Het verwoeste eiland Marco Kunst
Laat me gaan! Ruben Prins
Nooit meer alleen Angelique Haak
Ik kan er nét niet bij Sander Verheijen
Ik wil (niet) naar school! Rindert Kromhout
Foeksia redt de natuur Paul van Loon
Een duister pad Corine Hartman
Het Wezen Peter Drehmanns
Het eindeloze strand Jenny Colgan
Café Zon & Zee Jenny Colgan
De vrouw en de weduwe Christian White
Het geluk van Cavendon Hall Barbara Taylor Bradford
Keteltje, prinses met praatjes Jeska Verstegen
Formule 6, gekkigheid met e... Koen Vogels
Pechdag Marleen Ouwerkerk
Een glimp van jou Holly Miller
Bij mij ben je veilig Sharon Cameron
Doe-boek insecten ROOTS
Het vijfde meisje J.D. Barker
Horen, zien, zwijgen J.D. Barker
Het spel van leugens Anna West
Stoere sprookjes over super... Julia Bruce
Thuis in het Duincafé Debbie Johnson
De piraten van hiernaast Reggie Naus
Vol verwachting Madelein Kerseboom

Jungles - Mia Cassany

Geschreven op donderdag 20 februari 2020

Hoewel de tekst (moeilijk, meer voor oudere kinderen) en het type boek (zoekboek, juist heel geschikt ook voor jongere kinderen) niet helemaal met elkaar overeenkomen, blijft het een zeer mooi en leerzaam boek. Een kind kan er heel goed zelfstandig in kijken en op zoek gaan naar de dieren en als ouder kun je de, door jezelf, simpelere informatie vertellen.

Ook is er goed rekening gehouden met het thema van het boek, de kleuren zijn hier mooi op afgestemd. Ze zijn helder en sprekend waardoor het boek niet alleen aantrekkelijk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Wat allereerst opvalt aan dit boek is het formaat (groot!) en de prachtige, kleurrijke cover. Gelukkig wordt dit doorgetrokken in het gehele boek. De platen zijn pagina vullend en prachtig gemaakt. Ook is er goed rekening gehouden met het thema van het boek, de kleuren zijn hier mooi op afgestemd. Ze zijn helder en sprekend waardoor het boek niet alleen aantrekkelijk is voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Het boek begint met een wereldkaart waarop de jungles, oerwouden en bossen staan aangegeven. Dat is een hele mooie en prettige toevoeging. Op deze manier kun je terug kijken waar het gebied waarover je leest ongeveer ligt. Op deze pagina staat ook een inleiding waarin je alvast iets algemeens leest over jungles.

Titel: Jungles
Auteur: Mia Cassany
Illustrator: Marcos Navarro
 
Genre: kinderboek
Aantal pagina's: 48
 
ISBN: 978 90 595 6904 1
Uitgever: Fontaine
 
Verschenen: november 2018
Prijs: € 16,00

Iedere jungle heeft en eigen plaat welke de ruimte van twee volle bladzijdes inneemt. Bij iedere plaat staat een kort stukje informatie over de betreffende jungle en eventueel ook nog iets over dieren die daar leven.
Achterin het boek staan alle platen nog eens in een kleiner formaat afgedrukt en hier staan de ‘antwoorden’ waar je op de zoekplaten de dieren kunt vinden, hoe ze heten (ook erg fijn!) en hoe vaak ze op een plaat te vinden zijn. Ook zijn hier over verschillende dieren weetjes te vinden.

Ik vind dat er wel een verschil zit tussen de teksten bij de grote platen en de weetjes achterin het boek. Bij de grote platen kan ik echt de aandacht van Helena niet vasthouden. De tekst is te moeilijk waardoor ze zelfs een beetje afhaakt bij de platen. Dit terwijl de platen en het zoeken van dieren juist ook voor jonge kinderen zeer geschikt zijn. Ik zou aanraden om bij een jonger kind de tekst zelf te lezen en er vervolgens heel kort iets over te zeggen zodat de aandacht niet van de platen afgeleid wordt. De weetjes achterin het boek waren begrijpelijker voor Helena dus hier was haar interesse weer groter.

Bestel Jungles via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 16,00 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Dit beestachtig knap geïllustreerde boek neemt jonge lezers mee naar de mooiste natuurgebieden ter wereld. Het zijn fantastische, geheimzinnige plekken waar veel te ontdekken valt. Ga mee op reis naar het domein van de panda’s in China, het waterrijke Nationaal Park Tortuguero in Costa Rica en het dichte regenwoud van Nieuw-Guinea.

Verwonder je over mysterieuze zoogdieren zoals een vleermuis die maar drie centimeter groot is, indrukwekkende katachtigen zoals de Siberische tijger en vlinders met knallende kleuren. Op elke spread in het boek staan meer dan twintig soorten dieren om te spotten, waaronder vogels, slangen, kikkers, apen en wolven.

Maak een onvergetelijke tocht door de wilde, wondere wereld van regenwouden, toendra’s, taiga’s, savannes en woestijnen.

 

Deze recensie is eerder verschenen op het boekenblog van de Perfecte Buren.