Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan

Later wil ik klein worden - Job van Gelder

Geschreven op dinsdag 5 oktober 2021

Een boek dat verrast, vertedert en verwondert. Dit alles door zowel de tekeningen als de tekst. Iedere pagina bevat een kort verhaaltje op rijm en ieder verhaaltje gaat over en kind dat fantaseert over beroepen en de invulling ervan.

Van Gelder blijkt niet alleen een prententovenaar, maar ook een woordenkunstenaar.

Later wil ik klein worden staat in de eerste plaats bomvol met de meest prachtige platen. Illustraties waarop ontzettend veel te zien is. Heel veel details, zachte kleuren, grappig, bijzonder, origineel, lief. Ik kan er naar blijven kijken en de kinderen ontdekken steeds weer iets nieuws om aan te wijzen en te benoemen.

Van Gelder was al illustrator en dit is zijn debuut als schrijver. Ik kan alleen maar mijn denkbeeldige hoed voor hem afnemen. Verhalen op rijm zijn niet makkelijk om te maken. Het ritme moet kloppen en persoonlijk gaat het mij tegenstaan als er continu op dezelfde woorden wordt gerijmd.

Titel: Later wil ik klein worden
Auteur: Job van Gelder
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 40
 
ISBN: 978 94 931 8947 8
Uitgever: Condor
 
Verschenen: augustus 2021
Prijs: € 15,99

De korte verhaaltjes op rijm in Later wil ik klein worden bestaan zeker niet uit enkel gemakkelijke woorden. Dat maakt de verhalen ook direct een beetje uitdagender voor kinderen. Tegelijk blijft Van Gelder dicht bij zijn doelgroep door volop te fantaseren. Beroepen worden soms expliciet genoemd (astronaut) en soms ook niet (iets met dieren), soms is het iets dat je eerder in sprookjes tegenkomt (heks), of iets waar een volwassene niet snel bij stilstaat (boom, in een musical).

Ik kan niet anders dan lovend zijn. Alles klopt. Van Gelder blijkt niet alleen een prententovenaar, maar ook een woordenkunstenaar.
Ook voor volwassenen zitten er pareltjes van verhaaltjes tussen. Zo blijft Ietsenmaker in mijn hoofd zitten, net zoals de laatste strofe van Hartendief. En nog veel meer! Maar die moet je zelf maar gaan ontdekken.

Bestel Later wil ik klein worden via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 15,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Droom mee over je toekomst met dit prachtige prentenboek, Later wil ik klein worden.

Wat wil jij worden als je later groot bent? De personages in dit boek weten het wel. Zo wil de dochter van de fietsenmaker ietsenmaker zijn.

Een jongetje droomt ondertussen van een astronautencarrière en bouwt een raket waar zijn hele familie in past. En een ander kind gaat als archeoloog op pad met een eigen schatgraafmachine…