De zon, de zee en de sterren Iulia Bochis
Ik ben niet vermist Kashelle Gourley
Hoor je mij? Caja Cazemier en Martine Le...
De droomfabriek Gerwin van der Werf
Veilig door het eerste jaar Beatrijs Smulders
Ontploffende kevers en opbl... Tracey Turner
Perfecte moord Helen Fields
Beer zoekt een beste vriend Peter Horáček
Wildflower Summer 1, In jou... Kelly Moran
Heksenwinkel Kaye Umansky
Unlock! Jason Ward en Cyril Demaegd
Moordspel Erna Barth
Kijk niet achterom Joshilyn Jackson
De onbekende man Chantal van Mierlo
Veilig bevallen Beatrijs Smulders
Gegijzeld Clare Mackintosh
De Opblaasbende, bijna lek! Beth Garrod en Jess Hitchman
Het verkeerde meisje Angelique Haak
Neem mij mee Sarra Manning
De zwervende spits Joep van Deudekom
Floor breekt door! Marjon Hoffman
Over Emma Rosie Walsh
New York, de gedroomde stad Erik Mouthaan
Perfecte stilte Helen Fields
Een wereld van verschil Carla Laureano

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen - Tracey Turner

Geschreven op vrijdag 2 september 2022

Een informatief boek in een verhalend sausje, geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is en graag nieuwe feitjes leert! En met iedereen bedoel ik ook iedereen. Jong en oud, sterke en minder sterke lezers, jongens en meiden.

'Ontploffende kevers en opblaasbare vissen' is een ideaal boek om indruk mee te maken bij anderen!

Sam Siebel is een jongen die dol is op weetjes en deze graag deelt met de lezer terwijl hij op zoek is naar zijn wandelende tak. Op zoek naar zijn wandelende tak? Jazeker, er is er namelijk eentje ontsnapt uit zijn vivarium. Sam heeft er twee en weet van alles over deze dieren te vertellen. Daarnaast komen er tal van andere dieren aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat een goudvis geen maag heeft? Of dat de bombardeerkever echt bestaat en giftige stoffen uit zijn kont schiet? Of wat dacht je van wombats die als enige dieren op aarde vierkante drollen hebben?

Door de speelse vormgeving, het lettertype, de vele afbeeldingen en het begrijpelijke taalgebruik is het boek dus ook voor de minder enthousiaste lezers leuk om erbij te pakken. Hoewel het boek in een verhaalvorm is gegoten, kan je op iedere pagina beginnen met lezen want uiteindelijk draait het om de weetjes die in het boek staan. Achterin het boek vind je een handige index waar je gemakkelijk een dier op kunt zoeken en daarbij de bladzijde vindt waar de weetjes over dit dier staan, slim gedaan!

Titel: Ontploffende kevers en opblaasbare vissen
Auteur: Tracey Turner
Illustrator: Andrew Wightman
 
Genre: jeugd (7+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 90 477 1405 7
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juli 0022
Prijs: onbekend

De meeste weetjes gaan over minder doorsnee dieren. Zo komen er vooral kevers, vissen en reptielen aan bod. Her en der vind je een weetje over harige dieren zoals katten, honden en hamsters, maar deze dieren zijn duidelijk in de minderheid. Dat maakt het boek wat minder gevarieerd.

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen is een ideaal boek om indruk mee te maken bij anderen! Er staan namelijk een heleboel feitjes in die ook veel volwassenen nog niet zullen weten. Dus sla het open, lees een aantal feitjes en verras vriend en vijand met jouw nieuw verworven kennis.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Sam Siebel heeft twee wandelende takken (Takkie en Jakkie), een hamster (Letty) en een goudvis die luistert naar de naam Bob. Hij is helemaal gek op rare feitjes, vooral als die over dieren gaan.

Hij kan zelf het beste over zijn boek vertellen: Ik heet Sam Siebel en ik hou van allerlei feiten. Zoals: – Landpissebedden pissen niet – in plaats daarvan waait er een stinkend gas uit hun schild. – Er is een dier dat zijn maag zo ver kan uitrekken, dat hij dingen kan inslikken die twee keer zo groot zijn als hijzelf. – Best veel dieren eten hun eigen poep (en je zult er een paar leren kennen). – Bombardeerkevers kunnen hun kont gebruiken als een soort giftig waterpistool. – Sommige vissen kunnen zich opblazen tot stekelige ballonnen.

Ik neem je mee op een vrolijke, verrassende en soms walgelijke reis door een wonderlijke dierenwereld. Waarschuwing: Als je snel bang bent, kun je maar beter een kussen vasthouden of iets om je achter te verstoppen.