Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De kluts kwijt - Vanessa Thuyns

Geschreven op dinsdag 4 oktober 2022

Wat een mooie mengeling aan emoties heeft Thuyns in dit verhaal weten te vangen. Het ene moment zat ik met tranen in mijn ogen te lezen en het volgende moment voelde ik de vlinders in mijn buik rondfladderen. Thuyns laat zien dat een verhaal meer dan genoeg ruimte biedt aan aan zowel verdrietige, moeilijke en fijne momenten.

Het ene moment zat ik met tranen in mijn ogen te lezen en het volgende moment voelde ik de vlinders in mijn buik rondfladderen.

Al vanaf het moment dat je instapt als lezer is de vader van Naomi ziek, hij heeft Alzheimer. Helaas gaat het snel achteruit en hoewel ik soms even moest slikken, heeft Thuyns dit volgens mij op een mooie en realistische manier neergezet. Hoe de omgeving ermee omgaat valt hier ook onder. Het is knap hoe de auteur deze gevoelens zo dichtbij je weet te brengen.

Helaas heeft Naomi nog genoeg andere dingen aan haar hoofd. Haar reguliere werk, de gebrouilleerde band tussen haar zus en haar ouders waar zij tussenin zit en een ex die haar voor het blok durft te zetten. Toch weet ze op de een of andere manier de ballen in de lucht te houden. Ze durft keuzes te maken en gaat hierbij soms op haar bek. Ze doet wat haar het beste lijkt voor een ander terwijl je tegelijkertijd een inkijkje in haar gevoelens krijgt. Dat alles maakt Naomi tot een bereikbaar personage met wie je ontzettend meeleeft.

Titel: De kluts kwijt
Auteur: Vanessa Thuyns
 
Genre: feelgood
Aantal pagina's: 304
 
ISBN: 978 90 325 2014 4
Uitgever: VBK Lab
 
Verschenen: september 0022

Naast het talent van Thuyns om de personages levensecht neer te zetten, weet ze het verhaal ook heel vloeiend te vertellen. Nergens abrupte overgangen of ingewikkelde zinnen. Het enige minpuntje was dat ik dacht op een enkele plek een foutje te zien staan, maar dit heeft mij niet gehinderd in de verhaalbeleving.

Ik hoop in de toekomst nog vele verhalen van deze auteur te mogen lezen!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch?

Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen.

Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen…