De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett
Stip, ponyhandboek Sam Verhoeven
Spoiler Alert Olivia Dade
9/11 Alan Gratz
Wat er te redden viel Liese O'Halloran Schwarz
Het Hoogtepunt Saskia M.N. Oudshoorn
Noem geen namen Astrid Sy
Vervlogen Marijke Verhoeven
De bedrogene Kiera Cass
Val voor jou Tijan
Met een beetje geluk Tamara Haagmans
Boutje van de rommelberg Mirjam Oldenhave
Leuke nieuwe buren Jane Fallon
Perfect match Patricia Snel
De dikke Vlo en Stiekel Pieter Koolwijk
André Kuipers en De Kleine ... André Kuipers
Wreed spel Angela Marsons
Loslopen Laura van der Haar
Hallo, hallo, wie brult daa... Harmen van Straaten

Noem geen namen - Astrid Sy

Geschreven op maandag 2 augustus 2021

Noem geen namen is een boek dat ik al langere tijd wilde lezen en eenmaal in handen, las ik het in een dag uit. Het verhaal is indrukwekkend en meeslepend. De moed en kracht van de mensen die zich verzetten en op die manier zoveel mogelijk mensen hebben geholpen is bewonderingswaardig.

Het is waardevol dat Sy dit verhaal toegankelijk heeft gemaakt voor jongeren. De oorlog wordt meer dan een begrip, er komen gezichten en persoonlijke verhalen bij.

Wat me aanspreekt in Noem geen namen is dat Sy zowel de medewerkers van de Crèche als de studenten die de kinderen van hen overnamen belicht. De helpers wisten zo min mogelijk van elkaar maar werkten wel ijzersterk samen om zoveel mogelijk kinderen weg te krijgen en onder te brengen bij gastgezinnen. Hun moed en handelen zijn zeer indrukwekkend.

Rosa werkt als kindverzorgster in de Crèche. Ze staat in tweestrijd wanneer ze ervoor kiest om in de Crèche te verblijven wanneer ze daar nodig is, en niet bij haar familie. Ze maakt volwassen keuzes die haast onmenselijk zijn en moet omgaan met verlies terwijl ze haar hoop niet mag verliezen.

Kaat wordt ook in korte tijd volwassen. Ze rolt in het verzet waar ze een stuk dapperder is dan ze zichzelf toedicht. Na zo’n driekwart van het boek maakt Sy grotere tijdssprongen waarin verdriet, moed, hartverscheurende taferelen en kracht door elkaar heen lopen.

Het nadeel van de beide kanten belichten is wel dat beide ‘organisaties’ een beetje oppervlakkig belicht worden. Er is niet de ruimte om er diep in te duiken. Wel is het Sy gelukt om recht te doen aan zowel de Crèche als de studenten verzetsgroepen en een goed beeld te geven. Dat is knap want ik kan me voorstellen dat er nog zoveel meer te vertellen is, maar dat je keuzes moet maken om het verhaal goed neer te zetten.

Hoewel het verhaal waargebeurd is, zijn verschillende personages en situaties verzonnen, maar wel gebaseerd op de werkelijkheid. Achterin legt Sy uit welke personen model hebben gestaan voor personages en ook wie ze voor dit boek heeft gesproken. Ook de namenlijst en de lijst met woorden achterin het boek zijn prettig voor het overzicht en de uitleg.

Dankzij het afrondende einde dat Sy heeft geschreven komen alle lijntjes bijelkaar. Er worden herinneringen opgehaald, verlies wordt gedragen en een manier om door te gaan met leven wordt gezocht.

Titel: Noem geen namen
Auteur: Astrid Sy
 
Genre: young adult
Aantal pagina's: 448
 
ISBN: 978 90 245 9262 3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
 
Verschenen: april 2021
Prijs: € 19,99

Het boek is nog eens extra aangrijpend omdat je weet dat, ondanks een aantal verzonnen dingen, het gros toch echt gebeurd is. Het is onvoorstelbaar hoe mensen elkaar dit aan konden doen en het is waardevol dat Sy dit verhaal toegankelijk heeft gemaakt voor jongeren. De oorlog wordt meer dan een begrip, er komen gezichten en persoonlijke verhalen bij.
Het taalgebruik is toegankelijk en de personages zijn herkenbaar omdat ze niet alleen maar moedige helden zijn, maar ook nog steeds jongeren die lachen, huilen, dansen en verliefd worden.

Dit alles gezegd hebbende vind ik het belangrijk om te benadrukken dat het boek zeker niet alleen geschikt is voor jongeren. Ik vind het boek ook voor volwassenen een absolute aanrader.

Bestel Noem geen namen via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 19,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Noem geen namen is de indrukwekkende roman van historicus en presentator Astrid Sy over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redden.

Astrid kwam op het idee voor dit boek toen ze las over de moedige jonge vrouwen en mannen die in de oorlog betrokken waren bij het smokkelen van opgepakte Joodse kinderen in de Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam.

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps.

Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen.

Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.