De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano

De droomfabriek - Gerwin van der Werf

Geschreven op donderdag 8 september 2022

De droomfabriek kent een vliegende start waarbij je niet alleen de eerste kennismaking met Josie leest, maar ook meteen over de eerste test die ze ondergaat. Op het schoolplein treft ze een rokende Carmen. Lapt ze haar erbij of laat ze het erbij zitten?

Hoewel het boek heel anders verliep dan ik vooraf gedacht had, merk ik dat juist die absurde inslag wel in mijn hoofd blijft hangen. 

Dit is het begin van een heel nieuw avontuur van Josie. Haar ouders zijn zelden in de buurt en haar opa is overleden waardoor ze nu haar (tijdelijke) intrek in zijn huis kan nemen. Niet dat ze zich hier erg thuis voelt trouwens…
Ook haar carrièreswitch maak onderdeel uit van het nieuwe avontuur. Josie pakt haar nieuwe rol als docent dapper op want makkelijk heeft ze het niet op de VMBO school waar ze nu werkt. Van der Werf geeft gelukkig ook de ruimte aan de leerlingen. Veelal niet de makkelijkste, sommigen ronduit bedreigend, en hoewel ik betwijfel hoe realistisch dit beeld is maakt de auteur er ook geen ‘halleluja-verhaal’ van. Gelukkig.

De invalshoek van Van der Werf is bijzonder en zijn schrijfstijl meeslepend. Voor mijn gevoel heeft hij alleen niet op tijd afgeremd waardoor het verhaal steeds absurdistischer werd. Realistisch? Nee. Intrigerend? Dat wel.

Niet alles werd me uiteindelijk even duidelijk, wellicht komt dit ook door Josie zelf en haar  niet altijd even heldere kijk op dingen. Aan het eind doet Van der Werf nog wel een poging tot een heuse afronding, maar tegelijkertijd laat hij dingen ook in het midden.

Titel: De droomfabriek
Auteur: Gerwin van der Werf
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 254 7241 2
Uitgever: Atlas Contact
 
Verschenen: augustus 0022
Prijs: onbekend

De titel van het boek, De droomfabriek, staat voor de school waar vele dromen worden gedroomd en nachtmerries worden beleefd. Aan het eind van het verhaal heb ik mezelf afgevraagd of Josie misschien in een droom was beland, zo vreemd zijn de keuzes die ze maakt. Hierdoor komt er ook een wat duister en negatief verhaal gevoel opzetten hoe verder je komt.

Hoewel het boek heel anders verliep dan ik vooraf gedacht had, merk ik dat juist die absurde inslag wel in mijn hoofd blijft hangen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Wat als de school onder je huid gaat zitten en die ene leerling ook?

In ‘De droomfabriek’ van Gerwin van der Werf wordt Josie zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk.

Ze heeft de grootste moeite met orde houden, boeken vliegen door het lokaal, tampons steken in het plafond en nooit stoppen die kinderen met praten. Vooral de populaire Carmen uit klas 3A maakt het haar moeilijk. Carmen komt te laat, zit op haar telefoon, heeft nooit huiswerk gedaan, geen pen bij zich – en hoezo is dat háár probleem? Ze heeft immers zestigduizend volgers op Instagram.

Dan vraagt het meisje ineens om bijles, maar wel op één voorwaarde: het moet bij Josie thuis.