Takkenhoofd Inge Besaris
De grote boze heks Hanna Kraan
De Cubaanse dochter Soraya Lane
Lotte en Fenna, op reis doo... Jannie van der Heijden
De wind kent mijn naam Isabel Allende
Cadeautje! Miriam Bos
Ik heb een paar vragen voor je Rebecca Makkai
Blauw brengt ongeluk Angelique van Dam
Geloof mij nooit Loes den Hollander
Het Verborgen Land 2, De te... Chris Colfer
Ik red me wel Leanne Pots
Daantje durft alles! Eline Hoogenboom
Nijntje tel & beweeg bewegend leren
De vrouw van de uitvinder Rebekka Eder
Heksenwinter Kaye Umansky
Ik hou het hele jaar van jou Sam McBratney
De verloren dromen van Valeria Aline van Wijnen
De Italiaanse dochter Soraya Lane
Bevroren planeet Leisa Stewart- Sharpe
Als de dood zucht Lex Paleaux
Het weeshuis Lizzie Page
Zonder angst Inge van Prooijen
Het Verborgen Land 1, De st... Chris Colfer
De verdwenen meisjes van Wi... Ellen Marie Wiseman
Ergens in de sneeuw Linde Faas

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen - Tracey Turner

Geschreven op vrijdag 2 september 2022

Een informatief boek in een verhalend sausje, geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is en graag nieuwe feitjes leert! En met iedereen bedoel ik ook iedereen. Jong en oud, sterke en minder sterke lezers, jongens en meiden.

'Ontploffende kevers en opblaasbare vissen' is een ideaal boek om indruk mee te maken bij anderen!

Sam Siebel is een jongen die dol is op weetjes en deze graag deelt met de lezer terwijl hij op zoek is naar zijn wandelende tak. Op zoek naar zijn wandelende tak? Jazeker, er is er namelijk eentje ontsnapt uit zijn vivarium. Sam heeft er twee en weet van alles over deze dieren te vertellen. Daarnaast komen er tal van andere dieren aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat een goudvis geen maag heeft? Of dat de bombardeerkever echt bestaat en giftige stoffen uit zijn kont schiet? Of wat dacht je van wombats die als enige dieren op aarde vierkante drollen hebben?

Door de speelse vormgeving, het lettertype, de vele afbeeldingen en het begrijpelijke taalgebruik is het boek dus ook voor de minder enthousiaste lezers leuk om erbij te pakken. Hoewel het boek in een verhaalvorm is gegoten, kan je op iedere pagina beginnen met lezen want uiteindelijk draait het om de weetjes die in het boek staan. Achterin het boek vind je een handige index waar je gemakkelijk een dier op kunt zoeken en daarbij de bladzijde vindt waar de weetjes over dit dier staan, slim gedaan!

Titel: Ontploffende kevers en opblaasbare vissen
Auteur: Tracey Turner
Illustrator: Andrew Wightman
 
Genre: jeugd (7+)
Aantal pagina's: 96
 
ISBN: 978 90 477 1405 7
Uitgever: Lemniscaat
 
Verschenen: juli 0022

De meeste weetjes gaan over minder doorsnee dieren. Zo komen er vooral kevers, vissen en reptielen aan bod. Her en der vind je een weetje over harige dieren zoals katten, honden en hamsters, maar deze dieren zijn duidelijk in de minderheid. Dat maakt het boek wat minder gevarieerd.

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen is een ideaal boek om indruk mee te maken bij anderen! Er staan namelijk een heleboel feitjes in die ook veel volwassenen nog niet zullen weten. Dus sla het open, lees een aantal feitjes en verras vriend en vijand met jouw nieuw verworven kennis.

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Sam Siebel heeft twee wandelende takken (Takkie en Jakkie), een hamster (Letty) en een goudvis die luistert naar de naam Bob. Hij is helemaal gek op rare feitjes, vooral als die over dieren gaan.

Hij kan zelf het beste over zijn boek vertellen: Ik heet Sam Siebel en ik hou van allerlei feiten. Zoals: – Landpissebedden pissen niet – in plaats daarvan waait er een stinkend gas uit hun schild. – Er is een dier dat zijn maag zo ver kan uitrekken, dat hij dingen kan inslikken die twee keer zo groot zijn als hijzelf. – Best veel dieren eten hun eigen poep (en je zult er een paar leren kennen). – Bombardeerkevers kunnen hun kont gebruiken als een soort giftig waterpistool. – Sommige vissen kunnen zich opblazen tot stekelige ballonnen.

Ik neem je mee op een vrolijke, verrassende en soms walgelijke reis door een wonderlijke dierenwereld. Waarschuwing: Als je snel bang bent, kun je maar beter een kussen vasthouden of iets om je achter te verstoppen.