Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan
De vrouw en de weduwe Christian White
Het geluk van Cavendon Hall Barbara Taylor Bradford
Keteltje, prinses met praatjes Jeska Verstegen
Formule 6, gekkigheid met e... Koen Vogels
Pechdag Marleen Ouwerkerk
Een glimp van jou Holly Miller
Bij mij ben je veilig Sharon Cameron
Doe-boek insecten ROOTS
Het vijfde meisje J.D. Barker
Horen, zien, zwijgen J.D. Barker
Het spel van leugens Anna West
Stoere sprookjes over super... Julia Bruce
Thuis in het Duincafé Debbie Johnson
De piraten van hiernaast Reggie Naus
Vol verwachting Madelein Kerseboom

De piraten van hiernaast - Reggie Naus

Geschreven op woensdag 5 augustus 2020

Twee boeken in één! Hier ben ik wel blij mee want het eerste deel (De piraten van hiernaast) miste een beetje de spanning. Dit deel werd ook als ietwat saai ervaren bij ons thuis. Gelukkig bevatte het tweede deel (1, 2, 3… Enteren!) deze spanning wel.

Ondanks de gekkigheid binnen het piratenhuishouden, kunnen kinderen zich volgens mij goed herkennen in de personages.

Je maakt kennis met Michiel, die al woont in de Geraniumstraat, en met de piratenfamilie Donderbus, de nieuwe buren van Michiel en zijn ouders. Naus gebruikt een hoop gekkigheid. Bij de piraten gelden bijvoorbeeld heel andere regels dan normaal gesproken bij iemand thuis en de scheldwoorden die voornamelijk opa Donderbus de wereld in slingert, zorgen voor een hoop gelach. En wat dacht je van waakhaai Roy?

Het verhaal is om verschillende redenen zeer geschikt voor de wat jongere lezers en luisteraars. Zo is de spanning niet te groot en heeft Naus de woorden goed gekozen. Het verhaal is goed te volgen en niet te moeilijk. Verder ademt het verhaal ‘piraten’ iets wat je misschien wel verwacht, maar welke verwachting vervolgens ook maar net waargemaakt moet worden.

Titel: De piraten van hiernaast
Auteur: Reggie Naus
Illustrator: Mark Janssen
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 186
 
ISBN: 978 90 216 8036 1
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: april 2020
Prijs: € 14,99

De tekeningen van Janssen zijn prachtig en trekken zeker de aandacht, zelfs in zwart-wit. De kleinere illustraties bij het begin van ieder hoofdstuk laten meteen ook het talent van Janssen zien want ook al staat hier enkel een klein plaatje afgebeeld, je voelt de sfeer er vanaf spatten. Het is een hele fijne, aantrekkelijke tekenstijl. Gelukkig staan er ook een aantal grotere platen in het boek, een plezier voor jong en oud om te bekijken.

Ondanks de gekkigheid binnen het piratenhuishouden, kunnen kinderen zich volgens mij goed herkennen in de personages. Michiel is het jongetje dat bij je in de klas zou kunnen zitten, met ouders die regels hanteren die in veel huishoudens gewoon zijn. Billy is natuurlijk wat avontuurlijker en zal de kinderen met een flinke dosis lef aanspreken. De bijzondere situaties waar zij in verzeild raken zorgen voor ongeloof en hilariteit. Vooral dit laatste, de hilariteit, is een sterk punt van De piraten van hiernaast.

Bestel De piraten van hiernaast via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 14,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Allebei de boeken waarop de spannende bioscoopfilm gebaseerd is in één band!

Michiel heeft nieuwe buren, en niet zomaar buren, maar echte piraten! In de greppel rond hun huis zwemt een waakhaai, en eten doen ze met handen en dolk.

Michiel wordt algauw vrienden met Billy Donderbus, de zoon van de piraten. Maar niet alle buurtbewoners zijn even blij met het piratengezin. Wanneer er in de buurt wordt ingebroken, wijzen de vingers al snel naar de familie Donderbus…

Tot overmaat van ramp wordt het goud van de piraten gestolen. Nu moeten ze op een of andere manier zelf geld verdienen. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk als je nog nooit in je leven gewerkt hebt.

Dan ontdekken Billy en Michiel wie de schat gestolen heeft. Ze moeten hem terugveroveren, en dat is een gevaarlijk klusje…!

Dit boek is een bundeling van de twee boeken waarop de bioscoopfilm gebaseerd is: ‘De piraten van hiernaast‘ en ‘1, 2, 3… Enteren!‘.