Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Dierenarts Daantje en de dierenambulance - Lizette de Koning

Geschreven op maandag 7 november 2022

Volgens mij is nergens in dit boek letterlijk gezegd dat Pluis een hond is want in het begin bleef ik me maar afvragen wie of wat Pluis toch was… Ook oma Karate kende ik nog niet omdat dit het eerste deel is dat we hebben gelezen over dierenarts Daantje en ook zij werd niet heel erg geïntroduceerd. Gelukkig zijn dit volgens mij wel de enige hobbels die we hebben ervaren tijdens het lezen van dit tweede deel uit de serie zonder dat we het eerste deel gelezen hebben.

Ook de spanning in het verhaal is zo geschreven dat het goed te doen is voor de jongere verhalenliefhebbers onder ons. Natuurlijk zijn Daantje en Tofu wel op zoek naar een dief, maar eng wordt het nergens.

Ik las dat het boek geschikt is voor kinderen vanaf acht jaar. Het blijft natuurlijk altijd afhankelijk van het kind in kwestie, maar dit boek zou naar mijn idee ook al prima voor te lezen zijn aan een zevenjarige bijvoorbeeld. Het verhaal en de opzet vond ik namelijk juist geschikt voor wat jongere kinderen en ik zou het boek juist wat minder snel uitkiezen voor een tienjarige (al blijft een boekkeuze natuurlijk altijd enorm persoonsafhankelijk). De teksten die Daantje in haar schrift schrijft bijvoorbeeld doen behoorlijk jong aan. Ook de spanning in het verhaal is zo geschreven dat het goed te doen is voor de jongere verhalenliefhebbers onder ons. Natuurlijk zijn Daantje en Tofu wel op zoek naar een dief, maar eng wordt het nergens.

Daantje en Tofu houden wel van speuren en helpen. Waar ze niet van houden is onrecht. Zodra ze horen dat er plastic in het bos gedumpt is waardoor er een das gewond is geraakt, willen ze dan ook tot op de bodem uitzoeken wie dit op zijn geweten heeft en waarom. En wanneer er een kat gestolen wordt vraagt dat natuurlijk ook om actie.

Titel: Dierenarts Daantje en de dierenambulance
Auteur: Lizette de Koning
Illustrator: Marja Meijer
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 138
 
ISBN: 978 90 216 8348 5
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: augustus 2022

De Koning heeft een gemakkelijke schrijfstijl en gebruikt nauwelijks moeilijke woorden. Dat zal de drempel om een boek te lezen voor sommige kinderen wellicht wat lager maken. Ook de tekeningen van Meijer zullen er ongetwijfeld aan bijdragen dat kinderen dit boek op zullen pakken. Haar tekeningen zijn zo lekker herkenbaar, voegen zeker wat toe aan het verhaal maar geven ook de ruimte om als lezer zelf beelden bij het verhaal te vormen.

Bij Dierenarts Daantje en de dierenambulance is het volgens mij vooral belangrijk dat het boek past bij het kind dat het wil gaan lezen. Een kind dat een leuk verhaal met een klein mysterie maar weinig enge situaties zoekt. Als dat goed zit, dan ben ik er van overtuigd dat de lezer zal smullen van dit boek!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Het is druk in de dierenkliniek van Daantjes vader. Tussen alle zieke en gewonde dieren door is de dierenarts op zoek naar een assistent en er komt een aanbouw met nieuwe hokken voor dieren die een nachtje moeten blijven.

Daantje probeert haar vader zo min mogelijk in de weg te lopen, maar dat is nog best lastig als er helemaal niets te speuren valt!

Gelukkig is er sinds kort een dierenambulance in de regio die veel met Daantjes vader samenwerkt, en Daantje en haar beste vriend Tofu mogen regelmatig met de aardige bestuurder Karel mee op pad. Zo redden ze een egel uit een benarde situatie en halen ze een gewonde kat van een dak.

Als die kat vervolgens uit de dierenkliniek gestolen wordt, gaan Daantje, Tofu en Pluis meteen op onderzoek uit. Zullen ze de dader weten te vinden?