De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron

Het geheim van de wifi - Angelique van Dam

Geschreven op dinsdag 9 februari 2021

Een boek dat volop inspringt op de huidige tijd waarin smartphones en social media een grote rol spelen. Sarah gaat een weekendje weg met haar ouders naar een oord waar geen wifi blijkt te zijn. Dat is een enorme ramp voor haar want samen met haar vriendinnen Evie en Maud heeft ze een Instagram account waar regelmatig op gepost moet worden. En laten ze nou net hebben afgesproken dat Sarah deze dagen voor haar rekening neemt vanwege deze trip, en dus veel Instagram waardige foto’s.

De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het lastige met dit boek vind ik dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar het probleem dat zich voordoet (geen internet, geen toegang tot social media) lijkt me een probleem dat vooral herkenbaar zal zijn bij tieners.  Ook de manier van omgaan tussen Sarah en haar vriendinnen is niet iets wat ik snel zie gebeuren bij kinderen tussen de acht en tien jaar. De doelgroep en het onderwerp van het boek schuren daardoor naar mijn idee.

Het vriendinnen probleem en het elkaar niet kunnen bereiken is voor een volwassene vergezocht (bellen of sms’en zijn ook met een smartphone nog altijd mogelijkheden), maar de kinderen van tegenwoordig zal dit waarschijnlijk niet zo snel opvallen.

De schrijfstijl van Van Dam is wel erg leuk en goed te begrijpen. De begrippenlijst achterin het boek is prettig mocht je niet alle hippe termen kennen (moet je alleen wel weten dat die begrippenlijst er is…). Naast de humor heeft de auteur ook prima boodschappen verwerkt in dit verhaal.

Titel: Het geheim van de wifi
Auteur: Angelique van Dam
Illustrator: ivan & ilia, Saskia Halfmouw
 
Genre: kinderboek (8+)
Aantal pagina's: 94
 
ISBN: 978 90 258 7795 8
Uitgever: Leopold
 
Verschenen: januari 2021
Prijs: onbekend

De gebeurtenissen rondom Sarah zijn niet heel spannend of diepgaand, wat het verhaal weer erg geschikt maakt voor jongere kinderen. Helaas loop je dan wederom tegen het onderwerp aan waar zij niet veel mee zullen hebben. Dat is erg jammer omdat het boek op zich heel aantrekkelijk is en de insteek leuk.

Doordat het verhaal laagdrempelig is, kan ik me goed voorstellen dat het boek een aanrader is voor wat oudere meiden die lezen moeilijker vinden of niet zo leuk.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Grappig avontuur uit de bekende Geheim van-serie. Hoe overleef je zonder wifi? Het geheim van de wifi is geschikt voor kinderen anaf 8 jaar.

Ik wankel en wijs naar de muur. ‘K… kijk daar…’ Ik knijp mijn ogen dicht tot ik sterretjes zie. Voorzichtig open ik ze. Het staat er echt. In knalgeel.
NO WIFI.

Sarah baalt. Ze zit op een camping zonder wifi. Zonder wifi! Volgens haar ouders is het weleens goed een paar dagen zonder die telefoon. Maar zij snappen het gewoon niet. Als ze niet gauw wifi vindt, raakt ze haar vriendinnen Evie en Maud kwijt…

Gelukkig ontmoet ze Gijs. Hij weet waar wifi is!