Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp
999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary

Het geheim van de wifi - Angelique van Dam

Geschreven op dinsdag 9 februari 2021

Een boek dat volop inspringt op de huidige tijd waarin smartphones en social media een grote rol spelen. Sarah gaat een weekendje weg met haar ouders naar een oord waar geen wifi blijkt te zijn. Dat is een enorme ramp voor haar want samen met haar vriendinnen Evie en Maud heeft ze een Instagram account waar regelmatig op gepost moet worden. En laten ze nou net hebben afgesproken dat Sarah deze dagen voor haar rekening neemt vanwege deze trip, en dus veel Instagram waardige foto’s.

De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het lastige met dit boek vind ik dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar het probleem dat zich voordoet (geen internet, geen toegang tot social media) lijkt me een probleem dat vooral herkenbaar zal zijn bij tieners.  Ook de manier van omgaan tussen Sarah en haar vriendinnen is niet iets wat ik snel zie gebeuren bij kinderen tussen de acht en tien jaar. De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het vriendinnen probleem en het elkaar niet kunnen bereiken is voor een volwassene vergezocht (bellen of sms’en zijn ook met een smartphone nog altijd mogelijkheden), maar de kinderen van tegenwoordig zal dit waarschijnlijk niet zo snel opvallen.

De schrijfstijl van Van Dam is wel erg leuk en goed te begrijpen. De begrippenlijst achterin het boek is prettig mocht je niet alle hippe termen kennen (moet je alleen wel weten dat die begrippenlijst er is…). Naast de humor heeft de auteur ook prima boodschappen verwerkt in dit verhaal.

Titel: Het geheim van de wifi
Auteur: Angelique van Dam
Illustrator: ivan & ilia, Saskia Halfmouw
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 94
 
ISBN: 978 90 258 7795 8
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: januari 2021
Prijs: € 13,99

De gebeurtenissen rondom Sarah zijn niet heel spannend of diepgaand, wat het verhaal weer erg geschikt maakt voor jongere kinderen. Helaas loop je dan wederom tegen het onderwerp aan waar zij niet veel mee zullen hebben. Dat is erg jammer omdat het boek op zich heel aantrekkelijk is en de insteek leuk.

Doordat het verhaal laagdrempelig is, kan ik me goed voorstellen dat het boek een aanrader is voor wat oudere meiden die lezen moeilijker vinden of niet zo leuk.

Bestel Het geheim van de wifi via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 13,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Grappig avontuur uit de bekende Geheim van-serie. Hoe overleef je zonder wifi? Het geheim van de wifi is geschikt voor kinderen anaf 8 jaar.

Ik wankel en wijs naar de muur. ‘K… kijk daar…’ Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie. Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt. In knalgeel.
NO WIFI.

Sarah baalt. Ze zit op een camping zonder wifi. Zonder wifi! Volgens haar ouders is het weleens goed een paar dagen zonder die telefoon. Maar zij snappen het gewoon niet. Als ze niet gauw wifi vindt, raakt ze haar vriendinnen Evie en Maud kwijt…

Gelukkig ontmoet ze Gijs. Hij weet waar wifi is!