Spekkie en Sproet en de gro... Vivian den Hollander
Van het hart Inge van der Krabben
Skoftig Marleen Hartog
De sleutel Kathryn Hughes
Bijenboek Charotte Milner
Heksenweek Kaye Umansky
Help! Een klas zonder meester Ilona de Lange
De droom van de bibliotheca... Kim Vogel Sawyer
Het dubbele geheim van de f... Sandrine Destombes
Dicht, een klein verhaal Karin Ramaker
De baas Vi Keeland
Het lied van mij en jou J.D. Barrett
Wolfie Andy Harkness
De crèche Elle van Rijn
De bibliotheek van Parijs Janet Skeslien Charles
Ik ga bij Japie wonen Rindert Kromhout
Noorderlicht Mariska Overman
Vlinder Miriam Bruijstens
Vermist Loes Leeman
Het geheim van de wifi Angelique van Dam
Goud & Lavijn Kim Bonefaas
Geloof mij J.P. Delaney
Een klein gebaar Lucy Dillon
De Hot Daddy List Madelein Kerseboom
Eendje Smeerpoets Steve Smallman

Laat me gaan! - Ruben Prins

Geschreven op donderdag 1 oktober 2020

Laat me gaan! maakt deel uit van de serie Duik in de tijd van. Deze serie van Uitgeverij Zwijsen neemt je mee naar verschillende periodes, zoals bijvoorbeeld 1900, de tijd waarin kinderarbeid nog bestond. Momenteel zijn er vier delen te koop. Naast Laat me gaan! zijn er ook nog Achter de jagers aan!Een echte held en Het verwoeste eiland. In 2021 wordt de serie compleet gemaakt met nog eens zes boeken.

Ik ben erg enthousiast over deze serie en dit boek, ook al behoor ik niet helemaal tot de doelgroep.

Laat me gaan! speelt in het jaar 1900. Kinderarbeid was nog heel gewoon al begon daar wel verandering in te komen. Pier woont met zijn broer, zusje en moeder in een klein huisje. Zijn vader is overleden en zijn zusje is ernstig ziek, ze heeft medicijnen nodig. Wanneer er een man langskomt dat Pier werk in de stad aanbiedt, ziet Pier zich genoodzaakt dit aan te nemen. Zo gaat hij met deze man mee, op weg naar Den Haag.

Prins heeft het verhaal zo geschreven dat de situatie van Pier redelijk goed voor te stellen is voor kinderen van nu. Er is goed rekening gehouden met het woordgebruik waardoor het verhaal begrijpelijk is, maar nog steeds in de tijd van toen past. Het verhaal heeft een goede spanningsboog waardoor je graag verder wilt lezen en de illustraties zijn naast een mooie toevoeging, ook goed voor een speelse uitstraling. Dit zal het boek nog net wat aantrekkelijker maken voor een kind.

Titel: Laat me gaan!
Auteur: Ruben Prins
Illustrator: Juliette de Wit
 
Genre: kinderboek (AVI M6)
Aantal pagina's: 74
 
ISBN: 978 90 487 3841 0
Uitgever: Zwijsen
 
Verschenen: september 2020
Prijs: € 12,99

Wat ik sowieso een groot pluspunt van de serie vind, is het begin van ieder boek. Ieder boek start met een korte uitleg van het leven in die tijd, en ook van het leven van een kind in die tijd. Dit helpt om het beeld van die periode voor ogen te zijn, zonder dat je een deel van het verhaal daaraan hoeft te wijden.

Ik ben erg enthousiast over deze serie en dit boek, ook al behoor ik niet helemaal tot de doelgroep. Hoewel het de bedoeling is dat kinderen deze boeken zullen lezen, is het absoluut geen straf om als volwassene het goede voorbeeld te geven en dit boek ook te lezen.

Bestel Laat me gaan! via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 12,99 (thuisbezorgd voor € 1,95 of gratis op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Het is het jaar 1900. Pier woont in een klein huisje op het platteland. Zijn zusje is doodziek, maar er is geen geld voor medicijnen. Dan geeft een onbekende man de familie geld om medicijnen te kopen. In ruil daarvoor moet Pier met hem mee om te werken in Den Haag.

Pier vindt het geweldig in de grote stad, hij kijkt zijn ogen uit. Totdat blijkt dat hij aan het werk moet voor een wrede baas. Pier wordt gedwongen om in een fabriek te werken, twaalf uur per dag, zeven dagen per week. Kan hij ontsnappen?

Laat me gaan! maakt deel uit van een serie rondom geschiedenis.