999 vragen aan jezelf Jaarboek
500 appjes die ik niet wil ... Maren Stoffels
Appels vallen niet Liane Moriarty
Heksenwens Kaye Umansky
De vrienden van Sinterklaas Sjoerd Kuyper
Al die dingen, nu jij er ni... Emily Spurr
Voordat je wist wie ik was Jacqueline Bublitz
De beste juf van de hele we... Manon Sikkel
Grote Panda & Kleine Draak James Norbury
Pingwing Rick Meijer
Adams anatomie Adam Kay
Gek op jou Tijan
Nog lange niet M.J. Arlidge
Spekkie en Sproet: Het gehe... Vivian den Hollander
Later wil ik klein worden Job van Gelder
De ALLES wat je worden wil ... Kees de Boer
Nooit meer bang Gaby Rasters
Vuurspuwen Caja Cazemier
De roadtrip Beth O'Leary
Kiekeboe Chris McGeorge
Slaap maar zacht Linda Jansma
Royal Horses 1, De kroon en... Jana Hoch
De verdwenen dochter Sara Lövestam
Mijn eerste zeedierenboek Zoë Ingram
Abel en Ad Emily Gravett

Pingwing - Rick Meijer

Geschreven op donderdag 21 oktober 2021

Dat Pingwing zich een beetje verveeld op de Zuidpool kan ik me best voorstellen. De dagen lijken hetzelfde en ook in de omgeving verandert weinig. Tijd voor een avontuur dus!

Meijer maakt in 'Pingwing' mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie.

Meijer heeft een heel ander prentenboek geschreven dan Ik ben écht niet bang dat we al van hem kennen. Alhoewel, beide gaan in op diepere gevoelens, dus wat dat betreft is er wel een link.

Het moment dat het vliegtuigje aankomt op de Zuidpool is een moment dat voor mij iets te slordig gaat. Hoezo komt er plotseling een vliegtuigje aan? En de nog grotere vragen, wie is de piloot en hoezo mag Pingwing plots mee? Hier had iets meer inleiding mogen zijn. Doordat ik op dit punt even verward raakte, hadden de kinderen daar tijdens het voorlezen ook last van. Dit stukje haalde het boek echt wel een beetje naar beneden omdat ik zoiets slecht los kan laten.

De avonturen worden qua tekst kort verteld door Meijer. Dit is prima, hierdoor is het boek ook voor de echt jongere kinderen te volgen. Door de grote platen waarop veel te zien is, valt er ook genoeg met het voorleespubliek te bespreken over de illustraties en het verhaal.
Ook zijn er pagina’s zonder tekst. Persoonlijk vond ik dat een beetje jammer omdat ik graag het verhaal van de auteur wil volgen. Omdat hij bij andere pagina’s ook kort van stof is, valt er, zoals eerder gezegd, nog genoeg te bespreken over wat je op de prenten ziet. Een aantal regels tekst maakt dit niet minder.

De tekeningen van Van der Zalm zijn helder, maar voor mij ook iets te ‘hard’. Ik vind het moeilijk te omschrijven, maar ik denk dat het voornamelijk de lijnen zijn die mij die harde indruk geven. Wel vind ik het een hele goede keus om de prenten zo mooi groot en herkenbaar te maken. Dat maakt dit boek heel aantrekkelijk om interactief voor te lezen.

Titel: Pingwing
Auteur: Rick Meijer
Illustrator: Jade van der Zalm
 
Genre: prentenboek
Aantal pagina's: 38
 
ISBN: 978 90 216 8187 0
Uitgever: Ploegsma
 
Verschenen: juli 2021
Prijs: € 16,99

Meijer maakt in Pingwing mooi duidelijk dat er een verlangen kan bestaan, maar dat deze in werkelijkheid niet altijd even rooskleurig is als de fantasie. Verlangens mogen er zijn, maar Pingwing is ook dapper genoeg om onder ogen te zien dat het gras aan de overkant (of in dit geval aan de andere kant van de wereld) niet altijd groener is. Het is goed om op avontuur te gaan en verlangens te onderzoeken, zo kom je er vanzelf achter wat wel en niet bij je past.

 

Bestel Pingwing via Libris bij een boekhandel bij jou in de buurt voor € 16,99 (gratis thuisbezorgd of op te halen bij een boekhandel naar keuze).

Achterflap van het boek (tekst van de uitgever):

Pingwing vindt het maar saai op de Zuidpool. Je doet als pinguïn eigenlijk niet veel meer dan de hele dag met je familie waggelen: het spannendste wat Pingwing ooit heeft meegemaakt, was het gesnurk van zijn oom Jos…

Pingwing weet het dan ook zeker: hij wil weg, naar het zonnige zuiden. Hij belooft zijn vader en moeder dat hij iedere dag contact zal opnemen en hij vertrekt. Elke avond videobelt Pingwing naar huis en vertelt hij zijn ouders vol trots over de avonturen die hij die dag beleefd heeft. Over zijn tocht door de jungle bijvoorbeeld, en over hoe hij heeft gesurft op golven van wel zes neefjes en nichtjes hoog.

Maar heeft Pingwing wel echt zo’n fijne vakantie? Anders dan hij verwacht had, mist hij zijn familie en zijn thuis heel erg…