreek ik soms met Helena wat zij van bepaalde acties of reacties vond en wat zij zou doen.

Aan de magische onderdelen van het boek moest ik wel even wennen, juist omdat andere situaties zo realistisch zijn. Toch laat Koolwijk hiermee zien dat in boeken alles kan en daarnaast verschaft hij zich veel meer ruimte voor grappige, bijzondere en avontuurlijke situaties.

Titel: De dikke Vlo en Stiekel
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustrator: Linde Faas
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 477 1376 0
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juni 2021
Prijs: € 17,99

De illustraties van Faas vind ik werkelijk betoverend. Zo spot on, zo kleurrijk, je blijft er naar kijken. Het klopt gewoon. Zelfs wanneer uit de beschrijving van Koolwijk weer een onmogelijke kleding- en/of kleurencombinatie van Stiekel blijkt, weet Faas haar zo te tekenen dat ze er net zo geweldig uitziet als ze zelf geloofd.

Het moge duidelijk zijn, wij zijn inmiddels fan van Vlo en Stiekel!

Bestel De dikke Vlo en Stiekel via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 17,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

De beide boeken over Vlo en Stiekel in één onweerstaanbare bundel.

Vlo is niet zo dapper, best wel klein, en zijn leven is niet echt denderend. Totdat er een nieuwe leerling in zijn klas komt: een piepklein meisje in kleurige kleren. Stiekel. En Stiekel durft alles.

Dat is het begin van de fantastische avonturen van dit humoristische tweetal, dat niet meer is weg te denken uit de kinderliteratuur. Lees Vlo en Stiekel en Vlo en Stiekel: Vliegen zwammen nu achter elkaar door, in één dikke nieuwe druk.