Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Nijntje tel & beweeg - bewegend leren

Geschreven op donderdag 6 april 2023

Ik werd direct enthousiast toen ik lucht kreeg van dit nieuwe spel, Nijntje tel & beweeg. Leren tellen is ideaal om spelenderwijs te doen. Daarnaast zijn er ook kinderen bij wie het leren tellen wat moeilijker gaat en het fijn is om een leuk beweegspel te hebben ter afwisseling in het oefenen.

'Nijntje tel & beweeg' zorgt voor een hoop enthousiasme en plezier terwijl de kinderen ondertussen ook gewoon hard bezig zijn met het oefenen van cijfers en tellen én met de motoriek.

In het Nijntje tel & beweeg spel zitten cijferkaarten tot en met 6. Persoonlijk had ik het nog leuker gevonden als de kaarten tot en met 10 zouden gaan omdat je dan maar vier kaarten extra bij het spel hoeft te maken, maar je het spel meteen een stuk uitgebreider maakt. Daarnaast kan je altijd zelf kiezen welke kaarten je wel of niet gebruikt in een spel.

Toen ik het doosje opende was ik blij verrast door het formaat van de kaarten. Deze zijn redelijk groot waardoor ze ook handzaam zijn voor de kleine kinderhandjes. Verder is de stijl van Dick Bruna natuurlijk duidelijk en simpel, waardoor de kaarten lekker duidelijk zijn.

De activiteitenkaarten zijn heel verschillend qua opdrachten. Ook hier geldt dat je er eventueel voor kunt kiezen om kaarten uit de stapel te halen wanneer deze niet bij het moment passen. Zo kan je de wildere activiteiten waarbij rennen, duikelen of gooien met een bal aan bod komen bewaren tot het moment wanneer je het spel buiten doet. Een enkele kaart had ik zelf graag iets duidelijker gezien. Zo zit er ook de opdracht ‘doe een hondje na’ bij, maar je moet de opdracht natuurlijk het aantal keren doen dat op de cijferkaart staat. Ik merkte dat het prettiger is voor de kinderen als je de opdracht iets specifieker maakt, wat moeten ze precies doen?

Titel: Nijntje tel & beweeg
Auteur: bewegend leren
Illustrator: Dick Bruna
 
Genre: spel (3+)
Aantal pagina's: 0
 
ISBN: 978 90 487 4732 0
Uitgever: Zwijsen
 
Verschenen: maart 2023

Gelukkig zijn de meeste kaarten wel duidelijk (al zal het soms voorkomen dat je de beweging zelf even voor moet doen om deze duidelijk te maken). Ik ben enthousiast over de verschillende bewegingen die in dit spel voorkomen. Rennen, huppelen, hinkelen, je lang of juist klein maken, vangen en gooien zijn een greep uit de opdrachten. Persoonlijk doe ik het spel het liefste buiten omdat je daar toch de beste mogelijkheden tot bewegen hebt.

Nijntje tel & beweeg zorgt voor een hoop enthousiasme en plezier terwijl de kinderen ondertussen ook gewoon hard bezig zijn met het oefenen van cijfers en tellen én met de motoriek. Zeker een aanrader wanneer je werkt met jonge kinderen of deze zelf hebt!

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Samen met Nijntje lekker bewegen en tegelijkertijd spelenderwijs leren tellen! Dat is het doel van dit gezellige spel voor peuters en kleuters. Bewegend leren is leuk, gezond voor je lijf én heeft een positieve invloed op de hersenactiviteiten.

Drie keer springen als een kikker, vijf rondjes draaien of zes keer stampen als een olifant! De grappigste beweegoefeningen komen voorbij.

De telkaarten 1 t/m 6 worden afgebeeld in cijfers, vingers en dobbelstenen. Zodat het spel op verschillende niveaus gespeeld kan worden. Ze geven aan hoe vaak of hoeveel tellen je een beweging mag doen. Pak een beweegkaart, daarna een telkaart én GO!