Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Denk aan mij - Frances Liardet

Geschreven op donderdag 24 november 2022

In Denk aan mij worden de verhalen van James en zijn vrouw Yvette uit verschillende tijden in elkaar gevlochten. Je duikt in hun verleden, je leest over hun ontmoeting, maar ook over hoe het hen is vergaan. Zo lees je continu in wisselende perspectieven, vanuit haar in 1942 en vanuit hem beland je in 1974, tien jaar na het overlijden van Yvette. Niet alleen de lezer, maar ook James leert gaandeweg steeds meer over Yvette. Dit is niet altijd even leuk, soms ronduit rauw, maar het zorgt er wel voor dat beide personages heel realistisch overkomen.

'Denk aan mij' is geen (v)luchtig tussendoortje. Het is een boek waar je de tijd voor neemt.

Ik merkte dat ik de wisselingen tussen James en Yvette soms moeilijk vond. Ze delen een verhaal maar op de een of andere manier leken deze wisselingen mij te weerhouden om mij volledig in hun verhaal onder te dompelen. Ook pakte ik de draad niet moeiteloos weer op na een wisseling van personages. Hoewel Liardet zeker haar best doet om de omgeving en situaties zo te beschrijven dat je het voor je kunt zien, is ze soms misschien zo vlot in haar vertellingen dat ik de draad ook weleens een beetje kwijt was.

Titel: Denk aan mij
Auteur: Frances Liardet
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 368
 
ISBN: 978 90 468 2937 0
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 
Verschenen: november 2022

Vooral met James voelde ik als lezer een bepaalde band ontstaan. Ik vind dat de auteur hem heel erg mooi neerzet, op een manier waarop je veel sympathie voor hem voelt, maar ook het gevoel krijgt dat je hem echt leert kennen. Je wilt hem helpen maar het enige dat je kunt doen is lezen hoe het hem vergaa. Je komt erachter dat beide hoofdpersonages zo hun keuzes hebben gemaakt en zoals in de meeste huwelijken had ieder ook zo zijn geheimen. Dat maakt zowel James als Yvette zo menselijk.

Denk aan mij is geen (v)luchtig tussendoortje. Het is een boek waar je de tijd voor neemt. Niet alleen vanwege de kabbelende schrijfstijl van Liardet, maar ook vanwege de verhalen van James en Yvette die vervlochten zijn met elkaar, maar toch ook hun eigen weg hebben genomen.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

1942, Egypte. In een schuilkelder in Alexandrië grijpen Yvette en James voor het eerst elkaars hand vast als boven hun hoofd een bombardement losbarst. James, een Britse gevechtspiloot, weet Yvette na de oorlog weer te vinden en hun liefde houdt stand. Als kersvers echtpaar vertrekken ze naar Engeland, waar een tragische gebeurtenis hun huwelijk in gevaar brengt.

1974, Engeland. Tien jaar na de dood van zijn vrouw solliciteert James in een opwelling op een nieuwe baan in het dorpje Upton. Daar vindt hij op een dag een sjaal die hem vreemd bekend voorkomt. Zijn verleden is blijkbaar nog niet klaar met hem. Als hij dan ook nog op Yvettes dagboeken stuit, komt zijn hele leven in een ander daglicht te staan.