Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas
Pleegkind Claire Keegan
Denk aan mij Frances Liardet
Het begint met de geur van ... Kelly Moran
De reis van Grote Panda & K... James Norbury
Dierenarts Daantje en de di... Lizette de Koning
De heks in mij Loes den Hollander
Met Filippa Fazant naar de ... Briony May Smith
Drie dates Beth O'Leary

Duizend ogen - Samantha Schweblin

Geschreven op donderdag 15 oktober 2020

Wat een intrigerend boek heeft Schweblin geschreven. Het is bizar en realistisch tegelijk, wat het geheel een ‘creepy vibe’ meegeeft, maar het ook geniaal maakt.

Het lezen van dit boek is bijna net zo goed als het zelf hebben of zijn van een kentuki. Of is het lezen toch beter? Wie zal het zeggen...

Ik heb geen idee of kentukis of iets soortgelijks al echt bestaan. Zo niet dan komen ze er misschien wel na het verschijnen van dit boek. Zelfs na het lezen en dus ook het ondervinden van de nadelen, zouden er veel mensen zijn die het zelf willen uitproberen. Op de een of andere gekke manier hebben kentukis een magische aantrekkingskracht.

Er zijn redelijk veel personages om te volgen. Op zich maakt dit het boek heel afwisselend, maar het is soms ook lastig om iedereen goed te volgen. Je moet het boek geen dagen aan de kant laten liggen, dan ben je de verhaallijnen de volgende keer misschien kwijt.

Titel: Duizend ogen
Auteur: Samantha Schweblin
 
Genre: literaire roman
Aantal pagina's: 264
 
ISBN: 978 94 931 6922 7
Uitgever: Meridiaan
 
Verschenen: oktober 2020

Het onderwerp vind ik geniaal, juist doordat dit bizarre ontwerp werkelijkheid zou kunnen zijn. Het verhaal is enorm intrigerend, wat mensen over hebben voor zo’n kentuki, hoe ze ermee omgaan, wat ze ermee willen. Ieder doet het op zijn eigen manier. Maar moet je wel zo’n apparaat willen?

Jong en oud worden aangestoken en eenmaal ‘in the game’ is het moeilijk om daar weer uit te stappen. Het is verslavend. Dat maakt het boek ook verslavend, je wilt verder lezen om te weten hoe het verder gaat met de kentuki’s en hun baasjes. Het lezen van dit boek is bijna net zo goed als het zelf hebben of zijn van een kentuki. Of is het lezen toch beter? Wie zal het zeggen…

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Kentukis zijn de nieuwste rage. Overal ter wereld schaffen mensen ze aan, een beetje knullig gefabriceerde panda’s, draakjes of kraaien, surrogaathuisdieren die gezelschap betekenen.

De koper beslist welke kentuki hij koopt, maar hij weet niet wie degene is die het via software op afstand bestuurt en meekijkt. Alsof je een zwijgende vreemdeling uitnodigt bij je te komen wonen.

Voor Alina betekent het troost na een mislukte relatie; Emilia mist haar geëmigreerde zoon, maar heeft via de kentuki van een jonge vrouw toch het idee van huiselijkheid en contact; Enzo koopt een kentuki voor zijn zoontje maar ontwikkelt er zelf een band mee.