Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De vrienden van Sinterklaas - Sjoerd Kuyper

Geschreven op zondag 14 november 2021

Inmiddels heb ik verschillende boeken mogen recenseren die verrijkt zijn met illustraties van Van Straaten. Zijn illustraties zijn herkenbaar en zetten goed de sfeer van een boek neer. Al bij het zien van de cover zit ik in de Sinterklaas/pakjesavond modus!

Zoek je een heel ander boek over Sinterklaas dan de wat meer standaard boeken en onderwerpen? Dan zit je met dit boek goed.

Zoek je een heel ander boek over Sinterklaas dan de wat meer standaard boeken en onderwerpen? Dan zit je met dit boek goed. De vrienden van Sinterklaas is modern, helemaal van nu en ook met een duidelijk ander verhaal over de pieten dan het verhaal dat we gewend zijn. Ik vind dit niet goed of fout, maar wel belangrijk om te benoemen. In dit boek geen zwarte of roetveeg pieten, maar pieten in alle kleuren.

Dit boek van Kuyper gaat over een jongetje genaamd Broes. Hij wil dolgraag met het hele gezin, dus ook met zijn vader, naar de intocht van Sinterklaas. Wanneer blijkt dat zijn vader niet thuis is wanneer zij vertrekken, is Broes erg verdrietig. Zo verdrietig, dat zijn zus Lotte hem een groot geheim verklapt. Broes krijgt te horen dat zijn vader een vriend van Sinterklaas is. Omdat Sinterklaas al oud is, maar toch ieder jaar naar Nederland wil komen en cadeautjes wil uitdelen, heeft hij hulp nodig. Vele papa’s en mama’s, juffen en meesters, ooms en tantes zijn daarom vrienden van Sinterklaas en helpen hem met dit feest. Omdat het zoveel vrienden zijn en Sinterklaas hen niet allemaal uit elkaar kan houden, noemt hij hen allemaal piet

Titel: De vrienden van Sinterklaas
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustrator: Harmen van Straaten
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 28
 
ISBN: 978 90 896 7170 7
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
 
Verschenen: november 2014

Dit verhaal is behoorlijk anders doordat alle pieten ‘gewoon’ mensen uit Nederland zijn (ouders, leerkrachten, familie) in plaats van mensen die ook in Spanje wonen en Sinterklaas helpen. Daarnaast is er in Nederland uiteindelijk gekozen om te veranderen naar roetveegpieten waardoor de keuze in dit boek voor felgekleurde pieten toch ook anders is dan wat de kinderen kennen. Dit is niet per se een probleem, maar kan wel even wennen zijn voor een ieder.

Bij ons thuis heeft geen van de kinderen vraagtekens gezet bij het verhaal. Er werd gewoon genoten van verhaal en van de illustraties, want deze zijn prachtig en zorgen voor een fijne sfeer. Kuypers zorgt juist weer voor de aanwezigheid van mystiek en humor. Het gesprek tussen broer en zus bijvoorbeeld is realistisch en grappig. De uitleg over hoe het zit met de pieten én met hun eigen vader, zorgt voor het spannende en mystieke tintje.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

In De vrienden van Sinterklaas is het jongetje Broes ontroostbaar als hij hoort dat zijn vader het te druk heeft om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Dan wil Broes ook niet naar de kade.
Tot zijn grote zus Lotte hem vertelt over de Pietenschool, de vrienden van Sinterklaas, en dat hun papa …

Broes gaat toch mee en als de stoomboot de haven binnen vaart, kan hij zijn ogen niet geloven.
Het is waar!

Dit alles, volop in kleur, in beeld gebracht door meester-illustrator Harmen van Straaten.