Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De verloren dromen van Valeria - Aline van Wijnen

Geschreven op donderdag 2 maart 2023

De verloren dromen van Valeria, een boek waarvan ik niet wist wat het me zou brengen maar me wel direct nieuwsgierig maakte. Een deel van die nieuwgierigheid komt voort uit het feit dat Rusland er zo’n grote rol in speelt, iets wat momenteel gevoelig kan liggen. Het is ook niet een heel voor de hand liggend land om als toneel te gebruiken. Verder is Rusland en zijn geschiedenis onbekend gebied voor mij waardoor dit een mooie kans was om wat meer over dit land te weten te komen.

Dat Van Wijnen vaker keuzes maakt die niet heel voor de hand liggend zijn is wel duidelijk geworden en is naar mijn mening één van de krachten van dit boek.

Dat Van Wijnen vaker keuzes maakt die niet heel voor de hand liggend zijn is wel duidelijk geworden en is naar mijn mening één van de krachten van dit boek. Meerdere malen deed mijn hart pijn tijdens het lezen en wilde ik eigenlijk stoppen, maar tegelijk wilde ik weten hoe het verder ging. Op sommige momenten beschrijft deze auteur ook gruwelijkheden waarvan ik niet wist dat het in haar zat deze neer te zetten, maar die, tenminste voor een deel, nodig zijn om duidelijk te maken hoe het eraan toe ging.

Naast de veerkrachtigheid van de mens weet Van Wijnen je met dit boek heel duidelijk te maken dat we allemaal mensen zijn. Waar je wieg ook stond, tot welke familie je ook behoort, rampspoed kan iedereen overkomen. Ieder is een individu, ook al is het soms makkelijker om te denken in wij en zij. Mede dankzij de oorlog waar we nu mee te maken hebben komt De verloren dromen van Valeria zelfs nog wat harder binnen dan het anders had gedaan. Bij mij tenminste. Ik word er nogmaals aan herinnerd dat je niet een heel volk over één kam kunt scheren.

Titel: De verloren dromen van Valeria
Auteur: Aline van Wijnen
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 398
 
ISBN: 978 90 225 9579 4
Uitgever: Boekerij
 
Verschenen: februari 2023

Inmiddels is het misschien al wel duidelijk geworden dat Tara, de hoofdpersoon in het heden, een beetje is ondergesneeuwd. Hoewel zij haar eigen lijn volgt in het boek, leer je haar toch niet heel goed kennen. Omdat Valeria ook in haar lijn de hoofdrol speelt vind ik dat eigenlijk helemaal niet storend. Als beide personages om de aandacht hadden moeten strijden was het verhaal juist ten onder gegaan. Wat mij betreft is het dus een goede keuze geweest om Valeria het podium te geven.
Het verleden en het heden weet Van Wijnen naadloos in elkaar over te laten lopen. Ze kiest ook op de juiste plekken voor de wisseling van perspectief waardoor het verhaal ondanks de opdeling volledig vloeiend verloopt. Erg knap!

Ondanks de hartenpijn, de gruwelijkheden en het verdriet waarover je leest, is het geen triest boek geworden. Het schuurt een beetje maar tegelijkertijd is het verhaal hoopvol en mooi. Ik heb ervan genoten!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Een ontroerend liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Russische revolutie en de nasleep daarvan.

Door het lot komt Valeria voor een onmogelijke keuze te staan, maar welk pad is juist?

Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven echter niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de twee geliefden elkaar ooit weerzien?

Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, valt haar oog op de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook heel anders naar haar eigen levensverhaal kijken.