Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Hoor je mij? - Caja Cazemier en Martine Letterie

Geschreven op dinsdag 13 september 2022

Wat een mooi boek over een belangrijk onderwerp is Hoor je mij? geworden. Dankzij de jaren die ik met doven en slechthorenden heb gewerkt, weet ik een klein beetje hoe ingewikkeld het kan zijn om doof te zijn. Men ziet het hooguit aan je hoorapparaat of CI (cochleair implantaat), maar verwachten hierdoor ook dat je alles daarmee kunt horen.

'Hoor je mij?' is een boek dat absoluut op alle (middelbare) scholen en bibliotheken te vinden zou moeten zijn. Naast dat het gewoon een heerlijk boek is om te lezen, geeft het ook dat broodnodige inkijkje in het leven  van een doof persoon.

Het is ook lastig om je als horende voor te stellen hoe vermoeiend het kan zijn als dove in de horende wereld (je mist constant informatie waardoor je zelf gaten aan moet vullen, het spraakafzien, het proberen jezelf duidelijk te maken en altijd maar weer dingen die bij het doof zijn komen kijken uitleggen), maar het is wel goed als mensen zich hier tenminste iets bewuster van proberen te zijn.

Cazemier en Letterie weten de verhalen van Sterre en Freek, die niet op zichzelf staan, heel mooi te brengen. Op een manier waardoor je geen medelijden hebt maar juist respect voelt voor hoe Sterre en Freek in het leven staan en waar ze voor vechten. Het is ongelofelijk maar waar dat de gebarentaal lange tijd in het verdomhoekje heeft gezeten en lang niet altijd gebruikt mocht worden. Je mogelijkheden als dove werden beperkt zonder te bekijken wat er nou echt mogelijk was en eigenlijk werd je gewoon niet voor vol aangezien.

Ik vind het bijzonder hoe beide auteurs hun eigen deel hebben geschreven terwijl het als geheel perfect bij elkaar past. Ik heb geen enkele keer een hobbel in de overgang naar het andere verhaal waargenomen. Letterie schreef het verhaal over Freek waarbij vooral zijn kracht en doorzettingsvermogen mij opvielen. Cazemier schreef het verhaal over Sterre waarin duidelijk wordt dat het zelfs met alle hulpmiddelen die er nu bestaan nog altijd best lastig kan zijn om doof te zijn. Mede dankzij hoortoestellen en CI’s is de worsteling in welke wereld je je thuis voelt misschien nog wel groter.

Hoor je mij? maakt duidelijk dat levens veranderen en dat iedereen zoekende is als tiener. Daarin verschillen doven en horenden niet van elkaar. Ook blijkt het aanpassen aan elkaar eigenlijk vrij simpel, als je er maar voor open staat. Halfmouw heeft bij ieder hoofdstuk een illustratie gemaakt van het gebaar dat bij de titel van het hoofdstuk hoort. Ook beschrijven Cazemier en Letterie regelmatig een gebaar in het verhaal. Hoewel ik me kan voorstellen dat het gebaar soms moeilijk voor te stellen kan zijn voor iemand die nog niet bekend is met gebarentaal, denk ik ook dat het nieuwgierig maakt naar gebaren én vind ik het gewoon een hele mooie toevoeging.

Titel: Hoor je mij?
Auteur: Caja Cazemier en Martine Letterie
Illustrator: Saskia Halfmouw
 
Genre: jeugd (10+)
Aantal pagina's: 216
 
ISBN: 978 90 216 8342 3
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: juni 0022

Dit boek gaat over een gewone jongen en een gewoon meisje die als dove beide in hun eigen tijd hun obstakels moeten zien te overwinnen. Daarnaast maakt dit boek ook duidelijk hoe belangrijk gebarentaal is en dat het aanbieden hiervan dus óók van belang is wanneer een kind CI’s heeft, want daar wordt vaak anders over gedacht.

Hoor je mij? is een boek dat absoluut op alle (middelbare) scholen en bibliotheken te vinden zou moeten zijn. Naast dat het gewoon een heerlijk boek is om te lezen, geeft het ook dat broodnodige inkijkje in het leven  van een doof persoon.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Heden: Sterre vindt het spannend om naar de brugklas te gaan. Ze is doof, maar wil absoluut geen tolk mee naar school. Wat ze wel wil? Vooral niet opvallen! De eerste weken zijn heel leuk, maar al snel merkt ze dat ze dingen mist: grapjes, informatie van de docenten. En dan heeft ze ook nog het idee dat iedereen over haar praat. Sterre merkt dat alles veel makkelijker gaat als ze met haar dove vrienden is… Waar hoort ze thuis?

Jaren vijftig: Freek zit op een internaat voor dove kinderen. Daar moet hij eindeloze spraaktrainingen volgen. Zijn ouders schamen zich voor hun doofheid, en verbieden Freek om gebarentaal te gebruiken als anderen het kunnen zien. Als Freek te horen krijgt dat hij niet mag doorleren, wordt het hem te veel. Hij loopt weg.

Op een bijzondere manier vervlechten Caja Cazemier en Martine Letterie de verhalen van twee dove tieners – een in het verleden en een in het heden – die allebei hun plek zoeken in de wereld.