The Glittering Court Richelle Mead
Spekkie en Sproet en de gro... Vivian den Hollander
Van het hart Inge van der Krabben
Skoftig Marleen Hartog
De sleutel Kathryn Hughes
Bijenboek Charotte Milner
Heksenweek Kaye Umansky
Help! Een klas zonder meester Ilona de Lange
De droom van de bibliotheca... Kim Vogel Sawyer
Het dubbele geheim van de f... Sandrine Destombes
Dicht, een klein verhaal Karin Ramaker
De baas Vi Keeland
Het lied van mij en jou J.D. Barrett
Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom

Een soort vonk - Elle McNicoll

Geschreven op maandag 23 november 2020

Een soort vonk is zo’n pareltje dat niet onontdekt mag blijven. Addie is een uniek meisje dat de moeilijkheden in het leven niet uit de weg gaat, maar juist probeert te accepteren. Als andere mensen hun kop in het zand willen steken, accepteert ze dat juist niet!

Tegen het einde zat ik te lezen met kippenvel over mijn hele lijf en tranen in mijn ogen. Mijn hart werd gegrepen.

Addie woont samen met haar ouders en twee oudere zussen Nina en Keedie. Net als Keedie is ook Addie autistisch. Addie heeft het geluk dat Keedie haar begrijpt en kan helpen, zo iemand heeft Keedie zelf gemist.

McNicoll heeft een vlotte en duidelijke  schrijfstijl. Het verhaal is goed te begrijpen en ik hou van de lagen die ze erin heeft verwerkt. Vriendschap, onrecht, pesten, acceptatie. De moed van Addie is voelbaar, ook al heeft ze som moeite met de wereld om zich heen.

Addie is anders, dat weet ze wel, maar tegelijk is ze blij met hoe ze is. Hoewel ze niet altijd goed voor zichzelf opkomt, doet ze dat wel voor  vrouwen die vroeger zijn vermoord omdat ze van hekserij werden beticht. En zelfs als bijna niemand naar haar wil luisteren, geeft ze niet op.

Titel: Een soort vonk
Auteur: Elle McNicoll
 
Genre: kinderboek (10+)
Aantal pagina's: 192
 
ISBN: 978 90 477 1266 4
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: november 2020
Prijs: € 15,95

Er ontvouwt zich zelfs een nieuwe vriendschap en tegen het einde zat ik te lezen met kippenvel over mijn hele lijf en tranen in mijn ogen. Mijn hart werd gegrepen. Niet alleen door Addie, maar ook door die lieve, krachtige mensen om haar heen. McNicoll sluit af met vuurwerk.

Dit hartverwarmende boek is een echte mustread. Ik ben blij met deze verfrissende kijk die McNicoll je meegeeft. Ze heeft het bijzondere talent om haar personages tot leven te wekken en je diep te roeren.

Bestel Een soort vonk via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 15,95 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Tijdens een schoolproject ontdekt de elfjarige Addie dat in het dorp waar ze woont, vroeger heksen werden vervolgd én gedood. Ze vindt het zo onrechtvaardig dat ze een monument wil oprichten voor de vrouwen die daar onterecht de dood vonden.

Maar het dorp zit er niet op te wachten. Zo’n monument is alleen maar een herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Addie laat het er niet bij zitten. Ze voelt zich verwant met deze vrouwen uit het verleden. Net als de ‘heksen’ vroeger, wordt zij nu raar aangekeken door mensen die haar anders vinden. Ze heeft namelijk autisme en reageert vaak niet zoals mensen verwachten.

Addie begrijpt hoe machteloos de onterecht veroordeelde vrouwen zich moeten hebben gevoeld, want ze waren gewoon wie ze waren… net als zij. Durft Addie, die zich het liefst op de achtergrond houdt, de strijd met haar dorpsgenoten aan?