Het verwoeste eiland maakt net als Laat me gaan! deel uit van de Duik in de tijd van serie. Een geschiedenisserie waarvan momenteel vier boeken zijn uitgebracht en waar nóg eens zes boeken in zullen verschijnen.
Wat als zowel een voor- als een nadeel gezien kan worden, is dat dit boek een ander stukje laat zien van de Tweede Wereldoorlog dan waar je meestal over leest.

In Het verwoeste eiland lezen we over de kinderen Saar en Teun en hun familie. Zij leven in Zeeland in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Je wordt als lezer meegenomen naar de bombardementen op de dijk met als bedoeling het eiland Walcheren onder water te laten lopen. Als gevolg hiervan vertrekt het gezin eerst naar opa en oma verderop, wiens huis gespaard is gebleven. Uiteindelijk moet de familie toch elders beschutting zoeken en worden ze ondergebracht bij een vrouw in Zuid-Beveland.
Omdat dit verhaal een behoorlijke tijd beslaat, gaat het verhaal soms van de hak op de tak. Het ene moment moet vader nog gedwongen helpen aan een nooddijk, het andere moment hoeft dat niet meer. Het ene moment zijn Saar en Teun flink ziek en het volgende moment zijn ze beter en kunnen ze weer naar buiten. Ik snap dat er niet teveel de diepte in wordt gegaan op ieder punt, maar het maakt dat ik me afvraag of er niet beter een kortere periode beschreven had kunnen worden. Welllicht hadden er beter wat minder losse details beschreven kunnen worden en had het meer opgeleverd om het verhaal nog wat kleiner te maken.
Auteur: Marco Kunst
Illustrator: Emma Ringelding
Genre: kinderboek (AVI E5)
Aantal pagina's: 74
ISBN: 978 90 487 3842 7
Uitgever: Zwijsen
Verschenen: september 2020
Ik vond het verhaal op deze manier minder meeslepend dan ik had gehoopt. Door de oppervlakkige gedeeltes komt de periode minder goed tot zijn recht en kan je je moeilijker inleven in Saar en Teun. Of het verhaal genoeg spanning bevat om kinderen geboeid te houden, durf ik niet te zeggen.
Wat als zowel een voor- als een nadeel gezien kan worden, is dat dit boek een ander stukje laat zien van de Tweede Wereldoorlog dan waar je meestal over leest. In dit boek gaat het niet over Joden, komt er nauwelijks dwang en geweld voorbij, het gaat niet over de honger of de schaarste in de oorlog. Dit boek is gericht op Zeeland en het overstromen van het gebied.