Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Ik hou het hele jaar van jou - Sam McBratney

Geschreven op woensdag 8 maart 2023

Wie kent ze nou niet, Hazeltje en Grote Haas wiens verhalen altijd zo klein en lief zijn. In Ik hou het hele jaar van jou zijn vier verhalen gebundeld, daar ben ik wel blij mee omdat je zo alle verhalen rondom de seizoenen mooi bij elkaar hebt.

Juist door de belevingswereld in dit boek zo aan te laten sluiten bij jongen kinderen denk ik dat deze doelgroep het een prachtig boek zal vinden.

Hazeltje en Grote Haas richten zich vooral op de mooie kleine dingen op het leven. Tijdens het lezen van dit boek wordt je je weer iets bewuster van al die bijzondere dingen om je heen. Ondanks de verschillende onderwerpen is er volgens mij toch één groot iets waar McBratney het altijd om laat draaien en dat is liefde. Je voelt het niet alleen terug in de bewoordingen die de auteur gebruikt, maar ook in de prachtige tekeningen die Jeram erbij heeft gemaakt.

In het verhaal dat zich afspeelt in de lente gaat het over de dingen nu en tot wat ze later uit zullen groeien (bijvoorbeeld een kikkervisje dat een kikker zal worden). Ook de conclusie aan het eind is mooi, dat Hazeltje op zal groeien tot hij zelf een Grote Haas is.

In het zomerse verhaal gaat het erover dat er zoveel kleuren te zien zijn om je heen en welke kleur ze het mooiste vinden. Hazeltje en Grote Haas zijn zich bewust van die kleine details om je heen, iets wat perfect bij kinderen aansluit. Een leuke bijkomstigheid is het bespreken van kleuren waarvoor je een makkelijk begin hebt.

Titel: Ik hou het hele jaar van jou
Auteur: Sam McBratney
Illustrator: Anita Jeram
 
Genre: kinderboek (4+)
Aantal pagina's: 72
 
ISBN: 978 90 477 1482 8
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: februari 2023

Ook in de andere twee verhalen voeren details en het opmerken ervan de boventoon. Er is weinig tekst maar beleving, en stiekem wellicht een beetje bezinning, vind je des te meer. McBratney heeft niet alleen voor de kleintjes mooie verhalen geschreven, hij helpt de volwassenen om iets meer in het nu stil te staan en om zich heen te kijken naar al dat moois om ons heen.

Juist door de belevingswereld in dit boek zo aan te laten sluiten bij jongen kinderen denk ik dat deze doelgroep het een prachtig boek zal vinden. De kinderen aan wie ik het voorlas zaten in ieder geval geboeid te luisteren en deden enthousiast mee wanneer ik hen iets vroeg. De illustraties van Jeram hebben in het boeien van dit boek trouwens ook een grote rol want wat zijn haar prenten prachtig! Met de zachte maar levendige kleuren weet zijn haar tekeningen zo te maken dat ze een magische aantrekkingskracht lijken te hebben.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Hazeltje en Grote Haas beleven elk seizoen een mooi avontuur.

In de lente, als alles begint uit te lopen en te groeien, vraagt Hazeltje zich af waarin hij zal veranderen als hij groter wordt.
In de zomer ziet Hazeltje overal kleuren. Maar hij heeft één lievelingskleur!
In de herfst inspireert de wind tot ren- en verstopspelletjes, en krijgt Grote Haas een bijzondere verrassing.
En in de winter spelen Hazeltje en Grote Haas ik-zie-ik-zie- wat-jij-niet-ziet in de sneeuw.

Vrolijke en vertederende verhaaltjes om het hele jaar door van te genieten.

De verhalen verschenen eerder als kleine boekjes in een cassette, maar zijn nu in een frisse vertaling gebundeld tot een prachtig voorleesprentenboek.