De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano
De laatste vrouw Chantal van Mierlo
Vergeet mij niet Janny van der Molen
Welkom thuis in Love Heart ... Christie Barlow
De kustmoorden James Patterson en J.D. Barker
Vlo Lex Paleaux
Het verhaal van Donker Marit Kok
Daar ben je dan Ellen Andrea
De verloren jongen Chantal van Mierlo
Niemand zeggen M.J. Arlidge
Ons zwijgen en ons spreken Cathy Bonidan
Het schooltje van Auschwitz Mario Escobar
Ticket to Ride puzzelboek Richard Wolfrik Galland
Tiffany Dop Tjibbe Veldkamp
Het knettergekke plan van N... Myron van der Velden
Perfecte dood Helen Fields
Het Bluebird geheim Sharon Cameron
Wie achter deze deur verdwaalt Rindert Kromhout en Tonke D...
Misverstand in de urban jungle Lis Lucassen
De bijzondere beer Tjibbe Veldkamp

New York, de gedroomde stad - Erik Mouthaan

Geschreven op zondag 24 april 2022

New York, wie kent deze stad nu niet? Het is beroemd om verschillende redenen en heeft vaak een magische aantrekkingskracht op mensen, eentje die lang niet iedereen kan verklaren. Erik Mouthaan woont al sinds 2006 in deze stad en is naar eigen zeggen ook veranderd in een echte New Yorker.

Het is bijzonder en interessant om nu eens een beeld te krijgen dat niet door een Amerikaan geschetst wordt, maar juist door iemand die ook heel goed weet hoe het leven buiten Amerika eruitziet. 

Hoewel New York niet meteen een stad is die bovenaan mijn lijstje staat om te bezoeken, herken ik wel die magische gloed die het over zich heeft. Zou je niet toch een keer deze stad bezoeken om het écht eens ervaren te hebben? Maar hoe New York nou eigenlijk echt is, dat zal voor velen onbekend zijn. Het is vooral dat beeld dat je hebt en wat je wellicht zelf nog verder invult.

Mouthaan heeft een vlotte manier van vertellen, niet alleen op tv maar dus ook als schrijver. Hij neemt je gemakkelijk mee in zijn ervaringen, al vond ik het vooral in het begin soms onduidelijk om wat hij vertelde te plaatsen in een tijd. Verder is hij voor mijn idee vrij open geweest waardoor je het idee hebt dat je een stukje meer hebt gezien van de man die je verder toch vooral kent van zijn werk voor het RTL Nieuws.

Titel: New York, de gedroomde stad
Auteur: Erik Mouthaan
 
Genre: mens & maatschappij
Aantal pagina's: 240
 
ISBN: 978 90 468 2764 2
Uitgever: Nieuw Amsterdam
 
Verschenen: april 0022
Prijs: € 21,99

Het inkijkje in deze magische stad vond ik geweldig. Verschillende onderwerpen komen aan bod zoals het wonen in deze stad, de houding van New Yorkers, serieuze en gekke verhalen die elkaar afwisselen. Het is echt een totaal ander leven dan we hier in Nederland gewend zijn. Ik heb ook niet de indruk dat het geheel mooier is gemaakt dan het is want persoonlijk ben ik er nu juist meer van overtuigd dat het niet mijn stad zou zijn… Het is wel ontzettend leuk om beide werelden met elkaar te vergelijken, iets wat misschien wel makkelijker is doordat het boek is geschreven door iemand die zelf ook heel goed de verschillen ziet.

Er zijn heel veel dingen die je moet accepteren wil je wonen in New York, dat is wel iets wat duidelijk is geworden na het lezen van New York, de gedroomde stad. Wil je hier je thuis kunnen maken dan zul je je prioriteiten duidelijk voor ogen moeten hebben.
Wel is het bijzonder en interessant om nu eens een beeld te krijgen dat niet door een Amerikaan geschetst wordt, maar juist door iemand die ook heel goed weet hoe het leven buiten Amerika eruitziet.

Bestel New York, de gedroomde stad via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 21,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Als jongen droomde hij al van New York. Sinds 2006 woont hij er als correspondent voor RTL Nieuws. Erik Mouthaan is een echte New Yorker geworden.

In zijn boek gaat hij op zoek naar wat die ‘greatest city on earth’ zo uniek en verleidelijk maakt. Heel veel onderwerpen passeren de revue: de overweldigende skyline, de verslavende energie van de stad, de enorme woonlasten, de hypes, de gentrificatie, de grote verschillen tussen rijk en arm.

Op zijn ontdekkingstocht ontmoet hij unieke stadgenoten: een man die via een iPad wolkenkrabbers in het licht zet, een vrouw die illegaal is en toch een zaak met acht medewerkers runt, een rouwende man die nog steeds de stoffelijke resten zoekt van zijn broer die op 11 september 2001 als brandweerman omkwam.

New York, de gedroomde stad is een ode aan een stad die zich steeds opnieuw uitvindt, waar iedereen een nieuw leven kan beginnen, of daarvan kan dromen.