Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Het weeshuis - Lizzie Page

Geschreven op zondag 29 januari 2023

Oh wat een fijn boek heeft Lizzie Page afgeleverd met Het weeshuis! Haar schrijfstijl leest prettig waardoor je vanaf het begin makkelijk in het verhaal komt. Beetje bij beetje leer je eerst Clara kennen, over haar gevoelens, onzekerheden en ook alvast een beetje over dingen die zij heeft meegemaakt.

Als je nog niet verleid was om ook het volgende deel van deze serie te willen lezen, dan moet je dat bijna wel zijn na het lezen van de cliffhanger.

Haar start op Shilling Grange is niet vlekkeloos en, wat ik zelf wel heel mooi vindt, ook door het verhaal heen of aan het einde is het niet zo dat ze nooit fouten of een verkeerde inschatting maakt. Clara wordt heel echt en menselijk neergezet, tegelijkertijd zorgt dit ook voor een extra warm gevoel tijdens de mooie momenten. Bijvoorbeeld wanneer ze steun krijgt uit onverwachte hoek of op een moment waarop ze het niet verwacht.

Alle kinderen die in Shilling Grange wonen hebben hun eigen persoonlijkheid en krijgen een eigen plekje in het boek, zeer waardevol! Ik voelde me hierdoor alleen nog maar meer betrokken bij de personages. In dit verhaal komt duidelijk naar voren dat ieder is zoals hij of zij is. Ieder heeft een eigen rugzakje, maar ook ieder verdient een (eerste, tweede, derde) kans.

Titel: Het weeshuis
Auteur: Lizzie Page
 
Genre: roman
Aantal pagina's: 348
 
ISBN: 978 90 468 3025 3
Uitgever: Oceaan
 
Verschenen: januari 2023

Page weet haarfijn een hartverwarmend boek neer te zetten. Ze schrijft toe naar een moment waarop de tranen me zelfs in de ogen sprongen. Het weeshuis voelt warm, maar niet zoetsappig. Er komen pijnlijke momenten voorbij, dat schuwt de auteur niet. Dat is ook wat dit boek misschien wel nóg beter maakt. Het is niet allemaal maar regenbogen en zonneschijn. Naast de vele moeilijke situaties waarin Clara terechtkomt, zijn er ook heftige dingen die voorbij komen.

Als je nog niet verleid was om ook het volgende deel van deze serie te willen lezen, dan moet je dat bijna wel zijn na het lezen van de cliffhanger. Het is dat Een nieuw begin pas in het najaar verschijnt, anders was ik direct verder gaan lezen!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Engeland, 1948. De jonge oorlogsweduwe Clara is de nieuwe huismoeder van het weeshuis in Shilling Grange geworden. Tot haar eigen verbazing, want de oproep in de krant vroeg om iemand met ervaring.

Zodra ze arriveert verlaat de laatste non – de voormalige leidster – het huis en staat ze er alleen voor. De kinderen zijn stil, bang om geslagen of aangeraakt te worden en Clara lijkt alles verkeerd te doen. De oudste, een tiener, wijst haar maar al te graag op haar tekortkomingen en de jongste blijft maar om haar moeder vragen. Ze wil wel helpen, maar hoe te beginnen?

Gelukkig hebben de kinderen steun aan Ivor, de buurman en oorlogsheld. Als voormalig bewoner van het weeshuis deelt hij met de kinderen de argwaan voor Clara, want het lijkt erop dat ook zij weer snel zal vertrekken.

Langzaam maar zeker begint Clara echter haar plek te veroveren. Maar vindt ze ook de kracht om te vechten voor de kinderen als niemand anders dat doet? En durft ze haar hart weer open te stellen om lief te hebben?