Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De Puzzelman - Nadine Matheson

Geschreven op dinsdag 4 mei 2021

Ik ben dol op dit soort series. De Puzzelman is het eerste deel in de Anjelica Henley serie en dit boek deed me denken aan de Sam Porter trilogie van J.D. Barker en de serie boeken van Helen Fields over Luc Callanagh en Ava Turner (Perfecte resten en Perfecte prooi).

Ik heb me in het boek vastgebeten en wilde het niet wegleggen. Ik kijk enorm uit naar het volgende deel!

In De Puzzelman hebben we te maken met een slimme en gewiekste seriemoordenaar. Hij zit echter vast wanneer er weer lichamen worden gevonden die vermoord lijken te zijn op dezelfde manier als hij deed. Zit De Puzzelman hierachter of is er een nieuwe verknipte moordenaar bezig?

Henley is de inspecteur die het onderzoek leidt én al eerder met De Puzzelman te maken heeft gehad. Ramouter heeft zijn opleiding bijna afgerond en komt nu onder de hoede van Henley.
Matheson geeft heel goed een kijkje in hun privéleven zonder dat dit de aandacht afleidt van de moordzaak. Tegelijk geeft dit deze twee personages en het verhaal diepgang. Het verhaal krijgt een bepaalde gelaagdheid mee, waardoor Matheson verschillende mogelijke verhaallijnen voor de toekomst creëert. Het maakt Henley en Ramouter tevens menselijker en zorgt ervoor dat je met hen meeleeft.

De auteur is soms behoorlijk specifiek en luguber, iets waar je wel tegen moet kunnen. En hoewel ze dit verhaal heel stevig neer heeft weten te zetten, zijn er toch nog een paar losse eindjes. Ik verwacht dat er een aantal punten alsnog duidelijk zullen worden in een volgend deel, maar of daar alle antwoorden in te vinden zullen zijn is de vraag.

Titel: De Puzzelman
Auteur: Nadine Matheson
 
Genre: thriller
Aantal pagina's: 430
 
ISBN: 978 94 027 0655 0
Uitgever: HarperCollins
 
Verschenen: januari 2021

Uiteindelijk had het verhaal nog iets fijner geschuurd mogen worden, het voelt nog een beetje ruw. Soms zijn er details waar naar mijn idee wat te weinig mee wordt gedaan. Als het Matheson lukt om in het volgende boek dit soort dingetjes net iets gestroomlijnder te verwerken, dan tilt ze haar boeken gegarandeerd naar een nog hoger niveau.

Het boek is spannend tot de laatste bladzijde. Hoewel niet elke wending heel verrassend is, is de moordenaar onvoorspelbaar. Daardoor heb je alsnog het gevoel dat alles mogelijk is. Ik heb me in het boek vastgebeten en wilde het niet wegleggen. Ik kijk enorm uit naar het volgende deel!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Het menselijk lichaam is een prachtige puzzel, uniek in zijn precisie en zijn gecoördineerde perfectie!

De Puzzelman houdt meer van puzzels dan van wat dan ook. Maar een perfecte puzzel is er een die is opgesplitst in zijn afzonderlijke delen. Dit is de enige manier waarop hij de ware schoonheid ziet, door elk onderdeel apart te bekijken. Handen, voeten, benen, armen, hoofden. En zoiets moois moet worden verspreid, toch? Het liefst overal in de stad…

Word jij zijn volgende slachtoffer?

Als er lichaamsdelen nabij de Theems worden gevonden in de Londense wijk Deptford, wordt inspecteur Anjelica Henley van de Serial Crime Unit op de zaak gezet. De aanwijzingen doen haar denken aan het werk van Peter Olivier, beter bekend als De Puzzelman, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zijn daden. Zijn methode was gruwelijk. Hij deelde zijn slachtoffers op in stukken: hoofd, benen, armen, handen en voeten.