Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

De wind kent mijn naam - Isabel Allende

Geschreven op maandag 26 juni 2023

Gelukkig blijkt De wind kent mijn naam een vlotte roman te zijn dat ondanks het vele verdriet dat erin voorkomt, niet heel zwaar voelt. Met sprongen door de tijd neemt Allende je mee door de levens van de verschillende personages. Het lukt dit te doen op een vlotte manier, zonder te verzanden in ellenlange levensverhalen.

Prachtig hoe door de zinnen heen duidelijk wordt dat Samuel en Anita zich beide niet tegen laten houden door wie of wat dan ook en ieder zo hun manieren vinden om hun leven te leven.

Je begint dit boek bij een goed begin, namelijk het moment waarop Samuel Adler nog een jonge jongen is die, zonder dat hij het doorheeft, voorgoed afscheid neemt van zijn ouders en het leven dat hij tot dan toe heeft gekend. Ondanks alle ellende die hij meemaakt, staat Samuel voor moed, doorzettingsvermogen en berusting. De hoofdstukken zijn redelijk lang. Dit is wel begrijpelijk omdat er per hoofdstuk gewisseld wordt van personage en je zo wel de tijd krijgt je wat meer in dat moment te verdiepen.

Titel: De wind kent mijn naam
Auteur: Isabel Allende
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 288
 
ISBN: 978 90 284 5310 4
Uitgever: De Wereldbibliotheek
 
Verschenen: juni 2023

Een nadeel van het wisselen van personages is dat je uiteindelijk bij niemand echt ver de diepte in gaat. Natuurlijk lees je over Anita, wat zij heeft meegemaakt en hoe ze hiermee om gaat, maar toch blijft het wat aan de oppervlakte hangen. Dat betekent ook meteen dat de andere personages ook niet dieper gaan dan dat. Hoewel de snelheid van het verhaal prettig verloopt, is het haast zondig van de prachtige personages dat zij ieder te weinig ruimte hebben gekregen om zich voldoende te ontplooien.

De wind kent mijn naam is een verhaal over ontworteling, worstelen en omgaan met wat je toebedeeld krijgt, maar bovenal van moed en veerkracht. Prachtig hoe door de zinnen heen duidelijk wordt dat Samuel en Anita zich beide niet tegen laten houden door wie of wat dan ook en ieder zo hun manieren vinden om hun leven te leven, ondanks alles wat zij meemaakten.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet.

In de Kristallnacht een maand eerder hadden de nazi’s het appartement in Wenen waar het joodse gezinnetje Adler zo gelukkig was, kort en klein geslagen. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.

In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar, dat hem liefdevol begeleidt naar volwassenheid. En wanneer hij vijfendertig is, emigreert Samuel naar San Francisco, om er violist bij een symfonieorkest te worden.

Vele jaren later, in 2019, vluchten de zevenjarige Anita Díaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter in een smerig opvangkamp. Daar ontfermt Selena Durán, een jonge maatschappelijk werkster, zich over Anita en weet een veilig thuis voor haar te vinden, bij Samuel Adler.

Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met alles wat in zijn vermogen ligt, ondersteunt hij de pogingen van Selena om Anita’s moeder op te sporen.